Reklama

Reklama

Byl to tichý muž

  • USA He Was a Quiet Man (více)
Trailer

Bob Maconel (Christian Slater) nesnáší svou práci. Vyčkává na perfektní den, kdy by mohl se vším skoncovat. V šuplíku má připravenou zbraň a 6 nábojů, které jsou přesně rozpočítány pro své cíle. Ve chvíli kdy se rozhodne jednat ho díky náhodě předběhne jeden z kolegů. Ve snaze zachránit kolegyni (Elisha Cuthbert) pro kterou kulka být určena neměla a v otázce vlastního přežití neváhá. Jeho osud se tak během několika vteřin naprosto změní a rázem se z muže, který toho příliš nenamluví stává hrdina... (-dRaGoN-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

nunka 

všechny recenze uživatele

Námet je naozaj výborný, do popredia vystupuje príbeh človeka, ktorého hodnotu nikto nevie oceniť. Jeho psychické pochody ma nadchli, len som si ich nedokázala užiť....pre mňa z filmu šlo viac protichodných prvkov - na jednej strane výborný námet a myšlienka+ spracovanie, ktoré doslova kazil Slaterov kŕčovitý prejav, ani po takejto šanci u mňa nie je pán herec. Časť príbehu bola naservírovaná naškodu polopatisticky, občas to vyvážila netradičná režisérska vsuvka (ego-zachraňujúca rybka, originálne kamerové zábery, hra s tempom), neskôr si môžme užiť doslova babrácke scény (rozhovor Boba s Vanessou na balkóne, nad nimi prelietavajúce lietadlá). Myslím, že obsadiť Slatera nebola príliš šťastná voľba, Elisha Cuthbert bola naopak výborná. Film si všíma malé osobné tragédie, chytí za srdce, nebyť Slatera, rozhodne uštedrím o hviezdičku viac. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Príklad toho, ako možno pokaziť výborný námet!!! Stačí obsadiť do kľúčovej role outsidera a "nepochopeného introverta" neschopného prežiť v tomto sračkovitom svete niekoho tak toporného a "béčkového" ako Christian Slater - katastrofa, ktorej nepomôže ani jeho vizuálna zmena na "psycho image". Scenárista a režisér Frank A. Capello je sám sebe najväčším nepriateľom, ktorý veľmi chce, ale nedokáže dodať príbehu hĺbku a psychológiu, ktorá sa diváka hlbšie dotkne. Celá ústredná myšlienka vyznieva do stratena a v závere sa namiesto katarzie vkráda pocit prekombinovanosti a umelosti. Nejedná sa o zlý film, ale výsledný produkt namiesto pochutiny zodpovedá nedorobenému a rozpačitému polotovaru... ()

Reklama

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, který mne občas bavil (či až chytl za srdce) a pak zklamal. Celý děj se drží šuplíku s náboji a záchrany Elishy Cuthbert, ale jeho odbočky a zvraty mi celý dojem kazí. Člověk nechápe mnoho různých výlevů, či například samotný závěr. Či mi vadilo, že člověk nevěděl zda je Elisha vypočítavá mrcha, či "nový lepší člověk". Samotné herecké výkony stojí na dvojici Christian Slater a Elisha Cuthbert. Slater hraje velmi dobře a Cuthbert utáhne svoji těžkou roli výrazy i atmosférou kterou dělá a musím ji též pochválit. Ve výsledku je to tedy dosti rozporuplný film, ač s mnoha skvělými momenty (jízda po střešním parkovišti, chci tě uspokojit intimně, pohled na prsa Elishy, odvoz opilého Boba, rozhovor s Colemanem o pocitech atd...). Výsledkem je bohužel mírné zklamání a jen 3z5. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený film, kde zaúřadoval amerikanizmus aneb proč něco točit jednoduše, když to jde složitě. A tak tu hlavní hrdina, který ze začátku vypadá na trosku, a která by nejradši postřílela půlku oddělení a pak by si vyslala kulku okružní jízdou po hlavě, vlastně předvádí psychologicky úctyhodný výkon, protože mu osud připraví úděl jaký si v životě nepředstavoval. Proto jsem také celý film držel až do konce a rozhodně to za to stálo. Bylo to jiné, zajímavé, originální a nutilo to sledovat děj celou dobu. Takhle bych určitě nehodnotil špatnej film. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Toto psychologické drama nám představí Christiana Slatera v roli muže, který se jednoho dne rozhodne zastřelit několik lidí ve firmě, ve které pracuje. Tento muž středního věku je outsiderem ve svém pracovním ale i soukromém životě. Je tichý, neprůbojný a jako takový se denně stává terčem posměchu a vtípků ze strany spolupracovníků. Je naprosto bezbranný a v očích okolí i neškodný. Tento člověk ale ve svém mikrosvětě připravuje vzpouru vůči světu okolnímu, která vyústí v krvavou pomstu. Pečlivě si plánuje, kdo se stane jeho obětí. Svůj plán zrealizuje a výsledkem je pět mrtvých spolupracovníků. Jednoduchý závěr by mohl být tento: Sociálně nevyspělá osobnost získává se zbraní v ruce převahu nad okolím, kdy téhož není normální mezilidskou interakcí schopna. Z hlediska psychologického už hodnocení tohoto člověka tak jednoduché není. Jedna ze základních potřeb člověka je potřeba důležitosti, tedy stavu, kdy je člověk někým uznáván či milován. Netroufám si hádat, zdali byl tento člověk sociálně narušený již daleko dřív nebo jeho duše ochořela až díky ústrkům a nezájmu okolního světa v dospělém věku. Co ale vím bezpečně, že tento člověk v den svého brutálního činu křičel velmi mocně. Volal, aby si zasloužil pozornost. A té se mu nakonec dostalo. Tento snímek byl zesílen vynikajícím hereckým výkonem Ch. Slatera a to celé bylo korunováno perfektní prací s kamerou. Její detailní záběry na tvář hlavního protagonisty byly skutečnou třešničkou na dortu tohoto díla. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v americkém státě Kalifornie, ve městech Los Angeles, Burbank a West Covina. (Terva)
  • Film byl natočen za 21 dní. (Spidey3)

Reklama

Reklama