Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová, komorní verze Království nebeského bez pacifistických myšlenek, Riddleyho Scotta, Liama Neesona a Orlando Blooma. Vše v ní vypadá názorně, epický rozsah je zastoupen čtyřmi, pěti lokacemi, saladinovo vojsko čítá odhadem sta mužů, scénář není právě oscarový výtvor, ani postavy příliš nezaujmou, nepočítaje sympatického týpka z Říma. Přeze všechny vyjmenované nedostatky mi byl Arn svým způsobem velmi sympatický a ráda se podívám i na plánovaný druhý díl, kdy si na konci Arn s Cecilií konečně padnou do náručí. (Alespoň předpokládám...) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající podívaná, téměř pětihvězdičková záležitost, kterou jsem si fakt užil. Arn je překvapení. Herci jsou výborní, exteriéry úžasné, postavy nesmírně sympatické a skvěle napsané a ta milostná linka mě překvapivě bavila možná o něco víc, než ta dobyvačná. Obě linky jsou fakt super, je to nesmírně dobře natočené a opravdu kvalitní. Výtečná dobrodružná podívaná, se strhujícím příběhem, který nenabízí ani jedinou chvíli nudy a z templářských filmů je pravděpodobně tím nejlepším. Opravdový klenot, který je poctivý, štědrý rozpočet je na něm vidět a kvalitou předčí kde co. Sofia Helin je skvělá a linka z kláštera super. 87%. ()

Reklama

lenuse 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem váhala, zda to budou dvě, nebo tři hvězdy... Nakonec je to nižší hodnocení. Příběh se zbytečně táhnul, některé scény mi přišly postradatelné (třeba ta s useknutou rukou - tedy pokud nebude mít nějaký hluboký význam v pokračovaní - ale to už možná nezjistím). Na druhou stranu jsem vůbec nepochopila, proč považovali Arna a Knuta za nejlepší přátele, když se viděli asi deset minut jako malé děti a pak Knut zmizel do Norska.... To byla naopak příliš velká zkratka.... ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení a výborný historický film, který se nejspíš inspiroval Královstvím nebeským. O něco menší rozpočet vůbec nevadí, film má výborný příběh, velice slušnou výpravu a bojové scény. Větší bitvy nejsou sice tak velkolepé jako u amerických filmů, ale i ty jsou natočené na velice slušné úrovni. Zajímavý je také klášterní život Cecilie, kdy v těchto chvílích film sice nemá takové tempo, ale tyto záběry za to stojí. Takže celkově u mě v každém případě čtyři hvězdy, kdy jsem i uvažoval o pěti. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Švédi dokázali urobiť naozaj poctivý historický film. Zdá sa to byť také jednoduché... Pár zamastených rytierov, niekoľko menších súbojov, jedná veľká rozhodujúca bitva, trošku romantiky a všetko podmažeme kvalitnou orchestrálnou hudbou. A napriek tomu je dobrých historických filmov stále málo. Inšpirácia Statočným srdcom a hlavne Scottovým Kráľovstvom nebeským je očividná, ale filmu dominuje hlavne romantická dejová linka, ktorá výborne stmeľuje celý film. Nato, aby bol film vnímaný ako lekcia histórie je až príliš zromantizovaný, ale režisér dal aspoň vedieť, kto Arn bol a o čo sa pričinil. 80% ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)
  • Ve filmu si zahráli otec i syn Skarsgårdovi. Stellan v roli Birgera Brosy z Folkungů a mladší Gustaf se objevil jakožto právoplatný následník trůnu Knut. Oba se spolu před kamerou filmu potkali až ve své závěrečné scéně v ženském klášteře. (MyShock)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama