Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Film o tenkej hranici medzi zmanipulovanym, nechcenym terorizmom a cielenou odbojovou cinnostou je formalne slusny, obsahovo zaujimavy, no vnutorne chladny ako pohlad skveleho Madsa Mikkelsena. Ani kuskom nezachadza do vod nezelaneho pseodohrdinstva, ci patetizmu, ani okamih nenudi, no napriek svojim kvalitam mi jeho vnutro ostava zahalene. 3,5/5* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíte být rozvážní. Provést svůj plán. Pokud jste klidní, nikdo nic nezjistí. Lidé se dívají na mrtvé.…. Každý kdo se odváží pomáhá. Každý má své důvody. Nejen v Dánsku, ale po celém světě je odboj hnán touhou UDĚLAT SPRÁVNOU VĚC. Za vlast. Než zmáčknete spoušť, musíte myslet na to, že to nejsou lidi, ale nacisti! Pocity a důvody, které jsou zaplaceny tím nejcennějším. Osobní život jde stranou, jejich posláním je ZBAVIT SE JICH! Nesmí zůstat ani jeden! Hra s jasnými pravidly. Jenže, co když ta pravidla nejsou tak jasná? Dobrý film o odboji, který nás seznámí s dvojicí Flame & Citron, hrdiny dánského odboje. Určitě jde o seznámení poučné a zajímavé. Z této dvojice vykonavatelů rozsudků utkví v paměti hlavně M.Mikkelsen a pocit, že 4* jsou možná moc. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Reklama

lenuse 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných události.... Tak nějak to připomínalo bratry Mašínovy. Hlavní hrdinové také stříleli takřka hlava nehlava, ale byly to čisté duše.... Otázka je, do jaké míry se dá zpracování Ole Christiana Madsena věřit. Historická fakta v tomto ohledu příliš neznám. U režisérova posledního filmu Praha jsem trochu nadskakovala na židli. Tam mě jeho "přetvoření" reality docela dráždilo.... Kdo by byl na pochybách, že se točilo v Čechách, dočká se jasného důkazu.... Z úst komparsistů zazní věta: "Tak dobrý." Chybka se vloudí. Nudný ten film ale rozhodně není.... A Stine Stengade, která po natáčení filmu En Kærlighedshistorie opustila kvůli Ole Christianu Madsenovi manžela, opět v hlavní ženské roli.... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vyčítat filmu podle skutečnosti pointu by asi nebylo příliš adekvátní, ale co mi zbývá. Film se místy celkem dost vleče, ale závěr je sešlapán na minimum, což ho dělá nejen nepřehledným, ale hlavně kvůli tomu postrádá patřičné napětí. Mít v rukou takhle zajímavý scénář, k dispozici skvělého Lindhardta a Stengadovou a spáchat takhle emocionálně plochý film, tomu už se dá říci nejen neschopnost, ale i zlovůle. Škoda. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dánsky odboj v plnej paráde. Jeden zaujímavý poznatok, možno to niečo vypovedá o severskej mentalite, neviem. Sústredili sa v prvom rade na likvidáciu dánskych zradcov a kolaborantov ako na nemeckých vojakov, všade inde to bolo naopak (boli aj výnimky, ale nepomerne menej). Natočené a odohrané to bolo vynikajúco, samozrejme som bol zvedavý hlavne na Madsa, ktorý ani v tomto snímku nesklamal a ukázal, že mu žiadna rola nie je cudzia. Na druhú stranu sa mi film zdal trocha rozťahaný a so slabšími, nudnejšími scénkami. Aj napriek tomu to však stačí na slušný nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)
  • Téměř každou cigaretu, kterou ve filmu uvidíme, zapálil Flame. (Othello)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama