Reklama

Reklama

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea

  • USA Dr. Jekyll and Mr. Hyde (více)
Trailer 2

Dr. Henry Jekyll je inteligentní a pracovitý, ale zároveň upjatý a své práci oddaný vědec. Když ho jeho přítel sir George Carew vezme na představení, kde vystupuje smyslná slečna Gina, rozhodne se oblouzněný Jekyll, že od sebe oddělí dobré a špatné stránky člověka. Jeho snahy jsou úspěšné, a tak vzniká jeho zlé alter ego – pan Hyde. Když se doktor nekontrolovatelně mění z Jekylla na Hydea, hrozí nebezpečí. Snímek Dr. Jekyll a pan Hyde Johna S. Robertsona, který mnozí považují za první velký americký horor, umožnil divadelní legendě Johnu Barrymoreovi předvést svůj první virtuózní výkon na filmovém plátně. Tato verze dr. Jekylla a pana Hydea, v níž se mísí kouzlo dávné kinematografie s ponurým naturalismem, je jednou z nejvěrnějších adaptací slavného Stevensonova příběhu, který vypráví o neúspěšných snahách vizionářského vědce odhalit lidská tajemství, jež se skrývají pod slupkou našich civilizovaných duší. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Barrymore jako dr. Jekyll by svým charismatem mohl natírat plot, kolik ho v něm je, ale to je nic proti tomu, co předvádí jako Edward Hyde. To je koncert - zrůdnost bych mu z fleku uvěřil a před sto lety se v kině opravdu třásl strachy. Dokážu si představit, co taková bytost jako Hyde prováděl s prostitutkami (což zůstalo jak kameře, tak čtenáři skryto), a dobře po těle mi z toho rozhodně není. I ostatní herecké výkony jsou na tu dobu mimořádně na výši, londýnské uličky pak správně zamlžené a lidé viktoriánsky prudérní, zkrátka vše je tak, jak být má. Scott s Barrymorem vytvořili vynikající monstrum (i když si nemohli odpustit vzhledové klišé "esence lidského zla" a panu Hydovi přidělili hrb - nechápu, proč v této době morální zrůdy musely být i zrůdami fyzickými), které po právu patří mezi elitní čtveřici hororových monster klasické éry. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neveril som, že to raz poviem. V tomto nemom filme je absolútne nevhodná hudba. Nie žeby bola zlá, naopak - len nevhodná. Skôr by sa hodila k historickej klasike ako horroru. Našťastie film je dobrý, John Barrymore skvelý, Nita Naldi zvodná a londýnske uličky majú tú správnu atmosféru. www.jonhs.net/freemovies ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedené zpracování slavné knihy Roberta Louise Stevensona. Sice se neřadí mezi klenoty doby svého vzniku, nicméně jde stále o koukatelnou záležitost (samozřejmě především pro fajnšmekry a fanoušky němého období kinematografie), kterou lehce sráží vysoký počet mezitiulků (z nichž některé jsou zbytečné), a naopak vyzdvihuje na rok 1920 nebývale dynamický střih a především herecký výkon Johna Barrymorea. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Na rok 1920 my to přišlo formálně celkem pionýrský - jsou tu voyerské i čistě ilustrační záběry, navíc film překvapuje slušným naturalismem, zejména když se dobromyslný doktor Jekyll mění v ohavného Adriena Brodyho. Bohužel zas ta povinná romantická podzápletka v kombinaci s tím, jak se v druhé polovině filmu víceméně pobíhá sem a tam po čtyřech lokacích způsobuje, že tomu dost padá řetěz, jakkoli ten film dost zrychluje. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je na mňa už moc prestárnuté dielo. Nemý film s prestrihmi na doprovodné titulky a ustavične zavíjavúca akási nepríjemná orgánová hudba. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale ja som sa velice nudil. Moje hodnotenie nezvýši ani fakt, že ide o jedno z prvých filmových spracovaní literárnej predlohy Roberta Louisa Stevensona - "Dr. Jakyll and Mr. Hyde". Schizo-horrorovej témy, ktorá je populárna dodnes. Tento snímok z roku 1920 si cením len na dve hviezdičky. ** ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Sir George Carew sa v pôvodnom príbehu volal Sir Danvers Carew. (Motinski)
  • Počas nakrúcania filmu John Barrymore vystupoval po večeroch v divadle v Shakespearovej hre "Richard III." Okrem toho sa sám učil ďalšiu rolu, Hamleta, a prežíval búrlivý románik s poetkou Blanche Oelrichs, s ktorou sa v roku 1920 aj oženil. Výsledkom toho všetkého bolo fyzické a nervové zrútenie. (Michal74)

Reklama

Reklama