Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia "nového začiatku" série museli ísť na to inak, pričom nutne museli sklamať určitú časť fanúšikov. Viac menej každý hneď chápe, že Jason je mŕtvy, takže vraha sa snaží vydedukovať z prítomných postáv. No a je chvályhodné, že pointa nie je tak prvoplánová, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Inak ale nič nové pod slnkom, vysoký bodycount, krátke vraždy, masku vidíme v podstate až v záverečných minútach a trochu slabšia atmosféra ako doposiaľ. Pre mňa určite slabšie ako štvorka. 50% ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Sestupná tendence od minulého dílu pokračuje. Mé tvrzení, že liché díly této série jsou ty lepší, už neplatí. Ano, tento film je nový začátek. Začátek nudy. Nějaká hustá atmosféra z prvních tří dílů je pryč. Pokud tu nějaká je, je jí ještě méně než ve čtyřce. Bohužel i hudba se poněkud zhoršila, ačkoliv ji pořád dělá původní skladatel. Samozřejmě, že závěr tu správnou atmosféru zase má, ale Tommy by se mi jako nový Jason moc nezamlouval. Tvůrci chtěli, aby po tomto dílu následovaly další, ve kterých zabíjí Tommy, ale kvůli kritice pátého dílu k tomu nedošlo. A musím říct, že je to asi dobře (k šestému dílu jsem ještě nedošel, tak nevím, jak si povede zase starý dobrý pravý Jason). Jason je prostě jeden a ani ten šílený saniťák, co si na něj v tomto dílu hraje, ho prostě nenahradí. Nemá ten správný styl. Z celého filmu se mi opravdu líbily jen dvě vraždy. A to je na ten počet docela málo. Ostatní byly prostě suché nebo překopírované z předchozích dílů a už to tak nepůsobilo. Nad logikou jsem u této série nikdy moc nepřemýšlel, ale zde už to skřípalo ještě víc než v minulém díle. A chvílemi to bylo opravdu už stupidní, že to ani s velkou porcí nadhledu, se kterým tuto sérii sleduji, nesežeru. Charaktery hlavních postav zase nic moc, narušená mládež mi přišla jako poměrně "normální" puberťáci a všechno zachraňovaly jen některé vtipné postavy. Ano, humor přibyl, ale zase někdy byl až přehnaně trapný. Sérii jedu chronologicky a už na začátku jsem si řekl, že ji budu sledovat tak dlouho, dokud se na to bude dát dívat. No, pětka nebyla nic moc, kvalita se pomalu dále snižuje, takže je to zatím nejhorší díl, ale dívat se na to pořád dá. A pořád to má něco do sebe a mnohé scény jsou docela dobré, i když už je to poměrně stereotypní a chvílemi nudné. Takže dávám slabší 3 hvězdy a v sérii pokračuji. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V princípe nemám problém s tým, že s výnimkou vízií a flashbackov tu nie je Jason (to spoiler nie je, je to jasné už z toho, ako sú rámcované scény), pravdou ale je, že kvôli tomu tu pravdaže chýba mystika okolo Jasona a kempu pri Crystal Lake, čo je riadne mínus na atmosfére. Kľúčovým problémom je, že scenár je taký odfláknutý a postavy také debilné, že je to ešte otravnejšie než v trojke. Vraždy, sex i debilita postáv je tu úplne úmyselne hnaná až na úroveň "too much of a good thing". Okrem toho je tu Tommy Jarvis úplne zbytočný (a riadne dementne zahraný) a s výnimkou úplného záveru film nijako nenadväzuje na koniec štvorky. PS: môj rebríček série: F4, F1, F2, F3, F6, F5, F7, F8, F10, F9 ()

bourec odpad!

všechny recenze uživatele

Tolik neuvěřitelně debilních, úlisnejch postav v jednom filmu jsem už dlouho neviděl. A všem sem opravdu přál, ať je už muž s maskou sejme. Jinak ale amaterská sračka s vraždama blbejma, a navíc ještě povětšinou mimo záběr. Prostě na to nebyly prachy. Na konci pak ještě motanice všeho druhu, takže mám pocit, že v těch dalších dílech budu potřebovat ještě nějaký superodpady. Ale Livingprdovi se to líbilo. Světe div se za pět. Blb. 0%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Páté dějství Pátku třináctého by se neztratilo ani v konkurenci dnešních hororů/slasherů. Psala se osmdesátá léta minulého století a proslulý zabiják s maskou hokejového brankáře Jason Vorhees se svými krvavými trampotami nesměl páchnout za socialistické hranice. Rozkaz zněl jasně: ten maniak od amerických imperialistů se nesmí dostat k bulvám československých občanů, neboť jejich uvědomělá morálka je řízena Ženou za pultem, pije se Dobrá voda a Chlapci a chlapi zanedlouho nastoupí svoji povinnou vojenskou službu. Tak nám z té krásně ideály zalévané zahrádky nedělejte krvavý chlív západních rozměrů! Leckterý zlobivý pohraničník však přece jen do naší malé vlasti nějakou tu nelegální videokazetu nekvalitní kopie z hororové série nakonec propašoval. Zesnulý Danny Steinmann udělal v pátém dějství razantní tvůrčí krok a rozhodl se společně se svými spolutvůrci, že pokoří určitá tabuizovaná témata. A hlavně za sebou nechá na startu konkurenčního zabijáka Mika Myerse (Halloween), jehož upadající série definitivně pomůže Vorheesovi vítězit na plné čáře. Pětka nese podtitul Nový začátek a legendárního zabijáka bylo nutné vzkřísit (k životu). Tentokrát má nabroušenou mačetu na osazenstvo výchovného tábora pro mládež, kde problematická mládež (a vychovatelé) nemá pražádnou jistotu, že se dožije závěrečných titulek. Závěr vyrukuje s decentně otevřeným pokračováním, nechybí ani vysvětlení, co stálo za všemi těmi vraždami, kterých je solidní porce, a kdo byl jejich vykonavatelem. Padne tabu, kdy retardovaný motocyklista, jehož prostořeká matka mu jasně dává najevo jeho postavení ve společnosti, dostane fyzickou nakládačku, je k vidění troje odhalené poprsí, vraždy jsou nekompromisní, nestereotypní, jejich provedení ale není vždy nejdetailnější. Postav není zrovna málo, jejich životnost je pochopitelně značně limitována. Za hlavní postavy se dají označit tři - fešná blond vychovatelka (Melanie Kinnaman), černoušek (Shavar Ross), který má v táboře svého dědu, a mladík (John Shepherd), co se se zabijákem už konfrontoval v době svých polucí. Pětka má vše, co k slasherům patří - především hodně mrtvých, nejasnou identitu zabijáka, spád událostí a v neposlední řadě také svěží režijní přístup zamezující hrozící stagnaci série. 10/10 ()

Galerie (125)

Zajímavosti (22)

  • Jason (Tom Morga) zabodne mačetu svisle do Neilova (Todd Bryant) břicha, ale když ji vytáhne, je mačeta ve vodorovné poloze. (Stocki)
  • Nepočítáme-li křičení a další zvukové projevy, tak postava Tommyho Jarvise (Corey Feldman a John Shepherd) řekne jen 24 slov za celý film. (Stocki)
  • Poté, co Joey (Dominick Brascia) vchází na verandu, má ve své mikině zastrčenou čokoládu ve žlutém obalu, ale v dalším záběru ji tam nemá. (Stocki)

Reklama

Reklama