Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel dost o hovně a navíc dost těžko uvěřitelnej. No když mi bylo řekněme 20 let, tak by mě opravdu nenpadlo, abych někde na ulici oslovoval 12-letý kluky, jestli se nechtěj se mnou kamarádit. Ten ideologický vůdce party mi připadal vyloženě jak homohnědka Mirek Dušín nebo Řiťkitan z Hochů od bobří řeky. Ale nejvíc mě fascinovala ta pizda, co vypadala jako taková výrazně ošklivější a bizarnější verze Lady Gaga, která toho 12-letýho kluka chtěla na férovku ošukat. No prostě jsem na to koukal dost nevěřícně. Ale pak se na scéně konečně objevil Stephen Graham, kterej zahrál naprosto dokonalýho pošuka, a strhnul veškerou pozornost na sebe. Ten pozvednul celej film o několik levelů vejš a sledovat ho byl opravdu zážitek. Zatimco ten přechozí vůdce party mi připadal jako naprosto neuvěřitelná postava, tak Stephen Graham byl prostě magor, u kterýho bych věřil, že takový magoři se opravdu můžou někde vyskytovat. Jenom jsem tak asi úplně nepochopil, proč ho na konci chytnul takovej rapl. I když nutno dodat, že postava toho jamajčana s kloboučkem mě srala už na první pohled, takže jsem se vlastně ani moc nedivil, že mu někdo konečně zavřel hubu pěstí :-) Celkově ten film je v podstatě o ničem, ale na jedno zkouknutí se to dá. Zklamalo mě, že Frank Harper měl tady jenom takovej štěk. Jinak písničky ze soundtracku sice nejsou zrovna můj šálek čaje, ale k filmu se hodily. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný příběh o tom jak daleko může zajít lidská sugesce a vůbec tyhlety extremistické názory některých lidí. Kluk, který ztratil tátu, nechtěl být sám bez kamarádů. Vzdoroval zbytečnému posměchu od ostatních tupců a potom se přidal k fajn partě kluků o které nic nevěděl. Všechno by bylo fajn dokud nepřišel zpátky Combo jako jediný dokázal všem ostatním vymýt mozky a vtlouc jim do hlavy svoje slova a myšlenky. Tak to bývá vždy, že hloupý a neznalý člověk si nechá nakecat blbosti. Zároveň prolnutí i trochu té "dětské lásky" do příběhu mezi Smell a Shaunem...Nakonec také ukázka toho jak se hrdina filmu vrací do stejné situace jako na začátku-do samoty a do svého běžného žití s mámou. Velikou pochvalu skládám Thomasovi Turgoose. Anglie ostatně jako každá země prošla velkou cestou plnou špatných zkušeností. Líto mi bylo hlavně toho že už se dál asi nedozvím jak to s malým Shaunem dopadlo-jestli se opět setká se Smell a Woodym... ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který ukazuje rozdíl mezi opravdovými skinheady a nacisty. Herecké výkony jsou přesné a hrozně se mi líbilo, jak tam byla ta skinheadská móda a vysvětleno, že praví skini NEJSOU rasisté a bylo mezi nimi i hodně černochů. Všichni poslouchali ska a reggae, ale samozřejmě se dočkáme i střetů s nácky, kteří mají bohužel velmi podobnou image. Atmosféra chudé Británie je vystihnutá moc dobře. ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Zvlastni film o parte pravych a nepravych skinheadu.Celou dobu jsem si myslel ze je tak 10-15let stary,ale tady zjistuji ze ne.)Celou dobu se nic moc nedeje a vse vrcholi jednou scenou-pointa filmu mi vsak zcela jasna nebyla,bylo to spiz zachyceni jedne casti zivota maleho chlapce.Kazdopadne film spatny neni a moc takovych asi neuvidite-diky skvelemu vykonu chlapce a ,Comba, jdu na 4* ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

This Is England ma jeden problém. Nevie či chce riešit osud malého vzdorovitého Shauna, alebo príbeh prepusteného väzňa Comba, alebo len podrýpnuť do citlivej otázky naciaonalizmu potažmo rasizmu. Rozožere, ale nedožere čo je veľká škoda. Navyše tento problém ide ruku v ruke s ďalšiou chybičkou krásy a tým je od polovice jasný ťah na jednu "nevyhnutnú" scénu, ktorá je nakoniec vrcholom filmu a svojím prevedením trochu zamlží obsah výpovede. Pozitíva sú prakticky všetko ostatné. Od hudby, cez dobovú atmosféru, končiac pri typovo skvelo obsadených a dobre zhratých charakteroch. Hlavne Stephen Graham (alias Tommy z Podfu(c)ku) je s vyholenou hlavou a 20 kilami navyše úplný ďábel. 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)

Reklama

Reklama