Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (442)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava z pera Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, v režii legendárního Zdeňka Podskalského. Komedie plná tehdejších největších hvězd československého filmového i hudebního průmyslu. Nejvíc mě vždy baví Petr Čepek, coby šetřivý producent, který trhá ve velkém vlastní košile, kvůli čemuž musel být navýšen skutečný rozpočet. Mnohem lepší film, než nepochopitelně preceňovaný Kulový blesk. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Prosím vás, kde se tady říká pod lesem ??" - "To je támhle dole pod lesem.." ;) Nikoli pod lesem, ale Podskalský.. Tomu již tradičně unikla spousta věcí, včetně skutečnosti, že střílíc si z normalizačních estrádiček ve snaze je parodovat sám v důsledku jednu takovou estrádičku stvořil, a tak vlastně i tu tradiční hromadu svěrákovskosmoljakovských genialit roztrhal podobným dynamitem, jímž se po revoluci trhaly Fialky.. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

"Nech brouka žít" jsem slýchávala už jako dítě, ale teprve teď jsem se podívala na celý film a řeknu vám, je to fakt trhák :). Hudební sekvence jsou ve většině případů (včetně toho "brouka") vážně hrozné, během pasáže v nočním lese jsem byla přesvědčená, že tvůrčí tým během psaní a natáčení něco zobal, ale zbytek je jednoduše perfektní. "Pojďte, sjedeme to znovu." "Ovšem až zítra, dneska už nemáme světlo." "Zejtra tady nemáme berušky, berušky letěj do Ostravy." "Co dělaj berušky v Ostravě?" "Labutě." A Petra Čepka mám po jeho geniálním výkonu ve "Vesničce" zase o něco radši. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Jíši horor pičtur šou< aneb jak se za hnusákoffských časů na >blablandovskym vršíčku< trhaly žánry... Škoda jen, že je to jen takový kolchozně podbízivý a i na svou dobu pitomý blábol, i když jak vidno stádu líbivý i v dobách postnormalizačních... A že mě to ani nepřekvapuje, však stačí se mrknout na dnešní role zde šaškujících pseudokulturní kvazisvobody doživších se protagonistů, že... Víc už nic, ta druhá hvězda jen za hrstku(!) vskutku povedených scénářem daných hlášek... Jinak v igitátorovi tahle matérie i po víc jak třiceti letech způsobuje nějaký duševní trhání, nebo co... °-/ - - - - - (Poprvé viděno s pošetilostí sobě vlastní v kině v trhlých dobách, hodnocení kdysi po nějakém repete mnohé, komentíř zde jen tak čestně z plezíru jako dvastačestý - 21.1.2012) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, který pojednává o tom, jak se točí film. A představ si, že by ten film, který se točil, by taky pojednával o tom, jak se točí film. No a máme tady další krásný úkaz teorie nekonečnosti...prostě, točí se film, o tom jak se točí film a ten film, je také o tom jak se točí film...nho raději k filmu. Ukázka fungování Barrandova, před naším tzv. osvobozením od komunismu. Všichni tito lidé chodili na Barrandov jako do továrny. Prostě a jednoduše to bylo jejich zaměstnání. Jasně, točilo se až moc filmů a tohle je taková dalo by se říct parodie na skoro neomezený možnosti filmařů té doby. Dřív je omezovala cenzura a dnes finance. Dnes se točí filmy většinou za účelem návratnosti investic do filmu daných. Závěrem, skvělý humor a výborný nápad na zfilmování. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu účinkuje několik hudebních skupin - Apollobeat (traktoristé), Fešáci (hasiči), Kroky Františka Janečka (obsluha Jednoty) a Schovanky (ošetřovatelky skotu). (SeanBean)

Reklama

Reklama