Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (269)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O temných i světlých stránkách víry. Neboť Bůh je v tom nevinně - to člověk ve své pýše prosazuje "boží vůli" proti člověku. Příběh se může zdát nadmíru rozvleklý a přespříliš patetický, ale zná svou cestu i svůj cíl, podobně jako jeho hrdinové zůstává věrný sám sobě - a tak to ustojí. Možná i proto, že neztrácí naději. Naději, že se v každé historické epoše najdou lidé, kteří navzdory všem protivenstvím jednají čestně a spravedlivě - i když jsou svázaní morálkou doby, v níž žijí ... a obzorem, k němuž mohou dohlédnout. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Království nebeské 2 aneb Statečný Arn. Mě se to líbilo, škoda, že se do filmu dostává toliko cukrkandlu (tož, když jsou bitky, musíme na něco nalákat i něžnou část diváků), ale pořád je to lepší než Scottův film. Je zajímavé sledovat seveřany, jak si poradili s výpravou filmu tohoto ražení. Arn je takový mladší bratr filmů Jerzy Hoffmana. A já ráda evropské výpravné historické filmy... ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení a výborný historický film, který se nejspíš inspiroval Královstvím nebeským. O něco menší rozpočet vůbec nevadí, film má výborný příběh, velice slušnou výpravu a bojové scény. Větší bitvy nejsou sice tak velkolepé jako u amerických filmů, ale i ty jsou natočené na velice slušné úrovni. Zajímavý je také klášterní život Cecilie, kdy v těchto chvílích film sice nemá takové tempo, ale tyto záběry za to stojí. Takže celkově u mě v každém případě čtyři hvězdy, kdy jsem i uvažoval o pěti. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Když Bůh nechá Arna žít, dovolíme mu stát se členem církve. Bůh má pro Arna úkol. Tak důležitý, že ani my mu nesmíme stát v cestě!“ A jak matka řekla, tak udělala…Koprodukční historický snímek, na kterém ten rozpočet není až tolik vidět, nicméně když se člověk zaměří na výpravu a řemeslnou stránku, není filmu v podstatě moc co vytknout. Líbila se mi i ta atmosféra, která se tvůrcům podařila navodit. Příběhově to bylo malinko předvídatelné, naštěstí ale ne vyloženě otravným či nudným způsobem. I ta počáteční div ne propaganda církve nakonec není až tak černobílá, čehož jsem se docela dost obával. Jediné, co mi více vadilo, byla aura hlavního hrdiny. Neměl jsem až tak problém mu fandit, ovšem charisma rozhodně nebylo jeho největší předností, což u podobného typu filmu docela zamrzí. Jinak ale u mě převládá spíš spokojenost, a tak dám ještě slabší 4*. „Aby církev ochránila poutníky, vyslala své nejobávanější bojovníky, templáře. Pro některé byli Bohem požehnanými vojáky. Pro ostatní to byli ďáblové, zplozenci zla.“ ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)
  • Jedná sa o najdrahšiu škandinávsku filmovú produkciu vôbec. (Smok)
  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)

Reklama

Reklama