Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby Celosvetovo $20,732,756║ Nuž po pozretí ukážky som sa veru na film dosť tešil... Severská koprodukcia o Jeruzalemských templároch a kmeňových bojoch o nadvládu Švédska dopadla celkom slušne. Samozrejme podobnosť s určitým kopírovaným s Kráľovstva nebeského sa film nevyhne, taktiež je tam cítiť aj Statočné srdce , nuž treba povedať že technická stránka dopadla lepšie než tá príbehová a vykreslenie charakterov, najviac mrzí že hlavné postavy nevytiahnu film na vyššiu úroveň, pútavejšiu, hlavná postava ARN-a vypadá zo začiatku nádejne, že by to mohla strhnúť vo veľkej hrdinskej pompéznosti tak ako Russell Crowe v Gladiátorovi, ale nič také sa nekoná, táto postava ako ostatné ostanú takmer staticky v rovnakej polohe, v akej boli načrtnuté hneď na začiatku a dej nikam výrazne neposunú, škoda, takto sa to dá kľudne porovnať z príbehovou úrovňou našej koprodukčnej Bathory. Osobne som čakal trošku viac od filmu ale aspoň slušný, nenáročný priemer to splnilo. (a teraz treba len pochváliť ako Ridley Scott dokázal zvládnuť svoj historický epos o Jeruzaleme, klobúk dole, ARN mohol byť slušná konkurencia pre spomínaný film ale takto sa stáva len strašne vzdialeným bratríčkom) /65%/ ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení, nic moc jsem nečekal a dostalo se mi nakonec parádní čtyřapůlhodinové podívané (zhlédnul jsem oba díly najednou). Podrobnější komentář přikládám k druhému dílu, neb na tento skvost pohlížím jako na celek. PS.Stojí za to, vidět oba díly v původní stopáži tj. 1díl 139 min. druhý 128mi., jelikož ona zkrácená verze, kdy jsou oba díly spojeny 75 + 75min. je značně ochuzená. ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

První díl severského, historickéh eposu nám ukazuje ještě mladého Arna coby ještě mladého kluka, který je zamilován do krásné dívky, která je odsouzena pro život v klášteře, kvůli lásce k němu. Arn se vydává do války do Svaté země jako Křižák a naplňuje svůj osud muže severu. Historický epos, který se rovná a dokonce překonává obdobný, historický epos od Ridleyho Scotta s názvem Království nebeské. Druhý díl nám vyobrazuje osudy Arna ve Svaté zemi a věci ohledně severského království a boj o něj. Šílený a nechutný sestřih, který se dostal k nám do televize, je naprosto odlišný od TĚCHTO dvou filmů, které mají duši. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh imaginárneho švédskeho križiaka Arna Magnussona z pera Jana Gilloua. Film relatívne presne kombinuje fikciu a historické fakty s odkazmi na reálne historické postavy. Som veľký fanda európskej histórie a rytierstva ako takého, takže po dlhej dobe som veľmi potešený kvalitným severským historickým eposom a som ochotný prepáčiť aj miernu nasladnutosť a dôraz na líniu lásky na úkor bojových záberov. Ovšem tie, ktoré som videl musím len chváliť tak ako aj výkon Joakima Nätterqvista, ktorý s prehľadom zvládol uhrať svoju postavu v časovom horizonte 20 rokov. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)

Reklama

Reklama