Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co tak koukám, tak hodně lidí tady na tohle zpracování Čikatilova příběhu nadává, ale já jsem celkem spokojen. Na rozdíl od Občana X který se celkem věrně drží historických skutečností si tvůrci Evilenka vypůjčili pravdivý základ a zbytek dotvořili dle svého. Jasně, že některý věci jsou přehnaný. Čikatilo sice byl komunista, ale určitě se dá z úspěchem pochybovat o tom, že byl agentem KGB nebo, že měl hypnotizérské schopnosti. Takže na nás vybafne pár konspiračních teorií které, ale úplně nezavrhuji. Ono by možná nebylo od věci se zamyslet co stálo za tou negativní zkouškou krevní skupiny která mu pomohla když byl poprvé zatčen. Obvzlášť když se všichni odborníci dušují, že je to nemožné. Tak, že by přeci jenom nějaký zásah shora? Těžko soudit. Já nepotřebuji aby byl podobný film úplně podle pravdy, to si tu pravdu můžu vygůglit. Každopádně Občan X se mi líbil o špetku víc proto ten nepatrný rozdíl v hodnocení. Každopádně tady to táhne hlavně démonický Mc Dowell navíc z neopakovatelně slizkým Přeučilovým dabingem. Zdatně mu sekunduje i Csokas v roli vyšetřovatele. Takže i přes těch pár zmíněných chybiček se jedná o solidní dílko co mě rozhodně nenudilo.65% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

Reklama

Hillock 

všechny recenze uživatele

Přímka komunistické trpkosti načrtává křehkost dětské duše, která je obelstěna zrůdností charakterových rysů netvora zaobalených do kůže beránka. Evilenko je úspěšný manipulátor, jež přináší náhled na své hnisající myšlenky. Sledování jeho činů ve mně vyvolává pocity neúrody mé mysli. Vybroušenost a nezkrotnost příběhu sebou přináší v závěrečných fotografiích pozastavení se nad památkou zesnulých obětí. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době McDowell opět zazářil. Jeho zrůda v lidské podobě je dokonalá-hlavně na začátku, kdy se jeho postava živí jako učitel. Csokas se zas vedle něj neztratil, jeho vyšetřovateli vše uvěříme. A i ona sovětská atmosféra dává filmu mnohé. Zkrátka, malý film, co díru do světa neudělal, ale pozornost si trošku zaslouží-byť chyb je v něm krapek zbytečně moc (třeba ten homosexuální psycholog, co se jen tak projde po hajzlíku a hned Evilenka pozná). ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi zle spracovaný film podľa skutočnosti, ktorý však s faktami nemá spoločné takmer nič. Prekrúcanie reality, alebo úplne výmysly (hypnotické schopnosti???) ma pri tomto type snímkov vyslovene vytáčajú! Naviac sa jedná o amaterizmus ťažkého kalibru. Hlavný predstaviteľ ešte ušiel, aspoň bol Čikalitovi podobný, no zvyšní herci boli otrasní. Režijne mimoriadne nudná záležitosť a pri jednom z najhorších sériových vrahov histórie by nebolo od veci ukázať niečo z tej brutality, ktorou sa vyznačoval. David Grieco by si za tento počin zaslúžil facku a všetkým, ktorí vyrukovali čo i len s 3* hodnotením odporúčam aby si o Čikatilovi najprv niečo prečítali. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)
  • Prediktory Chikatilových činov: izolacionizmus, psychicky týraný matkou, skúsenosť so smrťou a krvou, impotencia a obeť šikany. (Carol Pifková)
  • Film je volně natočen podle činů ruského sériového vraha Andreje Chikatila. Inspiraci čerpal rovněž z románu "Komunista, co jedl děti" Davida Grieca. (Terva)

Reklama

Reklama