Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (803)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rovnou k věci. Číslo 9 je totální mix terminátora-scénáristické nesmyslnosti-krásné animace a křesťanství. Všechny elementy se propojují a dávají divákovi 79 minut dlouhý, pěkný, ale hloupý film, v kterém nejsou silné charaktery, pořádná motivace ani chytrost. Je to škoda, protože Shane Acker viditelně (z původního kraťasu) ví, co chtěl ukázat, ale kvůli komerčnímu ladění a "cizím penězům" musel koncept trochu pozměnit a dodat mu velkoleposti (stroj), větší přístupnosti diváků (více postav a jejich hlasy) a jakousi filozofickou rovinu okolo křesťanství (konec). Bohužel vše zmíněné je možná efektně vypadající v krásné animaci, ale hloupé. Zamyslete se nad celým příběhem a musíte smutně pokývat, že scénárista moc nemyslel (nechci spoilerovat, kdyžtak ve vzkazu:)). Velmi hezky animovaný snímek se pak stává spíše jemným náhledem do postapokalyptické (mimochodem krásně zpracované) budoucnosti lidstva, ke které každým dnem stále jistěji směřujeme. Vizuál opět vítězí nad obsahem i tvůrci samotnými a jen tak na okraj, hráli jste Little Big Planet? :)) Slabé 3* za krásnou animaci a prostředí, které se v animácích nevidí denně. Více zde. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

no, co se tyce atmosfery, bezutesneho vykreslení postapokalyptickeho sveta a skvele akce s hrozivymi stroji.. v tom vsem 9 hrave prekonava Salvation.. ovsem nektere dialogy, samoucelne sceny a zaver to jemne snizují pod uroven veledila.. a tvurci mi snad nechteji tvrdit, ze to mesto bylo jedine na celem svete.. v klidu by mohlo bejt pokracovani, takze to, ze to vlastne ukoncili, kdyz to vypadalo tak nadejne, pokladam za dalsi minus. presto mi celkove vychazi takove, sice mozna slabsi, ale presto pekne 4 hvezdy.. ()

Reklama

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Na to, že mělo jít o netradiční animovaný film, to má tedy velmi tradiční vyprávěcí strukturu i morálku a ideologii. Kromě toho, že to je taková naivní duchovní (křesťanská) propaganda (o nesmrtelnosti duše, odlišnosti těla od duše a dokonce mysli), tak je v tom i něco typicky amerického, manažerského. Hlavní hrdina dělá strašně moc chyb, ale předem vví, že to nakonec bude dobré. Ta touha něco dělat a být akční, i když ostatní nevidí smysl takového počínání, patří k pocitu "vyvolených". A tento film takový způsob myšlení podporuje, protože nám předem naznačuje, že Devítka má pravdu. Ale ve skutečnosti to tak nebývá. Tady se příběh splétající několik žánrů fantastiky vymyká tomu podněcovat fantazii, ale prostě nás nutí UVĚŘIT. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Někdy člověk při sledování filmu zaleze tak hluboko do své ulity, že se bez přestání bouchá do její čepice (to jsem měl naposledy u Mary a Maxe). Jenže ulita Čísla 9 smrdí po výparech z továrny, nemůžu se v ní ani o píď otočit a navíc to všudypřítomné dusno... Líbí se mi, že Shane Acker se pořádně opřel do tématu: lidi versus stroje, kdo vyhraje? Jasně, že prvním byl Cameron se svým Terminátorem, ale je pravda, že až nyní mi došla myšlenka, že něco podobnýho se fakt může stát. Jenže druhá teze je taková, jestli na to už není pozdě. Sakra, hodně těžký film na sledování! Těch otázek! Je paradoxem, že zatímco se jiné filmy snaží o hlubokomyslnou debatu mezi divákem a režisérem, přijde animák, který má poloviční stopáž, ale jeho stopa je hlubší než u kdejakýho spektáklu. ()

DaliX 

všechny recenze uživatele

Ľudstvo je minulosťou, nastupujú stroje. Jedinou záchranou v tomto prípade nie je John Connor aj keď to tak môže znieť ale malé handrové panáčiky s číselným označením. A jedným z nich je práve Číslo 9, ktorý môže všetko zmeniť... Priznám sa, rozprávkový námet o malých hrdinoch okorenený prvkom sci-fi tu funguje naprosto bezvadne, po akčnej stránke je to absolútny luxus, design postavičiek a ich look je perfektný a záver je nielenže dojímavý ale aj taký rozprávkový a strhujúci. Hoci nemá príbeh veľa zvratov, v podstate sa vezie na priamej línii a to doslova, je zaujímavý a nenudí. Takisto atmosféra bola miestami hustá, zjavne aj preto, lebo sa na produkcií podieľal aj Tim Burton. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Číslo 9 je iba druhým animovaným filmom štúdia Focus Features. (HelenOfTroy)
  • Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)
  • Vzhled čísel 3 a 4 je navržen podle zahradních rukavic. (Kaori)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno