Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby Celosvetovo $20,732,756║ Nuž po pozretí ukážky som sa veru na film dosť tešil... Severská koprodukcia o Jeruzalemských templároch a kmeňových bojoch o nadvládu Švédska dopadla celkom slušne. Samozrejme podobnosť s určitým kopírovaným s Kráľovstva nebeského sa film nevyhne, taktiež je tam cítiť aj Statočné srdce , nuž treba povedať že technická stránka dopadla lepšie než tá príbehová a vykreslenie charakterov, najviac mrzí že hlavné postavy nevytiahnu film na vyššiu úroveň, pútavejšiu, hlavná postava ARN-a vypadá zo začiatku nádejne, že by to mohla strhnúť vo veľkej hrdinskej pompéznosti tak ako Russell Crowe v Gladiátorovi, ale nič také sa nekoná, táto postava ako ostatné ostanú takmer staticky v rovnakej polohe, v akej boli načrtnuté hneď na začiatku a dej nikam výrazne neposunú, škoda, takto sa to dá kľudne porovnať z príbehovou úrovňou našej koprodukčnej Bathory. Osobne som čakal trošku viac od filmu ale aspoň slušný, nenáročný priemer to splnilo. (a teraz treba len pochváliť ako Ridley Scott dokázal zvládnuť svoj historický epos o Jeruzaleme, klobúk dole, ARN mohol byť slušná konkurencia pre spomínaný film ale takto sa stáva len strašne vzdialeným bratríčkom) /65%/ ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu najdete v podstatě jenom blondýnky a blonďáky. No jo, trochu přeháním, ale je jich tam hafo. No a špinaví. Z hlediska filmu je to poměrně příjemné pokoukáníčko, rozhodně lepší než chlapskej striptýz, o kterým jsem tento víkend slyšel strašné zvěsti a pak jsem navíc ještě viděl fotky, no hrozní trapasáci a nechápu vás, lidi, kteří jim to žerete. No ale to odbočuju. V tomhle filmu se to kecama o bohu jenom hemží, ale tak nějak jim to toleruju, protože ti templáři to tak asi v minulosti měli. Místama film sice působí trošku lacině, ale pyj mi to neutrhlo a zuby mám taky všechny. Ještě bych chtěl poslat vzkaz všem jeptiškám: krávy jste, blbý, chachá! ()

Reklama

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, řekl bych že něco podobného jsem videl již před 2 lety s Orlandem Bloomem. A Království nebeské na severský způsob mě teda moc neuchvátil, spíše vůbec. Přesto jde poměrně dobře udělaný film, který si vzal námět Kralovství nebeského a dal tam nějaké ty změny, aby se neřeklo. Sečteno podtrženo ** nemusím koukat na film, který jsem již viděl a navíc otřesná hudba. Prostě klasická německá tvorba. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film je to poutavý, hezky natočený, dostatečně akční, dostatečně romantický, prostě dostatečně všecko - shlédl jsem jej opravdu s potěšením. Jen se nemohu zbavit dojmu, že je to také film velice vypočítaný. Jako by tvůrci shlédli Království nebeské, Návrat do Cold Mountain, Statečné srdce, Pána prstenů (a nevím, co ještě dalšího) a na základě toho vyrobili švédskou verzi tohoto typu příběhů. Prostě jako bych každou scénu už někde jednou viděl. Ale jinak dobrý. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velkolepý historický velkofilm potápí mezinárodní sestřih, kde je bohužel znát v ději zkrácení. Pokud ale srovnám s nedávno uvedenou produkcí z našich luhů a hájů, je Arn jasný vítěz. Krásné scenérie, dobré herecké výkony, pěkná výprava a i ty rytířské souboje či bitvy vypadají díky kameramanově práci v rámci možností nadprůměrné. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu si zahráli otec i syn Skarsgårdovi. Stellan v roli Birgera Brosy z Folkungů a mladší Gustaf se objevil jakožto právoplatný následník trůnu Knut. Oba se spolu před kamerou filmu potkali až ve své závěrečné scéně v ženském klášteře. (MyShock)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)
  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)

Reklama

Reklama