Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

To vám teda řeknu, že ten malej zmrdeček z Eden Lake je teda zatracenej talent, pan herec, obdivovala jsem ho s otevřenou hubou. A to mi byl ve zmiňovaném Eden Lakeu tak děsně nesympatickej... Plusové body za plešatýho Cooka, mínusové za to, že ho moc vidět nebylo. K tomu ten děj, prostě průměrný film s nadprůměrnými výkony. Na seriál navazující na film si asi posvítím. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel dost o hovně a navíc dost těžko uvěřitelnej. No když mi bylo řekněme 20 let, tak by mě opravdu nenpadlo, abych někde na ulici oslovoval 12-letý kluky, jestli se nechtěj se mnou kamarádit. Ten ideologický vůdce party mi připadal vyloženě jak homohnědka Mirek Dušín nebo Řiťkitan z Hochů od bobří řeky. Ale nejvíc mě fascinovala ta pizda, co vypadala jako taková výrazně ošklivější a bizarnější verze Lady Gaga, která toho 12-letýho kluka chtěla na férovku ošukat. No prostě jsem na to koukal dost nevěřícně. Ale pak se na scéně konečně objevil Stephen Graham, kterej zahrál naprosto dokonalýho pošuka, a strhnul veškerou pozornost na sebe. Ten pozvednul celej film o několik levelů vejš a sledovat ho byl opravdu zážitek. Zatimco ten přechozí vůdce party mi připadal jako naprosto neuvěřitelná postava, tak Stephen Graham byl prostě magor, u kterýho bych věřil, že takový magoři se opravdu můžou někde vyskytovat. Jenom jsem tak asi úplně nepochopil, proč ho na konci chytnul takovej rapl. I když nutno dodat, že postava toho jamajčana s kloboučkem mě srala už na první pohled, takže jsem se vlastně ani moc nedivil, že mu někdo konečně zavřel hubu pěstí :-) Celkově ten film je v podstatě o ničem, ale na jedno zkouknutí se to dá. Zklamalo mě, že Frank Harper měl tady jenom takovej štěk. Jinak písničky ze soundtracku sice nejsou zrovna můj šálek čaje, ale k filmu se hodily. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď nemáš holú hlavu, na nohách Martenzi a košeľu Ben Shermann tak tu nepatríš... Jeden z mála filmov, ktorý ukazuje skinheadov z väčšej časti ako ľudské bytosti. Toto nie je o vojne medzi čiernymi a bielymi. Tu sa rasizmus preberá len okrajovo. Je to hlavne o súdržnosti, priateľstve a partii. Nie je tu jediná bitka. hoci sa k boju na uliciach schyľuje, nikdy k nemu nedôjde. Film sprevádza úžasná hudba a keby ju zložil H. Zimmer tak je podstatne slávnejšia. Herci odviedli slušnú robotu, film je skvelý a záver ma šokoval. Šokoval iste mnohých, zvlášť keď si celý čas vravíte, že ten bývalý väzeň Combo nie je až taký pako. K Shaunovi sa správal takmer ako otec. a zrazu skrat...Film ktorý rozmätá všetky predstavy o filmoch na tému skinhead...80%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £1,5miliónaTržby USA $329,379Tržby Celosvetovo $8,155,222 ║ Ozaj krásny obraz Angličanov, fakt výstižné, herecky veľmi pôsobivé a dej určite zaujme aj keď ide o dosť krutú sondu do spoločnosti. /videl v kine: 55%/ (videl na festivale Art Film Fest 2012) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dobré věci - většina herců, dobové oblečení, výborně vybraná hudba, docela realistický pohled na stav Anglie začátkem osmdesátek. Scénář se s tím místy moc nepáře, což je někdy dobře (vztah Shauna a Smell), někdy špatně (hodně zjednodušená, zrychlená a tím pádem ne moc uvěřitelná Shaunova cesta od nikud nikam). Jako celek to stálo za zkouknutí, má to celé takovou dobře ponurou a bezvýchodnou atmosféru, která asi odpovídá době. Házení vlajkou mi přišlo poněkud pitomé. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)

Reklama

Reklama