Reklama

Reklama

Vášeň a cit

  • Velká Británie Becoming Jane (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane Austenové a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány. Roku 1795 byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Jane Austen (Anne Hathaway) však věří na lásku. Ve svých 20-ti letech se konečně setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem (James McAvoy). Jeho intelekt a opovážlivost ji naprosto uchvátí a Jane brzy nemyslí na nic jiného, než na Toma. Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s vnukem Lady Gresham (Maggie Smith), vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi? Díky filmu Becoming Jane můžeme zjistit, že mezi Rozumem a citem a Pýchou a předsudkem se odehrál opravdový životní příběh… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (230)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky nemohou mluvit za vše, a tak jen dodám: zcela jasně jsem pochopil, proč ten snímek mnohé ženy tak milují. Je v tom určité nezpochybnitelné kouzlo. Dá se říci, že jestliže kluci mají MARVELácké hrdiny v čele s Avengers, holky mají zfilmované romány Jane Austenové. Nevím, jestli je zrovna Vášeň a cit v jejich čele, ale někde tam je. Určitě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

McAvoy vynikajúci ako vždy, ale hlavne Anne Hathaway bola úžasnou Jane Austenovou. Myslím, že hlavne vizáž jej urobili dokonale a vlastne jej dali šmrnc oproti originálu. Keď sa pozriete na obrazy Austenovej, tam tá iskra nie je, Hathaway teda dala spisovateľke ten punc hviezdy. A to nie som vôbec fanúšik tejto herečky. Inak je film presne ako jej doba a jej knihy, čiže viktoriánsky nudné, o láske a sklamaní. ()

Reklama

elle 

všechny recenze uživatele

Film u mě částečně bodoval proto, že shledávám přísné hodnocení některých neoprávněné. Film byl laděním a i žánrem nejednou srovnáván se Zamilovaným Shakespearem. Opravdu něčím podobným být mohl a částečně i je (nejde mu vyčítat, že nemá atmosféru románů, protože to není její romám, ale příběh o ní a jen si film žongluje s řadou motivů, které jsme už četli nebo viděli v austinovském světě). Nicméně u Shakespeara i Austenová každý předem ví, že romance neskončí právě šťastně. Zde bohužel příliš natahovali neodvratné a Anne Hathawayová navzdory své sympatické tváři a jistém kouzlu nemůže obstát ve stálém střídání naděje a deziluze a neopakovat se. Její postavě slušely roztomilé slovní výpady, i když stejně jako Keira Knightley je spíše kouzelnou recitátorkou vtipných glos převzatých z Austenovských románů a korespondence než jejich autentickou nositelkou. James McAvoy si vedl mnohem lépe. Škoda, že stopáž nebyla kratší nebo lépe volené dějové linky. Mám pocit, že režisér převzall hodně inspirace z různých adaptací (jak nová pýcha a předsudek, ale i Rozum a cit Anga Leeho tu měly své záběry), měl z předlohy knížky (Becoming Jane Austen) hodně věcí, které chtěl říct, ale prostě se nemohl rozhodnout, co to je. Některé zajímavé motivy mě nechaly s pocitem ošizenosti - Lady Greshamová a její synovec - to byla paráda. Já říkám škoda, mohlo to být lepší, ale rozhodně mají autoři můj vřelý dík, protože je to více než zajímavý příspěvek k světu Jane Austenové. Austenová věděla nebo se dozvěděla, že v jejím světě jsou vdavky a peníze měřítkem úspěchu a z hlediska její doby naprosto neuspěla (jak sarkasticky poznamenala Virginia Woolfová, nedomohla se ani vlastního psacího stolu), co jsem ale vždy obdivovala byla směs její ironie a laskavosti. Smála se pošetilosti, ale přesto ráda odměňovala v svých knihách dobrým koncem. Bez hořkosti a s inteligencí, která její knihy udělala nesmrtelnými. Takovou nenápadnou velkolepost charakteru jsem zde nenalezla, ale přesto se mě příběh dotkl. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Jane Austen mám ráda, ale její příběh mě příliš nezaujal. Ale líbila se mi Anne Hathaway jako Jane, byla úžasná a role jí byla šitá na míru, James McAvoy se tam naopak vůbec nehodil. Film byl pro mě zklamání a herecké obsazení to nezachrání. Tak se raději se vrátím k jiným filmovým adaptacím podle jejích knih jako Pýcha a předsudek nebo Rozum a cit. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem kdysi v minulosti četla historické romány, tak James McAvoy je oním mužem mých snů. Absolutně zapadal do této role, neumím si představit nikoho lepšího. Jeho oči prozradily všechno, nebyla třeba slova. To je to málo, co od herce v této roli očekávám. Avšak s Anne jsem měla velký problém. Ona tady nesedí.. má moc moderní výraz a vzhled. A přitom by to měla být ona, od které bych čerpala všechny ty emoce. Konec mě neuspokojil.. takové poselství jaké už jednou dalo dílo Čekání na Godota má trpkou příchuť. Viz spoiler - Jane ani její sestra se nikdy neprovdaly... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • James McAvoy musel kvůli své výšce 1,74 metru po dobu celého natáčení nosit boty s vysokou podrážkou, aby nebyl menší než o 3 centimetry vyšší Anne Hathaway. (ufooonek)
  • Ve scéně, kdy se Jane (Anne Hathaway) v lese setká s Tomem (James McAvoy), za sebou po zemi vláčí provázek, který však již v dalším záběru není. (tyna97)
  • Poslední film Iana Richardsona. (Karlos80)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Reklama

Reklama