Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (442)

choze 

všechny recenze uživatele

AMERICKÁ NOC potkává MUŽE Z ACAPULCA. Senzační muzikál o natáčení muzikálu, kde herci a zpěváci hrají a zpívají sami sebe, jak hrají a zpívají ve filmu uvnitř filmu. Vtipný pohled na chaotickou a přiblblou mašinérii, která plodí nefalšovaný trhák. Nepřeberně chytlavých písniček s hravými Svěrákovými texty a geniálních svěrákovských dialogů a hlášek, a ta úvodní titulková scéna a finále v kině... "A TO MI ŘÍKALI, ŽE MÁ GYMNÁZIUM!" ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Sám Zdeněk Svěrák řekl, že s tímhle scénářem nebyli s Ladislavem Smoljakem úplně spokojení, měli na to málo času a ani nic takového ze začátku psát nechtěli. Trhák totiž vznikl na objednávku režiséra Zdeňka Podskalského. Prostě za to že on jim pomáhal s Kulovým bleskem, oni mu museli napsat muzikál a měli na to docela málo času. I tak podle mě vznikla dobrá a vtipná komedie. Ze začátku divákovi možná chvíli trvá než si zvykne na náladu filmu, ale potom se z toho vyvine dobrá komedie které občas škodí akorát písničky. Jinak jsem se místy smál hodně nahlas, například jak scénárista Jiša stanoval.:D Navíc k tomu krásná Dáda Patrasová v roli klapky a Jiří Schelinger v malinkaté roli. Trhák sice tedy nedosahuje kvalit Jáchyma nebo Marečka, ale bavil jsem se u něj a opravdu se mi až na pár písniček ten prdlý styl který film má líbil. Takže zasloužená a poctivá 4ka. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Povedená parodická podívaná, která je stále nad věcí a přitom si inteligetně utahuje z kdečeho. Tenhle film má úroveň, vtipy jsou velmi dobré v podání znamenitých herců (Smoljak, Svěrák, Petr Čepek!!!), výborná až parodická hudba a celkově nevtíravá a pohodová podívaná. Škoda, že filmy jako tento, se už netočí. Jiná doba, shity vyhazují kvalitu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které mé okolí vcelku velebí, ale osobně jsem z něj moc oslněn tedy nebyl. Spíš mi to přišlo jako pěkná blbost. Blbost, která však dokázala místy i rozesmát a to nejen některými hláškami, ale i hereckými výkony. Momenty kdy se „filmově natáčelo“ mi přišli lehce uhozené, ale právě v těchto chvílích jsem se asi bavil nejvíc. Ono není zas na škodu se podívat do „kuchyně – zákulisí“ filmového natáčení…Ovšem víc jak na průměr to nevidím, bohužel… ()

woody 

všechny recenze uživatele

Neprávem oprvrhovaný film, vzniklý na objednávku Zdeňka Podskalského, který pánům S+S pomohl se prosadit na Barrandově.Socialistická komedie, nuda, blbost...Chyba je když to berete vážně!Je to uhozený, trhlý a neskutečně srandovní muzikál o tom jak se natáčí kýčovitý a hloupý agitační muzikál...Jak zde už píše karels přede mnou: Buď Trhák milujete, nebo nenávidíte...Můj otec ho nesnáší, já ho můžu vidět kdykoliv...No a pak samozřejmě je tu nádherná role pana Petra Čepka - všimněte si jak je scéna v místnosti se slavnou replikou "Koho zajímají vaše dožínky".Pan Čepek několikrát vyprskl smíchy a řechtá se i teď, jenom se skloněnou hlavou.Jinak ta scéna nešla natočit :-) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Olga Blechová (nyní Matušková) ve filmu hraje jednu z dcer hajného v podání Waldemara Matušky. Ve skutečném životě byli v době natáčení filmu již čtyři roky manželé. (Foxhound#1)
  • Ve scéně na začátku filmu jde Jíša (Zdeněk Svěrák) chodbou na Barrandově v přízemí a na hodinách je 13.45. Když však vyjede výtahem do druhého patra, je na hodinách 15 hodin. (M.B)

Reklama

Reklama