Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je zajímavou sondou do světa skinheadů v Anglii. V lecčems se liší od našich lebkounů, ale myslím, si že to bude úplně stejná primitivní lůza plná zakomplexovaných deprivantů jako u nás. Mám právo to říct, protože, co by čtrnáctiletý, jsem taky s jejich idelologií koketoval. Naštěstí jsem však dospěl a za toto období se hluboce lidsky stydím. Oceňuji, že film kašle na politickou korektnost a nechává tak některé postavy, jako třeba Woodyho, aby byly celkem fajn obyčejní kluci. Démonizovat je a dělat z nich černobílé psychopaty, by jim snad ještě prospělo. Vidět je kouřit trávu a poslouchat ska, je pro našince skoro k neuvěření. Závěr je jako vystřižený ze života, on taky je, a ukazuje s kým máme tu "čest." Stephen Graham podává oslnivý herecký výkon a je vidět, že si roli fakt užil. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Film bez nějaký silný dějový linky, spíš pojatej jako náhled do subkultury z pohledu mladýho kluka a zároveň jako vyobrazení tehdejší doby, myšlení, politický situace i dopadů války, která probíhá na druhý straně planety a přesto ovlivňuje životy a zdraví lidí v Anglii. Nutno říct, že to všechno film dělá na výbornou a to i s pomocí několika silných scén podpořených skvělou hudbou. A herecky samozřejmě naprosto parádní - co čekat, od Stephena Grahama, Joe Gilguna nebo Jack O'Connella. Některý komentáře toho typu, že film obhajuje "rasistický hnutí skinheads" akorát vyjadřujou za 1) nepochopení filmu (páč vážně nevím, ve který části snad film hájil rasismus) a za 2) základní neznalost skinheadský subkultury a automatický považování jejích členů za nácky. ()

Reklama

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Zvlastni film o parte pravych a nepravych skinheadu.Celou dobu jsem si myslel ze je tak 10-15let stary,ale tady zjistuji ze ne.)Celou dobu se nic moc nedeje a vse vrcholi jednou scenou-pointa filmu mi vsak zcela jasna nebyla,bylo to spiz zachyceni jedne casti zivota maleho chlapce.Kazdopadne film spatny neni a moc takovych asi neuvidite-diky skvelemu vykonu chlapce a ,Comba, jdu na 4* ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobře vybraní herci, nesmírně stylově přesné, smnoha výstižnými dobovými detaily. Bohužel celé pojaté tak, že to víceméně omlouvá rasistické hnutí skinheads jako pouhé osobní prohřešky nešťastných jedinců. Toto je obecně problém všech filmů o skinheadech a rasismu: nepoměr mezi společenským a soukromým, kombinace moralismu a skrytých vnitřních sympatií pro jedince určitého typu, nepoměr mezi touhou být sám sebou a být členem směčky... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel dost o hovně a navíc dost těžko uvěřitelnej. No když mi bylo řekněme 20 let, tak by mě opravdu nenpadlo, abych někde na ulici oslovoval 12-letý kluky, jestli se nechtěj se mnou kamarádit. Ten ideologický vůdce party mi připadal vyloženě jak homohnědka Mirek Dušín nebo Řiťkitan z Hochů od bobří řeky. Ale nejvíc mě fascinovala ta pizda, co vypadala jako taková výrazně ošklivější a bizarnější verze Lady Gaga, která toho 12-letýho kluka chtěla na férovku ošukat. No prostě jsem na to koukal dost nevěřícně. Ale pak se na scéně konečně objevil Stephen Graham, kterej zahrál naprosto dokonalýho pošuka, a strhnul veškerou pozornost na sebe. Ten pozvednul celej film o několik levelů vejš a sledovat ho byl opravdu zážitek. Zatimco ten přechozí vůdce party mi připadal jako naprosto neuvěřitelná postava, tak Stephen Graham byl prostě magor, u kterýho bych věřil, že takový magoři se opravdu můžou někde vyskytovat. Jenom jsem tak asi úplně nepochopil, proč ho na konci chytnul takovej rapl. I když nutno dodat, že postava toho jamajčana s kloboučkem mě srala už na první pohled, takže jsem se vlastně ani moc nedivil, že mu někdo konečně zavřel hubu pěstí :-) Celkově ten film je v podstatě o ničem, ale na jedno zkouknutí se to dá. Zklamalo mě, že Frank Harper měl tady jenom takovej štěk. Jinak písničky ze soundtracku sice nejsou zrovna můj šálek čaje, ale k filmu se hodily. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Zhruba v polovině filmu, kdy hlavní hrdinové jedou autem na vlasteneckou přednášku, zazní písnička „Warhead“ od britské punkové kapely UK Subs. (Olík)

Reklama

Reklama