Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jestli se chcete pobavit s plejádou předních českých herců a stát se svědky humorných situací a záměn, nemohli jste zvolit lépe, než právě komedii autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského. Příběh se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ve strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

topi80 

všechny recenze uživatele

Filmů, jejichž náplní nejsou rozhovory v umakartových interiérech, je po roce 1990 poskrovnu. A tady je vidět, že si dal někdo s exteriérovými záběry a historickými rekvizitami opravdu práci. Dalo se z toho určitě vytěžit ještě více legrace a více příběhu, ale každopádně jsem se u této nenáročné komedie s lehce infantilním humorem bavil dobře. Co by člověk dal za více takových filmů. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Snaha o český Velký flám, či Sedmou rodu se hrubě nevydařila. Ne nadarmo jsou francouzské komedie světoznámé a naše ne. Ani dobré obsazení a kvalitní výprava film jako celek nezachránila. Trojka Chlumský, Šebánek, Čepelka jednoduše nedokázala stvořit vtipnou komedii. Příběh veškerý žádný, což by ani nevadilo, když jde o situační komedii. Bohužel toho zábavného bylo také skutečně málo. Tam, kde Francouzi dokáži jakékoli situace skvěle vypointovat, Češi selhávají. Sám jsem se pousmál jen několikrát. O to víc bylo situací, které měly blíže k trapnu, než k humoru. ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Pokus o českou komedii z válečného období ve stylu Velkého flámu, Přátel kopretiny nebo Sedmé roty. Viděl jsem tenhle film minimálně dvakrát, možná dokonce třikrát a pořád nemůžu přijít na to, co je v něm špatně. Koukám na to, hrajou v tom kvalitní herci, technicky to není špatné, děj sice není nijak oslnivý, ale až tak úplně blbý taky ne, přesně identifikuji - toto je gag, tohle měla být velká švanda, ale čím to, že se u toho ani jednou nezasměju? Přitom pánové Čepelka a Šebánek patří k duchovním otcům Járy Cimrmana, ale zatímco u výtvorů pánů Svěráka a Smoljaka (a to i u těch více či méně infantilních) se směju neustále kolem dokola, tady ani ťuk. A přitom, jak už jsem psal, ty gagy tam jsou a nejsou úplně pitomé (snad jen záměna černoch - umouněný kominík je hóóódně ochotnická), jenom to prostě nefunguje. A tak mě napadá snad už jen osoba režiséra. Že to zaříznul způsob realizace. Fakt nevím. Ale na druhou stranu - u prvních dvou dílů Sedmé roty jsem se taky za břicho nepopadal a Přátelé kopretiny mi po letech taky nepřišli až tak moc. Takže možná je problém v přijímači, tedy ve mě. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nenadchlo mě to, ale zároveň ani nijak neurazilo, místy to i komedie byla, párkrát jsem se zasmála. Herci mě potěšili, míním tím sestavu Abrhám, Bartoška, Brabec, Holub, Somr a pobavili (v rámci daných možností). A tak hodnotím shovívavě tuhle ztřeštěnou věcičku o výměnách mundúrů, záměně osob, jedoucích vlaků, tanků a samozřejmě včetně deskové hry dáma. Táhni, nebo si sedni.. ()

Misirlou 

všechny recenze uživatele

Neprávem odsuzovaný a nepochopený film. Situační komedie plná vynikajících gagů, vtipů, záměn, omylů a vynikajících hereckých projevů. Pokud dobře znáte historii a co se dělo na konci války v naší republice, tak si uvědomíte, že tohle jsou Hanebný pancharti po Česku. V roce 1997 mě tento film také moc nebavil, ale v roce 2024 jsem se bavila a nasmála opravdu hodně. Somr jako přednosta stanice, odkaz na Ostře sledované vlaky, Hauptsturmführer (kapitán) Brabec - 30. případů Majora Zemana atd. Zkuste se na to podívat znovu a myslím si, že nebudete zklamaní. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Železničný strážny domček a závory v Rácovicích boli postavené filmármi ako rekvizita len pre potreby natáčania. (Raccoon.city)
  • Scenáristé Jiří Šebánek a Miloň Čepelka se během práci na scénáři inspirovali francouzskými filmy s obdobnou tématikou. První verzi scénáře spatřila světlo světa již v roce 1979. (Lynette)

Reklama

Reklama