Reklama

Reklama

Torchwood

(seriál)
TV spot 1
Velká Británie, (2006–2011), 35 h 2 min (Minutáž: 47–60 min)

Hrají:

John Barrowman, Eve Myles, Gareth David-Lloyd, Burn Gorman, Naoko Mori, Kai Owen, Tom Price, Olivia Hallinan, James Marsters, Mekhi Phifer, Alexa Havins (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(41)

Obsahy(1)

Torchwood. Mimo dohled vlády, více než policie. Vyhledává na Zemi mimozemský život, vyzbrojuje lidstvo pro budoucnost. Ve 21. století se vše změní... a na to se musíte připravit. Torchwood Institute je tajná organizace pod záštitou OSN. Založila jej královna Victorie již v roce 1879 a rozhodla se vytvořit úřad pro výzkum technologií, dokumentování a boj s nepřátelskými mimozemšťany. Děj seriálu se odehrává na základně Torchwood Three ve městě Cadriff ve Velké Británii a jedině zde ze všech čtyř základen Torchwood se monitoruje tzv. "díra v čase a prostoru". Třetí Torchwood vede pět lidí, jejichž vedoucím skupiny je kapitán Jack Harkness, o kterém se dozvídáme velice málo informací. Zůstává tedy zdrojem tajemství, na které se pomalu snaží přijít nová členka skupiny, bývalá policistka Gwen Cooperová. (A.L.E.S.)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (158)

type_B 

všechny recenze uživatele

První díly opravdu působí poněkud naivně. Když je i přesto dokoukáte a podíváte se na seriál jako celek s určitým odstupem, začne se jasně rýsovat, že postava Gwen je stejně důležitá jako cpt. Jack. A právě vývoj osobnosti Gwen - od naivní hloupoučké po ostřílenou drsňačku nekompromisně bránící vlastní postoje a zájmy - je jakousi paralelou k celému seriálu. Od prvních, ne úplně komplikovaných dílčích zápletek, se seriál přehoupe k sérii osobních i světových krizí, které mají se začátkem společného jen málo. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tento seriál som sa rozhodla začať sledovať kvôli postave kapitána Jacka Harknessa, ktorá sa raz za čas objavovala v seriály Doctor Who a veľmi sa mi páčila a keď som zistila, že je hlavnou postavou seriálu Torchwood bolo rozhodnuté. Pravdu povediac neočakávala som veľa a mala som istú predstavu nielen o seriály ale aj o postave Jacka. V oboch prípadoch som sa však mýlila a moje predstavy nenaplnili. Seriál vysoko prekonal moje očakávania a samotná postava kapitana Jacka nadobudla úplne iný ľudský rozmer. Zatiaľ čo od príbehu som čakala najmä zábavu, ako tomu s jeho postavou bolo v Doctorovi Who dostalo sa mi vážneho seriálu o vážnych mimozemských aj čisto pozemských veciach. Postava Jacka síce nestratila svoj humor a šarm avšak je postavená aj do konfrontácie s každodenným životom nesmrteľného človeka so všetkými jej kladmi aj zápormi, a tie mnohokrát veľmi bolestne vstupovali do hry. Zatiaľ čo prvá séria bola akýmsi rozbehom a slúžila na zoznámenie sa s prostredím Torchwoodu (90%) druhá už bola Torchwoodom v plnej paráde (100%). V tretej sérii došlo k zmene spôsobu spracovania a všetkých päť častí tvorilo súvislý príbeh podobne ako nasledujúca štvrtá séria. Napriek tomu bola tretia séria absolútne strhujúca a asi najlepšia z celej rady (100%). Štvrtá séria síce riešila zaujímavú líniu príbehu avšak už to nebol ten starý dobrý "Torchwood" ktorý som si tak obľúbila a Jackov smútok bol pre mňa mnohokrát ochromujúci. Napriek úžasnému psychologickému spracovaniu tejto série si myslím, že mohlo stačiť aj menej častí (70%). V konečnom dôsledku sa však nič nezmení na tom, že tento seriál sa pre mňa stane nezabudnuteľným vďaka svojmu zvláštnemu spracovaniu, ľudskosti a civilnosti postáv čo mu je práve častokrát vyčítané. Mňa však práve tieto stránky nesmierne oslovili. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Torchwood jsem kdysi i nyní sledoval souběžně s Doktorem Who a opustil po 2. sériích. Nyní jsem se ale k seriálu vrátil a dokoukal ho. Torchwood je velice zvláštní seriál. Máme tu supertajnou jednotku, která v Cardiffu bojuje proti mimozemské hrozbě. A je všechno, jen ne co byste čekali od podobného námětu ze světa Doctor Who. První dvě série jsou epizodické, představí tým, kteří se chovají někdy šíleně amatérsky a je to banda magorů - o to lidštěji působí. Kapitána Jack Harkness je nesmrtelná postava z Doctora Who, naprosto jeden z nejlepších charakterů celého vesmíru a po desátém Doktorovi moje neoblíbenější postava. Totální bisexuální frajer, který nemá problém udělat gaye z normálního chlapa - a naprosto mu to věřím. Vedle něj je sympaticky obyčejná a chybující policistka Gwen Cooperová, uťápnutý úředník Ianto Jones, ještě uťápnutější a zamindrákovaná vědkyně Toshiko Sato a arogantní a uvnitř zlomený doktor Owen Harper. Davies dokazuje, že mu jde to, o čem si třeba Chibnall v novém Doktorovi může nechat jen zdát. Všechny vztahy, romance ať už hetero, bi nebo gay fungují na 100%, není to vynucené dobou, je to proto že to tam Davies chce a ví přesně jak, kolik a kde. První dvě série jsou jinak nevyrovnané. O velkoleposti (tehdejšího) Doktora si můžou nechat zdát, náměty jsou každý pes jiná ves a tak tu máme emoční ždímačky (Out of Time), čisté komedie (Something Borrowed), čisté horory (Countrycide), díly vztahové, psychologické, odlehčené, občas i tradiční sci-fi a najdou se i úlety do nadpřirozených pohádek (Small Worlds, From Out of the Rain). Nevyhneme se nečekným a bolestivým úmrtím i špatným koncům. 3. série je pětidílný masakr. Lidstvo navštíví mimozemšťani, kteří chtějí 10% lidských dětí, jinak vyhubí planetu virem. Doktor tu není aby to vyřešil, Torchwood bojuje marně a Davies ukazuje z lidstva to nejhorší. Zbabělé, zrádné, zkorumpované politiky a zoufalý boj lidí o své děti. Naprosto neskutečný nářez plný obětí a emocí. 4. série se pokouší o něco podobného. Na celé Zemi přestanou umírat lidé, Torchwood operuje víceméně z utajení a Davies zkoumá lékařské, vědecké, ekonomické i politické následky. A ukazuje čeho všeho jsou lidé schopní, zejména z táborů prostě mrazí. Je to napínavé, opět plné těžkých rozhodnutí a ztrá a díky spojení s USA plné zajímavých herců (Bill Pullman jako pedofil je neskutečný), leč na prostoru 10 dílů trošku moc roztahané a zbytečně natahované. Přesto si po dosledování říkám, jaká je škoda, že Davies nezůstal u Doktora, protože s Mofatem a poté s Chibnalem se jeho kreativita nedá srovnávat. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Po první sérii jsem si nemyslel, že bych tomu dal víc než tři, ale druhá série byla epizodu od epizody lepší. Samozřejmě k úžasnosti Doctora to má zatím ještě daleko, přesto některé byly opravdu povedené. A konec druhé řady mě fakt dostal. Třetí řada: Silný příběh, který všech pět částí šlape jak má a působí to mnohem méně b-čkověji. Zřejmě to vůbec nejlepší z celého TW, škoda že to tím vše neskončilo. Čtvrtá řada: Doplatila na délku deseti částí, při kterých se valné většině absolutně nic nedělo. No jediná světlá vyjímka je, že přivedla na scénu Jilly Kitzinger. Kvůli ní by se ještě jedna řada natočit mohla Nejlepší díly: 1x12 - Captain Jack Harkness, 2x08 - A Day in the Death, 2x12 - Fragments, 2x13 - Exit Wounds, S3 - Children of Earth ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Po prvních pěti dílech: Spin-off Doktora Who, který se tak trochu utrhl z řetězu. Ta tam je doktorova poetičnost, nenásilí, naopak se objevily moderní technologie, které DW musel kvůli konzistenci se starými sériemi ze šedesátých let opomenout. Potenciál tu rozhodně je, ale zatím nebyl naplno využit, uvidíme po dalších dílech. Snad se objeví více propojení s DW. ()

Galerie (339)

Zajímavosti (22)

  • Nedlouho po začátku 10. epizody 4. série je ve scéně, kdy Gwen (Eve Myles) uplácí čínskou stařenku, mezi penězi, které jí dává, navrchu česká papírová padesátikoruna (sirien)
  • Torchwood sídlí ve velšském Cardiffu. (endoskop)
  • V epizodě Coutrycide se nevyskytují žádné počítačem vytvořené speciální efekty. (PanCitron)

Související novinky

Doctor Who se objeví v novém seriálu

Doctor Who se objeví v novém seriálu

26.09.2016

Jak možná víte, Doctor Who cestuje časem už od 60. let. Televizní legenda se zatím dočkala dvanácti inkarnací a došlo i na několik spin-offů, zejména drsný Torchwood a rodinná Dobrodružství Sarah… (více)

Reklama

Reklama