Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (758)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vlna lidských dramat cloumá českou kinematogafií od příchodu třetího milénia. Různé příběhy ze života jsou, zdá se, pro naše filmaře nejatraktivnější, a já bych k tomu neřekl ani popel... pokud by mě alespoň některý z nich chytl za srdce. Asi nejlépe je na tom Slámova tvorba (Štěstí se mi líbilo moc), jinak mi příběhy lidských životů dnešní doby přijdou veskrze průměrné. Václav rozhodně není špatným filmem; stejně jako celá zmíněná vlna se opírá o slušnou technickou stránku, výborné herecké výkony a příběh, který neoslní, ale bude nám přinejmenším povědomým. A to je asi tak všechno. Hezké, upřímné, divácky vděčné, ale pro mou osobu bez většího efektu. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud mělo jít výhradně o hereckou exhibici Ivana Trojana, tak byl plán splněn do puntíku. V poloze vesnického mentála se skutečně vyřádil a Akademie poslušně předala Českého lva. Vejdělek měl alespoň možnost ukázat, že umí zahrát i vážnější notu a není mu cizí ani umělecká stránka filmové produkce. ()

Reklama

Arx 

všechny recenze uživatele

Konečně po čase další český film na který se vyplatí jít do kina. Ivan Trojan je opravdu pan Herec. Jeho role Václava je naprosto skvěle zahraná a pozvedá tento snímek o stupeń výš. Také je potřeba pochválit Jiřího Vejdělka na kterého jsem po filmech Roming nebo Účastníci zájezdu začal chytat trochu averzi k jeho filmům. Ve Václavovi ale dokázal natočit kvalitní a příjemné drama na které je radost pohledět a nutno podotknout že Václav je pro mě spolu s Vratnými lahvemi nejlepší film za poslední rok. Český lev je ve správných rukou. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedené řemeslo se zajímavým tématem a nevyrovnaným průběhem. Ze začátku jde o klasicky hřejivě milý český film, který tak trochu ukolébá až otupí, aby následovala scéna na koncertě, kde si film sáhne na naprosté dno trapnosti. Ovšem zároveň tato estrádní scéna působí jako odraz ode dna a poté následuje nejlepší část, která plně emocionálně funguje i bez citového vydírání. A to se počítá. Být Václav uveden jako původně zamýšlený pilot volné řady inscenací spojených tématikou prezidentských milostí, tak by se jednalo o zajímavý televizní počin. Jako kinofilm je to však průměrný film, který začne fungovat za minutu dvanáct. Na té naší veřejnoprávní obrazovce by to Vašíkovi slušelo nesporně lépe. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála povedených českých filmů posledních let. O to smutnější je, že se jedná jen o průměrnou podívanou. Až moc hladí na duši, jako všechny ostatní české filmy nového milenia a bojí se pořádně zakousnout do hloubky. Co jej ale povyšuje nad tuzemskou konkurenci je kvalitní hudba a citlivý střih. Ovšem ono je spíš smutné, že řemeslně zvládnutý průměrný film, který ani navíc zas tak moc nepotřebuje kino, je jednim z nejlepších českých filmů roku. Samozřejmě Ivan Trojan odvádí slušnou práci. Daří se mu zahrát zaostalého Vaška celkem uvěřitelně. Ale děje se tak v zbytečnem filmu. ------ s ročním odstupem musím uznat že Vašík má hodně co do sebe a kajícně přidávám na hodnocení jednu * ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Hřbitov se nachází v Suchomastech - Borku. (M.B)
  • Václavovo postižení je lehká mozková retardace. Lidé s touto poruchou mají IQ 50 – 69 a jejich mentální věk nepřesáhne 12 let. (Siriuss)
  • V skutočnosti bol Václav Vingl (Ivan Trojan) odsúdený za to, že zbil vodiča pražskej električky, keď išiel za matkou do nemocnice. (Raccoon.city)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama