Reklama

Reklama

Pátek třináctého 7

  • Česko Pátek třináctého 7: Nová krev (více)
Trailer

Jason je zpět, ověšený zahradní technikou a je (jako už tradičně) k nezastavení. Tentokrát ale narazil na zdatného protivníka v podobě traumatizované telekinezí nadané dívky...... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasné béčko, které se místy už opravdu nebezpečně přibližuje genialitě Jasona X (teď nemyslím sebe, ale desátý díl série). Hlavně závěrečný telekinetický souboj s Jasonem je na poctivých pět hvězd, tak prvotřídní haluz jsem ve filmu už dlouho neviděl. Jason je znovu ve skvělé formě, kudy chodí tudy rube, a navíc tentokrát i nápaditě střídá všelijaké nástroje (kde je furt bere se mě neptejte). A dojde i na křoviňák s pilovým kotoučem, což mě nadmíru potěšilo, protože mi to připomnělo mou milovanou práci, do které se každé ráno nesnesitelně těším (úplně nejlepší jsou samozřejmě pondělky po dovolené!). Lidský materiál pro rubačku je tentokrát opět více či méně sympatický, takže nevím, co víc bych si od filmu ještě mohl přát... Čtyři a něco. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, ktorý patrí medzi tie lepšie diely tejto vydarenej série. Má dobrý príbeh o mladej žene trpiacej svojimi telekinetickými schopnosťami, ktorá kvôli nim spôsobila smrť otcovi a tak pravidelne chodieva na prírodné terapie ku Krištálovému jazeru netušiac, že je v ňom utopený Jason, až ho nechtiac oslobodí a tak sa Jason opäť túla po okolí s úmyslom dostať každého, kto mu vstúpi na jeho územie a zastaviť ho môže iba ona sama. Spracovanie je celkom slušné, tu sa už film oproti predchádzajúcemu dielu mierne upokojil, za čo môže hlavne to, že Jason sa už nepotrebuje presúvať zo vzdialeného miesta, ale stále sa potuluje len po okolí jazera, takže dej sa opäť venuje dosť aj bežným postavám, ale nevadí to, dej je aj tak dostatočne zaujímavý, nápad s telekinézou sa síce k Jasonovi až tak moc nehodí, ale v konečnom dôsledku to vo filme prakticky vôbec neprekáža a navyše opäť netreba na zabíjanie čakať až na záver. Scén so zabíjaním je tu dosť a som aj celkom spokojný. Ako je už známe, na tomto filme sa veľmi podpísala cenzúra, ktorá brutalitu potlačila na minimálnu úroveň a to je vidieť, čo je veľká škoda, ale zase sú príjemne nápadité, rozmanité a dobre rozložené po celej dĺžke filmu, takže sa aj tak je na čo pozerať, ako napríklad na použitie krovinorezu, omlátenie spacáku s ľudskou výplňou o strom alebo roztlačenie hlavy. Humor oproti dvom predchádzajúcim dielom takmer úplne zmizol, skôr sa zameral na hororovejší štýl pôvodných dielov, ale našťastie Jason už zostal rovnaký, pravá ikona, ktorá je v obraze príjemne často. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, označil by som ich za mierny nadpriemer tejto série. Škoda tej cenzúry, veľmi by som chcel vidieť tento film v pôvodnej verzii, ale čo už, aj takto patrí medzi tie lepšie diely série. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 72%. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

to, že k Jasonovi Vorheesovi, strašiacom v malebnom prostredí jazera Crystal Lake, kde sa ako malý chlapec vinou vedúcich detského tábora utopil, patrí nadržaná skupina tínedžerov predbiehajúca sa v odhaľovaní pŕs a súložení, rôzne domáce náčinie (v tomto diely dotiahnuté asi najďalej), hudba Harryho Manfrediniho, hokejová maska (ktorá sa objavila prvý krát v 3 diely), zlý scenár, absencia humoru (okrem 3D trojky), je samozrejmosť, s ktorou každý znalec série filmov Piatok trinásteho počíta a zábavné na sledovaní ďalšách a ďalších filmov je práve nachádzanie rozdielov a podobností, čím je daný diel výnimočný a odlišný a čím sa zasa s ostatnými podobá; sedmička má obzvlášť zlý scenár, kde nelogickosti skáču aj tak, že si to všimne aj totálny filmový neznalec a analfabet, jason je oživený po druhý krát, do deja sa zapletie trochu kingovskej mysterióznosti (tina je taký slabý pekný highschoolmusical odvar carrie), z počtu úmrtí sa oproti predošlým dielom ubralo (Päťka bola v tomto ohľade rekordmanka), tiež sa ubralo z nahotiniek, aj keď pekných dievčat, ktoré by mali čo ukazovať, tam zopár je, no pridalo sa na Jasonovej brutalite, všetky vraždy sú rýchlejšie ako diely predtým, napätie sa až tak nestupňuje, Jason skrátka brutálne a surovo zabíja (highlitey sú záverečná kosačka alebo moja obľúbená vražda v spacáku), inak ale piatko-trinástkovský podpriemer, a to aj keď sa tu prvýkrát objavil Kane Hoder, ktorý si zahral aj v nasledujúcich troch dieloch a tým sa stal hercom, ktorý najviackrát hral Jasona; záverečná maska vyzerala dobre; ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Sedmička je jeden z mých nejoblíbenějších dílů, je profesionálně natočená s dobrým rozpočtem i když cenzoři kazili, co se dalo. Jason poprvé v podání Kane Hoddera má charizma totálního namakaného drtiče (vystříhané scény ten dojem ještě potvrzují) a přídavek s telekineticky nadanou hrdinkou přiživuje obvykle banální příběh. Snímek má fajn atmosféru, neotravuje s komediální nadsázkou a myslím, že řada vražd patří k nejlepším v celé sérii, Jason by měl s celou tou škálou zahradnických nástrojů používaných k mordování dementních postav natočit nějakou reklamu pro Mountfield. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pátek 13 potažmo samotný Jason byl svého času osvědčenou a docela populární „značkou“, která si našla spoustu fanoušků a obdivovatelů. S přibývajícími díly však bylo stále obtížnější uspokojit nároky diváků, čehož si byl moc dobře vědom i režisér Buechler. Jistá šablonovitost zápletky – to byl prvek, kterým se pyšnili skoro všechny díly, nepočítáme-li první dva – to by se dalo samozřejmě přežít i zde (stejně se na to každý díval hlavně kvůli masakru teenagerů, nahotě a kreativitě některých mordů + Jason samozřejmě), ale v tomto případě režisér dost narazil. A nebylo to jeho nemohoucností, jak by si mohli mnozí myslet, protože on se opravdu snažil, aby jeho dílo bylo co možná nejlepší, ale stopku mu vystavily nesmyslné požadavky „chlebodárců“ a hlavně musel kvůli cenzuře spoustu obsahu proti své vůli vystříhat a některé scény poupravit. To byl největší kámen úrazu, který mě na sedmičce dost znechutil. Nešlo si totiž nevšimnout, že mord scény ač vypadaly zprvu celkem slušně, měly myšlenku i brutálnost, tak otravný střih mě připravil o plnohodnotný prožitek a spoustu vražd vlastně ani neuvidíme do konce. Na tohle jsem opravdu u této série nebyl zvyklý a právě to se mi na Pátku 13 vždy líbilo nejvíc. Dokonce bych byl i ochoten překousnout, že Tommy Jarvis byl nahrazen Tinou s telekinetickými schopnostmi. Lar Park-Lincoln byla docela sympatická herečka a ani její postava mi nepřišla vyloženě špatná. Navíc by se tu dalo polemizovat i o slušně se rozjíždějící atmosféře (mrtvých tu bylo vážně dost), jenže jak už jsem poznamenal – střih – střih a zase střih z toho udělal doslova těžko stravitelnou patlaninu. Dojde dokonce i na nahotu, ale už mě v tomto momentě příliš nezajímala. Dále mě potěšil Kane Hodder, který se role Jasona zhostil opravdu slušně – místy naháněl strach a finální souboj s Tinou, která se jej pokoušela zastavit všemi možnými prostředky – ten byl rovněž docela zdařilou podívanou. Bohužel úplný konec a sejmutí Jasona – to už byla jiná káva. Bylo to na můj vkus dost trapné. Jo a jinak tolik opěvovaná scéna se spacákem, nebyla vůbec originální. O dost lepší jsem už viděl v „eko-hororu“ Prophecy (1979), ze kterého si jí tvůrci jistě vypůjčili. Takže zklamání bylo velké, ale za snahu dávám Buechlerovi alespoň průměrné ohodnocení. 50% ()

Galerie (134)

Zajímavosti (24)

  • Postava Tiny (Lar Park-Lincoln) byla inspirována postavou Carrie (Sissy Spacek) ze stejnojmenného filmu Carrie (1976) podle knihy Stephena Kinga kvůli telekinetickým schopnostem. Herečka Lar Park-Lincoln nicméně o své roli prohlásila: "Carrie byla cvok a Tina je jen zmatená." (LION-MR.T)
  • Film musel být devětkrát předložen Americké filmové asociaci, než mu byl udělen rating "R" (mladiství pod 17 let pouze v doprovodu dospělého), a je pravděpodobně nejcenzurovanějším dílem celé série. Režisér John Carl Buechler to zhodnotil slovy: “Cenzura zničila můj film.“ (LION-MR.T)
  • Lar Park-Lincoln (Tina) málem ve filmu vůbec nehrála. Na castingu se objevila až později, protože její agenti nebyli jejím působením v hororu moc nadšeni, ale herečka o roli Tiny opravdu usilovala. (LION-MR.T)

Reklama

Reklama