Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý podnik má své skryté nepřátele, připravené sabotovat produkci teroristickými činy, ale ne každý podnik má v záloze silného Ferdinanda... (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vo svojej podstate bláznivá situačná komédia, kde je ale humor rovnako podstatný ako Klugeho metaforické komentáre ku všetkému možnému. Pod komediálnou veľmi hrubou šupkou sa totiž skrýva veľmi vážny film. Každopádne asi jediný jeho film, pri ktorom sa zabaví aj menej náročný divák, ale to iba tipujem. Hlavná postava sa volá Rieche, začne mu strašiť na maják pri vedení bezpečnostnej službe v podniku a mení to tam na svoju Reiche. Podobných drobných narážok tu je zase toľko, že by to chcelo všetko podrobnejšie zapisovať. Reicheho heslo je mimochodom učiť sa, učiť sa, učiť sa... ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kolem tvorby Alexandra Klugeho zatím jen opatrně přešlapuji. Před lety jsem od něj viděl film, který mi evokoval nesourodou frustrující spleť záběrů a scén bez souvislé linie a to, co jsem si o režisérovi přečetl později, mi jen potvrdilo dojem tvůrce, který cosi ve vzduchu reflektuje, mezi řádky sděluje, filmově experimentuje, ale být něčím jako filmovým vypravěčem určitě netouží... a Kluge se úplně nezapře ani zde, takže řada scén opět zavání až dokumentem, více záběrů působí divně staticky, fragmentárně nebo snímající v jistý okamžik obraz mimo hlavní děj. Jenže Silný Ferdinand mi přesto přijde jako divácky koukatelný a zábavný film, u nějž jsem si chvíli musel zvyknout na režisérův styl, jenže časem mi přišlo, že onen dokumentární styl úspěšně a nepodbízivě dotváří osobitý nádech absurdity i pomáhá divákovu odstupu ve vztahu k hlavní postavě u tak závažného počínání... Téma terorismu patřilo v této éře na západě k poměrně živým, i cestou spádu k absurdnímu situačnímu humoru se některé spřízněné filmy vydaly (a sám jsem si zde u výjevu výbušniny v akváriu za příchodu zámožných hostů do podniku živě vzpomněl na Mockyho Solo), ale málokterému z nich vévodil tak neotřelý, až nenápadný stárnoucí (anti?)hrdina z lidu. Ferninand s tváří Heinze Schuberta působí zvláštní směsicí čehosi inteligentního a groteskního, na pozadí morálně ožehavého plánu. A hlavně – pro jeho společníky i pro diváka! – je na něj vždycky spoleh, přestože si při pohledu na něj říkáte, že to přeci neudělá... :o) [80%] ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama