Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Historik 

všechny recenze uživatele

Zajímavě obsazený a do krásných přírodních scenérií zasazený western, na který se příjemně kouká, ale u něhož se člověk může občas pozastavit nad nelogičností některých momentů. Diskutabilní je i tak trochu mystický závěr. Nicméně i tak dávám čtyři hvězdičky, protože jsem se díval opravdu se zájmem a byl to docela osvěžující zážitek. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý Pierre Brosnan v roli pro něho mírně netypické, leč ve které byl velmi obstojný. Tři roky po americké válce a on, plukovník, se v ní nechtěně dopustil přehmatu s fatálním následky, při které zemřela mladá žena se svými dvěma dětmi. Zbyl muž, který nezapomíná. Ten muž, v podání Liama Neesona, ten se chce pomstít. Rozpoutá hon na plukovníka, v němž nehledí napravo nalevo. Děj filmu nás přivítá v zasněžených, tvrdých horách, aby vyvrcholil v nehostinné poušti.Je to drama o vzteku, lítosti, výčitkách, ale i o možném odpuštění, když není cesty zpět. Nádherná kamera s obstojnou hudbou, pro mně tohle takřka komorní drama za čtyři hvězdy zaslouženě. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Místy brutální westernový thriller o osobní mstě jednoho muže proti druhému v době po občanské válce v USA. Neúprosný Carver (Liam Neeson) toužící po pomstě vede skupinu najatých mužů pronásledujících v zasněžených horách a později v údolí a žhavé poušti již postřeleného prchajícího lovce kožešin Gideona (Pierce Brosnan). Gideon je však prohnaný bývalý voják a nemilosrdný zabiják, je-li ohrožován. Ze strhujícího dechberoucího počátku film ke konci zpomaluje, objevují se i nepravděpodobné napůl mystické postavy (indián u pramene, obchodnice se všelékem na poušti) a ještě méně pravděpodobný konec. Navíc mi vadí český překlad názvu filmu Seraphim Falls jako Muž proti muži, zvláště když už se zcela stejně jmenuje dějově úplně jiný western o pomstě z r.1968 se známým Lee Van Cleefem v hlavní roli. Trailer: http://www.csfd.cz/film/226832-muz-proti-muzi-seraphim-falls/videa/ ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený a pojatý film (v žádném případě se nedá mluvit o westernu). Krásná krajina, výborné výkony herců Brosnan/Neeson a kamery, ale celému filmu dělá šrám přes obličej jeho neskutečná skoro dvojhodinová stopáž. První dvě třetiny jsou hodně zajímavé a člověk se nedokáže odtrhnout (ani na záchod), pak ale příjde hodně prokouknutý konec (průhledný jak kopírák). Moje hodnocení 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Spousta krás přírody, trošička starého dobrého - a velmi pohledně naaranžovaného a nasnímaného - ultranásilí ála John Rambo (v prvním díle, šmarijápanno:)) a k tomu v podstatě již mnohokrát viděný příběh o válce a pomstě. Jenže tentokrát nejde jen o (s)prostou akci, ale zejména s blížícím se koncem i o něco hlubšího a filozofičtějšího - zdravíme zejména Wese Studiho a Anjelicu Huston. Seraphim Falls jsou poctivě natočeným filmem s dost štědrou výpravou a dobrou, žel poněkud nevýraznou hudbou (Harry Gregson-Williams), a ještě mnohem více bohužel vzhledem především k pěkně trapnému zakončení příběhu daleko menší požitek než třeba The Proposition. Mrzí mě to, protože s trochu větší porcí "umění" by se z jinak prosté story mohlo stát něco podstatně originálnějšího, ergo zajímavějšího. Takhle je to jen formálně pěkné, ale obsahově jaksi rozpačité dílko, které svých několik velmi fajných momentů zabije podle mě nevhodnou pointou. Těch 70% je pak částečně i za to, jak se zúčastnění pánové chopili svých pro ně dost netypických rolí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)
  • Natočeno za 45 dní. (D3VIL)
  • Pierce Brosnan povie prvé slovo až po trinástich minútach. Dovtedy len chrčí, stoná a kričí od bolesti. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama