Reklama

Reklama

Tři studenti z Texasu se chystají na výlet do Mexika. Cestují po zapadlých provinciích a poslední věc, kterou  by mohli čekat, je smrt. Bohužel narazí na vyznavače starobylého krvavého kultu zla, kteří neustále dávají svému bohu lidské oběti. Film je natočen podle skutečné události. (LIVINGDEAD)

Recenze (135)

kingik 

všechny recenze uživatele

Trojice amerických kamarádů hledá povyražení v Mexiku, ale netuší, že všechna legrace půjde stranou v okamžiku, kdy padnou do rukou nelítostných drogových dealerů, kteří jsou současně fanatickými vyznavači prastarého kultu a své oběti podrobují krvavým rituálům. Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy se začne jeden z kamarádů pohřešovat a na odlehlé farmě si ho vezmou do parády vyšinutí mexikáni. Sice je to natočeno podle skutečných událostí a režie jede v téměř dokumentárním stylu v rámci zachování autenticity, ale pro zvýšení hororového prožitku si tvůrci do děje asi i něco přidali i když na druhé straně není ve filmu nic extra přehnaného a gore působí i celkem realisticky. Výborným tahem se ukázalo obsazení jedné z vedlejších rolích Seanem Astinem, který v záporné roli přisluhovače fanatiků působil zajímavě. To se sice nedá říct o trojici mladíků v rolích obětí (Presley, Strong a Muxworthy), ale po tomto filmu bych se mírně primitivně vylíčenému Mexiku obloukem vyhnul. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Asi se mi nepodařilo zachytit umělecký záměr, jako jiným tady, ale upřímně řečeno, to co je tu vyzdvihováno mně osobně nepříjemně zaskočilo. Úvodní scéna byla nechutná, o tom žádná diskuse, ale pak se neuvěřitelně dlouho "budovala" atmosféra, která na mě vůbec nepůsobila. Hra s kamerou a různé efekty mě spíše otravovaly než oslnily a finále bylo uspěchané a nedodělané. Byl jsem hodně zklamán, opravdu hodně. ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Keď som čítal v komente kolegu JASM zmienku o amerických teenageroch a Hosteli, vyhol som sa Borderlandu oblúkom. Lenže potom prišiel jeden večer, keď naozaj nebolo do čoho pichnúť...zrakom...a riskol som to. A dobre som urobil, lebo od Hostelu je tento film vzdialený stovky svetelných rokov. Áno, svojou schémou ho možno trochu pripomína (bližší je mu ale napríklad Touristas), ale Zev Berman prevyšuje Rotha so Stockwellom minimálne o dve hlavy, aj keby si tí dvaja dali rabaka a stáli na špičkách . Mexické pohraničie tu funguje ako nejaká prízračná, démonom posadnutá (a ovládnutá) zóna nikoho a jej znepokojivý duch na vás dýcha z každého políčka, vrátane skvelej zvukovej stránky. Slnko, pot, špina, hnus, horiace sviečky, sošky svätých, ľudské kosti a bizarné kreatúry – šialený dance macabre, ktorý vás postupne vťahuje a rozleptáva. Pohraničie je zóna, kde je hodnota ľudského života zrelativizovaná absenciou morálky, zákonov, pravidiel – nečudo, že príbeh ako tento sa naozaj mohol stať (resp. sa naozaj stal) a pravdepodobne sa jemu podobné naďalej dejú. Okultný rámec dáva filmu príchuť tajomstva, ale oveľa desivejším je fakt, že pod maskou tajuplných náboženských fanatikov sa vlastne skrývajú pašeráci a dealeri drog, ľudia, ktorí možno bývajú vo vedľajšom vchode. Myslím, že to bol Clive Barker kto povedal, že diabol už dávno nemá podobu kozla s rohami a kopytom, diabol súčasnosti sedí v čiernom cadillacu, jeho hladko oholená tvár pripomína fešáka z hollywoodskych blockbasterov, má kvádro od Versaceho a fajčí Davidoff light. Keď som v závere Borderlandu uvidel hlavného „záporáka“, spomenul som si nielen na Barkera, ale aj na televízne správy, ktoré nám podobných novodobých Belzebubov ukazujú dnes a denne, raz v maske úspešného biznismena, inokedy vplyvného politika či tupučkej celebrity. Znepokojivosť tohto filmu je naozaj lepkavá a rozleptávajúca a piata hviezdička je bonus za to, že aj v „torture porn“ subžánri môže človek zažiť okrem horrorového naťahovania na škripec aj poctivú dávku inteligentnej filmárčiny. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zev Berman se nechal inspirovat příběhem drogovým dealerem Adolfem de Jesús Constanzem a jeho sektou, kteří ke konci 80 let řádili v Mexiku. To je ale dle mého názoru tak jediné, co by se dalo označit za „podle skutečného příběhu“. Kostra jeho scénáře je jinak vykrádačka známějších filmů natočená v dosti odlehčeném stylu. Tedy hlavně pro fanoušky hororového žánru. Někomu se sice může film zdát brutální až moc, ale pro mě to byla spíše jen taková oddechovka. Již mnohokrát nám byla nabídnuta podobná zápletka o skupině lidí, kteří se někam vydali a stali se terčem psychopatů, kteří je postupně zabíjeli. Mnohdy však mnohem poutavějším způsobem. Berman se sice snažil, aby vše vypadalo důvěryhodně, ale nedostatek napětí a hlavně místy uspávající atmosféra měla za následek, že jsem se často nudil a nervózně pokukoval po časomíře. Přitom úplný začátek nevypadal vůbec zle. Mučení policistů (tedy hlavně jednoho z nich) dvojicí gangsterů se mi líbilo, mělo to šťávu a já očekával, že se v podobném duchu ponese celý film. Bohužel potom přišla dost velká pasáž, ve které se převážně jen kecalo a upřímně – trojice Američanů mi sympatická nebyla vůbec, takže jsem se těšil na pořádné mučeníčko. To se sice nestalo, ale přece jenom nakonec došlo i na několik krvavých scén. Co mě však nejvíc nasralo, bylo to, že se většina důležitých momentů (useknutí hlavy, rozsekání mačetami) odehrávalo mimo záběr. I tento fakt nakonec ovlivnil mé konečné hodnocení. Borderlandu by však mnohem více slušela kratší stopáž (minimálně o dvacet minut). Takhle mu můžu dát stěží průměrné hodnocení, protože nudných pasáží tu bylo na můj vkus až příliš mnoho.50% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Traja chalani cestujú do Mexika za dobrodružstvom a aj ho dostanú, ale škoda, že inač ako očakávali. Lebo jedného z nich uniesli a ty dvaja sa ho pokúšajú nájsť. Je to nekompromisné, niekedy kruté i akčné. Nieje to, čo som očakával, lebo príbeh sa toči okolo nadprirodzena a resp.ľudských obetí. Poviem na rovinu, že príbeh ma nebavil, ale celkové spracovanie bolo docela svižné.To bola banda vyčuránkov, tak to bolo značné, lebo asi desiati na jedného no, to boli machri. Boli tu odseknuté končatiny, vytrhnuté oči a iné ľudské malichernosti, ale tentokrát to išlo mimo mňa, lebo keď ma nebaví príbeh filmu, tak všetko ostatné nemá pre mňa až takú veľkú cenu. Ale čo sa mi najviac páčilo, že všetci záporaci boli zabíjateľný aj hneď na prví raz, tak taký príklad by si mali vziať všetky takéto podobné filmy. Film ma prekvapil, že hlavný King zomrel ako prvý a pre mňa to bolo dosť kľúčové, lebo to sa len tak nevidí, že hlavná záporná postava zomrie ako prvá a tým si u mňa troška vylepšil celkový dojem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Založeno na pravdivé události, která se stala v Mexiku v roce 1989, kdy skupina zvaná "narcosatanicos" zabila pro své satanistické rituály minimálně dvacet lidí. (Chatterer)

Reklama

Reklama