Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Ruští herci, kteří zahráli v tomto tv-mini-seriálu, se museli každý večer po natáčení hurónsky smát naivitě, namyšlenosti a zaslepenosti Amíků, protože věděli, že to, co Američané berou jako fikci, je naprostá pravda. Ano, přátele, již je to tak - syn Stalina je živ a zdrav a celý ruský lid se třese na okamžik, kdy se syn národa zase postaví do čela Ruska a dokončí to, co nestihl jeho slavný otec. A ten okamžik je skutečně blízko. Syn Stalina se již neskrývá kdesi v archangelských lesích, ale dočasně se zdržuje v Chimkinském lese hned na okraji Moskvy, kam se přesunul, aby 9. května v den vítězství slavnostně vjel na bílém koni na Rudé náměstí a ujal se vedení. Bohužel se v tom moskevském lesíku trochu ztratil, protože ho neměl tak dokonale probádaný jak ten svůj archangelský. Proto se současně Chimkinský les postupně vykácí za účelem dohledání Stalina mladšího a připravení pro něj rovné široké cesty na Moskvu. Protesty místních obyvatel, kteří brání přírodu, jsou marné a za pár dní soudruh Stalin nejen obnoví bývalý SSSR, ale i připojí k němu zbytek světa včetně USA, Číny, EU, Spojených Arabských Emirátů a jiných států a statečků a vytvoří nový jednotný šťastný a všemocný SSSR - Světový Svaz Stalinských Republik. Ať žije globalizace! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Málo platné, přišlo mi to slabé. Na 3*45 minut je tu málo děje, málo akce, málo překvapení, hodně věcí se dá vytušit hodně dopředu, takže pak se jen čeká, kdy k nim tvůrci a hrdinové děje doklopýtají. Celkové rozuzlení dává na frak logice, která už do té doby musela stát tiše v pozadí (pozor, možný spoilery!!! - za velkým americkým vědcem přijde dědek a tvrdí, že je voják, který jediný byl u smrti Stalina a schoval jeho materiály, a představte si, velký vědec tomu hned věří!). Najednou se v závěru kdesi v lesích kolem Archandělsku objeví komanda zabijáckých vojáků, co zabijí i šéfa nejvyšší ruské tajné služby (!), a když vidíte, jak informovaní všichni jsou, udiví vás, že hlavní chlápek se mohl někde v lesích skrývat skoro 50 let a nikdo na to nepřišel. Atd. atd. ()

Reklama

Koly 

všechny recenze uživatele

Stejné téma, jako má THE BOYS FROM BRAZIL, jenom se tentokrát jedná o Stalina. Nechce se mi věřit, že by ale měli Stalinisté v Rusku tak silnou pozici, jak nám představuje tento film. Na druhou stranu ale Stalinův duch a odkaz hned tak nikam nezmizí, podobně jako ten Hitlerův. Obou diktátorů se totiž lidstvo vzdává dost neochotně... ()

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Výborný TV film,ktorý sa len tak často nevidí z produkcie BBC,ktorý je omnoho zaujímavejší a napínavejší než mnoho súčastných Hollywoodských somarín.Daniel Craig dokazuje že dobre hral už pred Bondom a pomery v súčastnom Rusku su tú tak reálne zobrazené až ma chvílami mrazilo!Aj ked v druhej polke som uz začal tušit pointu,dej sa chválabohu ani vtedy moc nezabrzdil a mixoval správnu akciu a napetie až dokonca.Škoda len toho rýchle odbitého konca po ktorom nasledovali záverečné titulky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tady jsem s hodnocením opravdu na rozpacích. Viděl jsem DVD verzi se čtyřmi díly a rovnou říkám, že ty první dva opravdu stály za to. Rusko dnešní doby je jiné, vládne mu nový car Putin. Mladé bohaté Rusy minulost nezajímá a nic o ní nechtějí vědět, naopak je to věc, která je podvědomě irituje. Počemů sivodňa stále chóčetě gavariť o Sajůzu a Stalinovi ? Spíše než značka Stalin je zajímá BMW, Armani, Hugo Boss... Přesto je ještě spousta těch, kteří na báťušku vzpomínají s bezbřehou úctou a údajům o milionech mrtvých nevěří... Profesor Fluke Kelsa (Craig) přednáší v Moskvě o Stalinovi, jeho době, obětech... Po přednášce jej vyhledá stařík, který tvrdí, že byl u Stalina doma když umíral. Dále tvrdí, že z příkazu Beriji musel zakopat u Berii na zahradě za domem Stalinovy osobní dokumenty... Craig zprvu nevěří - už je to, že by Berija svědka nezlikvidoval je podivné.., ale kolotoč událostí mu začne naznačovat, že jeho pátrání po dokumentech sleduje spousta vlivných lidí včetně tajné služby... Nebudu spoilerovat. Ty druhé dva díly jsem sledoval s pozvednutým obočím a niterně cítil, že i sami tvůrci filmu se zalekli džina, kterého pustili z láhve... Konec je oproti velmi volnému a příjemnému rozjezdu vyloženě uspěchaný, odbytý až bych řekl, že useknutý... Velká škoda, mohl to být slušný thriller už jen díky povedeným flasbackům do roku 1953... Dvě rudé hvězdy. * * ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)
  • Při rozhovoru profesora Kelsa (Daniel Craig) a prostitutky Zinaidy (Yekaterina Rednikova) krátce po jejich seznámení je v záběru vidět zaparkované Audi se značkou obsahující kód 007. (vesper001)

Reklama

Reklama