Reklama

Reklama

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (293)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €4,2miliónaTržby USA $5,488,570Tržby Celosvetovo $19,519,693║ Konečne som sa dočkal poriadneho filmu z Nemeckej strany, aj keď ide o koprodukciu Rakúska a Nemecka. Začiatok bol taký pomalší rozbeh ale potom ako nabehli na scénu Nemecký vojaci a uväznili falšovateľa Sorowitscha to dostalo riadne dramatické grády, nechýbalo napätie, miestami husté dusno, taktiež surovosť, celkovo dej mal výborný spád, takže kvalitný film z vojnových čias. /80%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 125 nejlepších neanglicky mluvených filmů - 125 Greatest Foreign Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Oscarový nejlepší film roku 2008 je napínavou podívanou do dílny židovských falzifikátorů peněz nuceně pracujících i sabotujících v koncentráku Sachsenhausen. Židovští vězni řeší především dilema: Sabotovat velkovýrobu liber a dolarů a zemřít hned i s dalšími spoluvězni, nebo odložit smrt na později a pomoci Němcům masívní výrobou peněz spojenců s financováním války? Výborný film podle skutečné události, ale mrazení v zádech - jako třeba u Schindlerova seznamu - se bohužel nekonalo. Trailer: http://www.csfd.cz/film/230238-dablova-dilna/videa/ ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Ďáblova dílna volí styl Hartovy války, tedy "malé" války dvou mužů vedené ve velké válce světové, na komorní ploše a v krajní a nevšední situaci. . Ale předválečný padělatel je náhle gaunerem až směšně neškodným ve srovnání s masovými vrahy, kteří vězně s tiskařskou zkušeností drží naživu, jen dokud jejich um potřebují. Příběh je rámován hrdinovou sebezničující závratí horečnatých sázek v poválečné herně Monte Carla, efektním, byť okatým gestem marnosti. K nejsilnějším zbraním Ďáblovy dílny patří střídmá režie, typově i výrazově přesný Karl Markovics v hlavní roli, ale hlavně fakt, že za ní stojí skutečný příběh. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný snímek, na kterém je dozajista to nejzajímavější samotná pointa. Bohužel celý film se mi zdál dost křečovitý a i když má stopáž jen 90 minut, tak jsem se místy nudil. Navíc si nejsem jistý zda Karl Markovics byla nejvhodnější volba. Dostat se námět do zručnějších rukou mohl z toho být trhák........ Tři a půl hvězdičky. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to výjimečný film ze druhé světové války, konkrétně tedy z koncentračních táborů, ale je to velmi dobrý film z prostředí koncentráků. Němci a Rakušané se látky chopili citlivě a přitom poměrně autenticky, a to i přesto, že si trochu kopou do své vlastní minulosti. Ale dělají to dobře a připomínají velmi zajímavou nacistickou iniciativu. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Koncentrační tábor Sachsenhausen se nacházel přibližně 35 km severně od Berlína. Jeho stavba byla zahájena v létě roku 1936. Táborem prošlo za dobu jeho existence přes 200.000 vězňů. Zhruba 35.000 jich bylo usmrceno. (blackrain)
  • Toplické jezero bylo tajemným místem ukrývajícím nacistická tajemství. V letech 1945 až 1965 bylo u něj zavražděno nejméně osm lidí, kteří se odvážili odhalit rouškou tajemství ukrývajících se v hlubinách. Jedněmi z nich byly bedny napěchované falešnými bankovkami - důkazy a pozůstatky akce Bernard. (Rodriguez)
  • S filmom súvisí aj Múzeum koncentračného tábora Sachsenhausen, ktoré navštevuje mnoho turistov a zvedavcov z celého sveta. Nachádza sa tam tiež tzv. "Dieľňa falšovateľov". (MikaelSVK)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama