Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (316)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Blindness mě přiměl k hloubavému rozjímání o tom, jak tenká je hranice mezi pětihvězdovým majstrštykem a odpadní sračkou. Blindness je totiž mně nepochopitelný hybrid moralizujícího, senilně sentimentálního blábolu a příjemně syrového, vizuálně přitažlivého postapa. Zdaleka nejblbější část, která odepsala celý film, byla ta z karantény; při absurdních výměnách jídla za šperky a cennosti (k čemu by slepým asi byly?) a ženy (vždyť jedna z nich viděla, tak proč toho dávno nevyužila?) jsem nevěřícně kroutil hlavou a umíral trapností a studem za to scénáristické vemeno, které tohle zplodilo. Ale zároveň bylo ve filmu kromě dobrého začátku a ještě lepšího konce i několik dalších dobrých scén, líbili se mi Ruffalo, Moore, Glover i Alice Braga (i když na svou tetu nemá), k tomu hrála hodně hezká hudba... No a nakonec jsem konečně zjistil, že to bylo natočené podle literární předlohy jednoho postaršího Portugalce, což trochu mění situaci, protože jak známo Portugalci jsou národem zádumčivým, melancholickým a snivým a na všechny scénáristické nesmyslnosti a nelogičnosti lze najednou pohlížet jako na všelijaké ty literární paraboly a hyperboly a alegorie... Takže provizorně dávám tři, dokud si to někdy nepustím znovu, a pak možná ještě jednu uberu... nebo přidám? ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Trailer mě velmi nalákal. Námět se mi líbil, protože tyhle "postapokalyptické" filmy mám rád. A nevadí mi, když se snaží o nějaký přesah, kritiku společnosti apod. Ale vadí mi nesympatické charaktery, postavy, se kterými se nemůžu sžít. Jejich nesmyslné chování. Tohle mi prostě kazí můj subjektivní zážitek z filmu. Nebo mi vadí ta nejednoznačnost. Nevím, jestli moralizování "Nebudeme se vzpírat, aby to nebylo ještě horší" je zde propagováno nebo je ukazována jeho nesmyslnost. Trochu mi to evokovalo Gibsonova Krista, režisér nechá postavy sadisticky trpět a divák masochista by si to měl užít? Netuším. ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Prohřešky proti logice se Blindness upřít nedají, ale přirovnávat ji k plytkému The Happening? Pro mě je Blindness nástupcem Potomků lidí, tj. obsahuje podobné elementy, jaké jsem obdivoval na Cuarónově opusu - někdo ocení perfektní sci-fi vizi, další neméně zdařilou studii chování lidí v uzavřeném prostoru, Blindness může rovněž fungovat jako vděčný předmět nejrůznějších analýz, jako bonus pak pokládá otázku, zda opravdu vidíme, jen když jsme slepí. A to vůbec není málo. 90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Post-apokalyptické snímky už dnes nejsou, co bývaly. Buď v nich Brad Pitt v rozkouskovaném scénáři utíká před hordami usainboltovských zombíků, nebo se Laurence Fishburne snaží uzívanou půldruhou hodinu zahřát v rozsáhlé podzemní kolonii. Pusťte si raději atmosférickou pecku s Julianne Moore a Markem Ruffalo, v níž se hrstka lidí snaží přežít mezi agresivními slepci. Mysteriózní mrazivé překvápko roku 2008 by náročného diváka rozhodně zklamat nemělo. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Další z řady postapokalyptických filmů o zkáze lidstva. Tentokrát však hlavní roli nehraje útok mimozemšťanů ani horda krvežíznivých zombie, nýbrž lidská slepota. Absence zraku pro člověka představuje jednu z největších nočních můr. Pokud se to navíc stane náhle široké populaci obyvatel dospělých jedinců, kteří nemají možnost se přizpůsobit svými ostatními smysly, zavládne tak panika a chaos. Jako vždy, vláda udělá patřičná opatření a všechny izoluje, respektive pozavírá je jako vězně na vyhrazená místa, předhodí jim trochu toho nezbytného jídla k přežití a o zbytek se starejte sami. Vývoj je nevyhnutelný a opět se projeví temné stránky lidského druhu a o to tu i asi jde, nejevě je potřeba zažít tmu než spatříte světlo. Dále bych chtěl už jen říct, že se z Julianne Moore stane Matka Tereza svých nebohých oveček, ale proč zrovna ona, to se opravdu ve filmu nedozvíme. Hodná je vlastně i na své nepřátele a změnit se to rozhodne až po nedobrovolných sexuálních orgiích. Ano, možná že již delší dobu trochu spoiluji, ale připadá vám snad normální starat se o své spolutrpící, nechat sebe i je prožívat muka a zasáhnout až když je dílo zkázy dokonáno? A po tom všem se ještě jako hrdina, který se všemocně postavil zlu, procházet mezi kulkami a hláškovat "You missed!" Mně tedy rozhodně ne. Nebyla tam žádná hybná páka, která by najednou podnítila změnu názoru nebo odhodlání a navíc když máte značnou výhodu nad ostatními a teď nechci podceňovat slepé lidi, kteří mají díky dlouholeté nevidomosti vyvinuté své ostatní smysly na vyšší úrovni, ale tohle je prostě nesmyl. Jeden vymatlanej rádoby vůdce s pistolkou by nad Julianne Moore prostě neměl šanci a to taky nakonec dokázala, leč z nepochopitelných důvodů až s křížkem po funuse. To odzbrojení mohlo proběhnout již dávno, nemuselo to dojít tak daleko a i pomstě by se hlavní představitelka vyhnula, kdyby tu zbraň prostě jen sebrala. Abych se taky zmínil o vizuální stránce, kamera je sice slušná, ale na můj vkus je to místy až příliš přesvětlené nebo naopak zahalené do světa stínů. Fernando Meirelles mě zatím svými filmy více než potěšil, ale tento jeho další počin či spíše paskvil? vnímám obdobně jako Shyamalanův The Happening, který dopadl ještě o poznání hůře. (6/10) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Film zahajoval MFF v Cannes 2008. (HellFire)
  • Nápad zfilmovat Saramagův román dostal producent Niv Fichman v roce 1999, kdy spolu se scenáristou Donem McKellarem letěli na Kanárské ostrovy za Saramagou, požádat ho o práva na zfilmování. Jednou ze Saramagovych podmínek bylo, že se film nesmí odehrávat v žádných konkrétních zemích. (POMO)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama