Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (758)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvodní „afektovanost v seně“ mi úplně nesedla, ale postupně jsem si začal na hlavní postavu zvykat, brát ji takovou jaká je, sympatizovat s ní a naplno jí fandit. Václava litujete (tedy, jistě ne každý), jde o hrdinu dojímavého a takový je i film (stejně jako hudba Muchowa). U tohoto typu vyvolávaných emocí nezřídka hrozí, že se divák dojímá a najednou si začne uvědomovat, že je citově vydírán (nebo to ani nepostřehne). A určitý kalkul je zřejmě přítomný i ve Václavovi, mě to však nijak nerušilo, necítil jsem se filmaři citově znásilňován. A příběh mi nepřišel ani tak moc pohádkový (tedy, dění ve vězení působilo uměle a dovětek celkový dojem lehce pokazil, ale ne až tak moc, okolnost ohledně petice diváka zase vrátila zpátky do reality). Zřejmě nadhodnocuju, avšak film mě dokázal pobavit, nenudil a nabídl mi perfektního Trojana, takže to vidím na slušné 4*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl herecký koncert Ivana Trojana, kterému role všech možných individuí prostě sedí. Z lehce úsměvného začátku film graduje do velkého drama a ke konci se už moc usmívat nebudete. Jsem rád, že se Vejdělek rozhodl do filmu obsadit typově zajímavou Soňu Norisovou. Musím uznat, že obě ségry z Malacek jsou fešné ! 4 růže z pouti. * * * * ! ()

Reklama

venus 

všechny recenze uživatele

Ach jo, proč je každý nový český film plný šupáků, chudáků a ubožáků? Mě se tahle vlna fakt moc nelíbí. Navíc herecké obsazení je už pěkně ohrané. Špalkovou a Budaře už nějak nemůžu vystát. Chtělo by to něco nového, páni režiséři... Snímek byl celkem příjemný, ale myslím, že se z tématu by se dalo vytěžit daleko víc... i když na Vejdělka to vlastně ušlo. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pro mě další česko filmové utrpení, jež sledujeme rádoby "milé" průšvihy Václava, které by mě v reálu velice rozčilovali a neměl bych pro ně odpuštění.... proto nemohu pochopit, proč při těchto scénách hraje tak hravě roztomilá hudba? Když jsem si během sledování postavu Václava přímo zhnusil, tak druhou polovinu filmu (která měla hrát na city) považuji jako velice špatný vtip. Hodnotím 1 hvězdičkou... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Rainman nutí své okolí stát se citlivějšími, Forrest Gump je metaforou průměrného stádního člověka. Václav jenom škemrá o milost a pod diagnózu L(ehké)M(ozkové)R(etardace) ukrývá libovolnou právě se hodící schopnost, či neschopnost. I František z Gedeonova Návratu idiota je hlavně spasitelským podobenstvím a zrcadlem ostatních, „normálních“ lidí. Václav však není nevinný a spásu hledá u jiných. ________ Paradoxně tak jde spíš o příběh věčné nedospělosti a nezodpovědnosti než o tom, že většinová společnost nectí odlišné jedince. Je otázka, jestli tento skrytý symptom nedospělosti přiřknout nejenom hlavnímu hrdinovi konkrétního jednoho filmu, nebo zobrazení jeho životní podstaty chápat jako jistý vrchol přehlídky pošahaných a chcípáckých českých mužů, jimiž je naše kinematografie posledních dvou desetiletí přehlcená. ___________ Samozřejmě, takto si autoři Jiří Vejdělek a Marek Epstein svůj snímek nevykládají. Raději jej fanfarónsky srovnávají s Vesničkou mou střediskovou, kde prý byl Otík Rákosník moc hodný a roztomilý, zatímco Václav.je prý více potřeštěný a je třeba si k němu hledat vztah, což by mělo značit jakousi větší komplexnost jejich dílka. Představitel Otíka, János Bán však byl u nás neznámý, a proto mohl být přijat jako „zavostalej“. _______ Pokud tu původně byl zájem udělat film s nesympatickým retardem, který opravdu ani na chvíli nevypadne z původní diagnózy do pozice zbitého plyšáčka chudinky, měl být pro autory laťkou vynikající jihokorejský titul Oáza (Oasis, 2003) Leeho Chang-donga. Film, který bohužel až příliš nepříjemně ukazuje, na co u nás nemáme kapacity. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Hřbitov se nachází v Suchomastech - Borku. (M.B)
  • Původní verze scénáře obsahovala zcela jiný závěr. Byl mimo jiné delší i o text odpovídající cca dalším dvaceti minutám filmu. Celá tato pasáž byla nakonec vyškrtnuta, jelikož by dle tvůrců již byla emocionálně prázdná. (DaViD´82)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu. (Elisebah)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama