Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (774)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

American Crime představuje jeden z těch kuriózních, ale pravdivých pohledů na americký severozápad, kde sice vítězí středo-levicová demokratická strana a místní velebníček tam má zároveň stejně významné postavení jako starosta, ovšem solidarity a rovnostářství se tam člověk zvenčí dočká jen stěží, a rovněž nedělní návštěvy kostela jsou spíše povinností bez jakéhokoliv morálního dopadu na každodenní život obyvatel. ____ Dá se nejspíš souhlasit s obecně rozšířeným názorem neurologů, že lidé, kteří film hodnotí nízko, patří mezi ty lhostejné a přihlížející, zatímco 5-hvězdičkáři by dívce, do níž jsou nalogováni přes zrcadlové neurony, nějak pomohli. Protože American Crime je zjevně jedno z těch děl, díky nemůžu se dozvíte mnohem více o sobě než o postavách filmu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film dle skutečných událostí ze státu Indiana léta páně 1965, jenž vznikl z přepsaných výpovědí svědků před soudem. Režisér (průměrných, leč povedených) komedií Tommy O'Haver tak překvapivě usedl za kameru a líčí filmařsky nikterak přelomové dílko, kdy se emocionálně rozrušená žena s finanční tísní na čas ujímá dvou dospívajících sester, jejichž rodiče přes letní sezónu kočují s cirkusem. Po počátečních bezstarostných dnech ale na povrch vycházejí nevinné lži, diskutabilní rodinné vazby a konfrontace s bezhlavým násilím. V tichosti a lhostejnosti okolí tak zejména starší Sylvia prožívá horoucí peklo. Umně vygradovaný snímek absentuje v zobrazování násilných činů, službu mu naopak prokazují herecké představitelky. Herecky všestranná Catherine Keener (za roli Gertrudy Baniszewski na cenu Emmy i Zlatý glóbus nominovaná) je coby vyčerpaná samoživitelka skvělá, zrovna jako drobounká Kanaďanka a z minula ultrazvukovými snímky stíhaná Ellen Page!! Oběma jejich úlohy s přehledem věříme a i přes snaživost okolních postav tu jejich výkony osamoceně trčí jako pilíře nedostavěného mostu!! 80%.. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborná komorná dráma, ktorá vyšla na dvd potichu, ale s o to väčšou silou ma zasiahla. Nemám pre túto drámu jedinú kritickú poznámku, všetko funguje dokonale. Atmosféra 60.-tych rokov je bezchybná , rovnako ako použitá hudba. Strašný príbeh týrania sa začína nevinne, pomaly a graduje až do nepochopiteľného finále v ktorom ma najviac zabila scéna kde sa v pivnici domu zbiehali deti z ulice , aby si s radosťou hasili cigarety na bezvládne ležiacej obeti. E. Page vyzerá v úlohe Sylvie tak dokonale , až som sa musel pozrieť na jej rok narodenia, pretože vo svojich 20-tich rokoch vyzerala v tvári tak detsky a nevinne až mi to nešlo do hlavy. C. Keenerová predvádza rovnako bezchybný herecký výkon a celý film nesú tieto dve herečky neuveriteľne presvedčivo. Určite jedne z nejlepších drám za posledné roky. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nad lidskou zvrhlostí a krutostí se člověk nepřestává divit. Americký zločin je otřesnou ukázkou týrání a lhostejnosti lidí v okolí, kde se zločin odehrával. Snímek je výborně a sugestivně natočen, na city diváka dokáže velmi zapůsobit a zanechá hlubokou stopu v mysli, protože těchto 92 minut jen tak z hlavy nevymažete. Mírnost rozsudku soudu nejde na rozum, protože při pomyšlení, že se tento případ opravdu stal, se chce zdravě uvažujícímu člověku zvracet a mrazení v zádech jen dokresluje hrůznost této události. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sylvie: ,,Reverend říkal, že ke každému skutku má Bůh nějaký důvod. Já ho však zatím nenašla...'' ------- Do tohohle filmu jsem šel naprosto čistý, kromě vysokého hodnocení jsem vůbec netušil o čem měl být. Snad proto na mne jeho tíha dopadla silou balvanu... Tu poklidnou atmosféru Ameriky roku 65 v Indianě, kdy z rádií a elpíček vyhrávaly dodnes známé hity protíná příběh dvou sester, které rodiče jezdící coby komedianti s poutí přenechají do opatrovnictví Gertrudy Braniszewské. Tato žena nevalného vzdělání má sama kupu dětí, je opuštěná mužem, kouří, pije, předávkovává se lékama a každý dolar dvakrát otočí v ruce, protože peníze jsou to, co tato ,,rodina'' nemá. Rodiče sester sice pravidelně posílají šeky, ale Getruda přivydělávajícíc si žehlením má problém získávat stabilní zakázky od sousedů. Když pak jedna z jejích dcer po náhodném románku otěhotní, vrhne Gertruda svoji zlost, své životní zklamání i všechny své temné běsy na jednu ze svěřených sester - starší Sylvii Marii Likensovou.. Tu ztvárnila křehká Ellen Page a opravdu mi jí bylo líto, jako by šlo o skutečnou dívenku. I Gertrudu zahranou Catherine Keener jsem z duše nenáviděl... Jen se divím, že se o mučení dívky nedozvěděl někdo normální, i když byla tak hojně ,,navštěvována'' a její křik byl slyšet až na ulici... Já bych si však tu Ameriku roku 1965 moc neidealizoval... Strašný film, strašnější o to, že se to stalo. Snad od té doby již jiní sousedé už tak nezúčastnění a hlužší nebyli a nejsou a snad již si nehledí jen svého i přes křik ze sousedního domu... Možná to byl ten důvod, na který se Sylvia ptala sama sebe a který nenašla. Kdo ví. Tohle je film u kterého se budete třást. Mimochodem když si vygooglíte skutečnou podobu Gertrudy Braniszewské, určitě by jste se této maceše nechtěli dostat do rukou... A je jen dobře, že nás tvůrci ušetřili znázornění skutečného stavu ubohé dívenky... Leckdo z komentujících kromě silného tématu film řadí k průměru, protože zkrátka filmařsky nevynikal... No já to beru citově, film, který mně rozklepe a dojme si i tak zaslouží plnou dávku hvězd. Nemohu jinak a dávám 5 dvacetidolarových šeků od rodičů. * * * * * ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natáčen chronologicky, aby se herci dostali do děje a mohli prožívat příběh Sylvie. (don corleone)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)
  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)

Reklama

Reklama