Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

kitano 

všechny recenze uživatele

Western zažíva silné obdobie experimentov. Artovy Summer Love, moderny 3:10 to Yuma, postmoderny No Country For Old Man......a taktiež Seraphim Falls. Z počiatku film vyzerá ako klasicky pojatý, no moderne drsný western. Liam Neeson, skôr štandartne stváňuje štandartnú postavu, no Brosnan sa vznáša. Doslova akoby odhodil bondovské okovy a ukázal SKUTOČNÝ herecký výkon. UŽÍVA si to. V závere sa však všetko mení a vyzerá to, akoby v poslednej pätnásťminútovke prevzal režisérske žezlo Tarsem Singh a napodobnil to, čo predviedol v The Fall. Film je to veru nevyvážený a dal by sa ľahko zkritizovať, no na druhú stranu fanúškom westernu prináša silnú dávku poctivej roboty, a pôsobivé, neočakávané finále. Jednoznačne áno. Pozrite si to. (7.9/10) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý western s dobrou atmosférou, ktorý vie byť aj drsný. Ústredná dvojica je dobre vybratá a aj keď by si mohli role pokojne aj obrátiť, predsalen sa Neeson do záporných postáv hodí viac. Najlepšie mi prišli scény v zasnežených horách, a to nielen kvôli tomu, že som - tu sa topiaci v pekelných horúčavách - im ten chlad závidel. Zvláštny a nevhodne zvolený mi prišiel fantasy záver, ale inak zaujímavá westernová filmárčina. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který je však i přesto velmi kvalitní. A to hlavně díky skvělé kameře a režii a velmi kvalitním hereckým výkonům - Brosnan a Neeson jsou skvělí. Nechápu, že tu někdo píše o vleklosti děje - já nejsem toho samého názoru, děj plyne rychle a nenechá divákovi ani chvíli vydechnout. Tenhle film by mohl být živou vodou na uvadající kategorii filmů, jakou americký western dozajista je. Bohužel. Už teď se však těším na 3:10 Yuma. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Naprosto sdílím názor uživatele DaViD´82. Od prvních minut jsme v akci, na vysvětlování není čas. Western to je pouze v kulisách a prostředí, což ale vůbec není na škodu. Sedí to. Nenechte se zmílit, i přes 3 hvězdy se jedná o kvalitní snímek, ale bohužel ho zabíjí prostřední část. Kdy se v podstatě odehrává stále to samé dokola. Závěrečná scéna (od Indiána) nestačí na to, aby film zvedla z lehkého nadprůměru. Ač Neeson i neoholený sympaťák Brosnan sahali po čtvrté hvězdě od prvních minut, budu na ně tentokrát krutý. Konec je krásný (i když celkem čekatelný), ale nemuseli jsme se do něj takhle belhat. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Westerny mám rád. Inu jsem čekal po dlouhé době fajn příspěvek do tohohle v podstatě mrtvého žánru. To co jsem viděl mě ale moc nepotěšilo. Na začátku jste hozeni přímo do děje, když banda chlápků postřelí Brosnana "kempujícího" v lese. Ten se skoulí po svahu a začne brát draka neúprosnou divočinou. Vzápětí na plátno dorazí Neeson se čtyřmi najatými pistolníky a prohlásí, že ho chce živého. Hoďku a půl pak sledujete nahánění Brosnana po horách, netušíc proč a zač. Pronásledovatelů postupně ubývá a v jednu chvíli se jentak mimoděk dozvíme, že Brosnan je bývalý voják, a že zabil v jedné z bitev sto mužů, takže je asi fakt velkej drsňák. Díky slušné režii se ale člověk naštěstí moc nenudí a docela v pohodě se dokoušete k rozhodujícímu momentu - ty nebo já. Scénárista konečně vybalí důvod celého pronásledování, který jsme bohužel už viděli v x jiných filmech a vy jenom tipujete kdo s koho. Tady asi tvůrcům došlo, že filmů o dvou mužích co si jdou po krku a na konci jeden umře bylo dost, takže by to měli nějak vyšperkovat. Raději se nebudu rozepisovat jak, ale garantuji vám, že budete hodně kroutit hlavou. Seraphim Falls bych nazval promarněnou šancí, protože ve vizuálu režisér Anckem rozhodně boduje a celkově si film drží slušné tempo i drsnost, ale chtělo to holt lepší příběh. Ještě bych vyzdvihl Brosnana, který by v těhle drsných rolích mohl najít finanční zajištění na stáří. Čekal jsem tedy rozhodně víc a divil bych se, kdyby mi v hlavě z filmu zbylo něco jiného než mimózní scéna s koněm. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)
  • Pierce Brosnan povie prvé slovo až po trinástich minútach. Dovtedy len chrčí, stoná a kričí od bolesti. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama