Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města - nové osudy

(seriál)
Česko, 2008, 12 h 42 min (Minutáž: 58–59 min)

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Lucie Konášová

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Saša Rašilov nejml., Jana Štěpánková, Vilma Cibulková, Tomáš Töpfer, Richard Krajčo, Martin Preiss, Kamil Halbich (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny seriálu je čtyřlístek silných osobností – primářka Alžběta Čeňková, ředitel Arnošt Blažej, jeho syn Arnošt Blažej junior a sestra Fany. K nim se posléze připojují dvě další důležité nové postavy – mladý ortoped Kryštof Pavelka a poněkud drsná hvězda chirurgie, doktorka Marie Hudcová, přezdívaná po celé nemocnici Bloody Mary. (Česká televize)

(více)

Recenze (135)

cariada 

všechny recenze uživatele

Tahle serie konečně upustila od nekonečného protahování osudů starých hrdinů ve stejném duchu jako původní serie. Tady tvůrci vsadili hlavně na nové postavy a ten zbytek původních dají se spočítat na prstech jedné ruky Blažej , jeho bývalá žena (Maciuchová) Čenková , Králová a Gregory . Ostatní už tam naštěstí nejsou hlavně dvojice Pěnkavových je už někde v Čábuzí. Konečně to přestalo být mdlé a zdlouhavé ,dostalo to akci a civilní projev. Né že bych to sledoval poctivě ,ale pár dílů jsem viděl a nechalo se na to dívat. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Po fiasku Nemocnice po 20 letech nečekaný vzestup. Bílá vrána mezi českými televizními seriály. Všechny hlavní postavy předvádějí soustředěné, uvěřitelné výkony, jejich postavy mají vnitřní soudržnost a logicky pokračují ve vývoji zahájeném v nejstarších dílech. Na škodu bylo jen zbytečné množství postav, u mnohých z nichž byly jejich osudy jen naznačeny a nedotaženy do konce. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Poučena neúspěšnou a zhůvěřilou Zikmundovou misí pokusila se Lucie Konášová jít alespoň trochu v Dietlových stopách a dodat seriálu trochu důvěryhodnosti a důvěryhodnějších postav. Snaží se sice hezky, ale prostě na to nemá. Stále to sice připomíná víc Ordinaci v růžovce, ale těch připitomělých zvratů a řešení politicky a společensky aktuálních témat, na něž běžní obyvatelé pečou zvysoka, je naštěstí zde utlumeno. I zde se sice některé postavy chovají pitomě, ale už to není ona do očí bijící a prvoplánová pitomost scenáristické zvůle, jako tomu bylo u projektu Zikmunda a Bočana. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Originál absolutně v nedohlednu, druhá serie poražena o délku půl stadionu. Fantastické jsou tematické flashbacky, které zajišťují návaznost no původní sérii, a návrat některých postav byť jen pro epizodní účely. Postav je zde ale zbytečně moc a divák si nestihne ani zapamatovat jejich jména, natož osudy. Trestuhodně je naloženo se starý pánem hned na začátku prvního dílu, ale chápu to s ohledem na věk jeho představitele. A také je škoda určité rozvláčnosti v koncentraci na prostředí. Originál se celý víceméně odehrával v uzavřených prostorách ortopedie. Zajímavé je sledovat střídání ústředních figur jednotlivých sérií. V první to bylo duo Sova-Štrosmajer, v druhé pak Blažej senior a nyní MUDr. Čeňková. Jejich vývoj i vzhledem k jejich věku je nevyhnutelný, přesto se divák neubrání pocitu skládání páté přes deváté. Chybí Dietlovské vyprávění a Dudkovská vize. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

[obsahuje spoilery] Původní Nemocnici s Kopeckým a spol. jsem moc nesledoval, i když to nešlo ani nevidět, protože kdykoliv jsem zapnul TV, tak to zrovna dávali. Další Nemocnice po dvaceti letech s panem Dvořákem a paní Janžurovou se mi velmi líbila. No abych se přiznal. Na vysílání této Nemocnice jsem se ani moc nětěšil a dokonce i premiéra v TV na ČT1 mi unikla. Jen díky CSFD a kladným komentářům, ve kterých se píše, že je to mnohem lepší než předchozí série po dvaceti letech, jsem se rozhodl, že téhle sérii dám šanci, a tak po dvou dnech, díky internetu, mám první díl stažen v PC. Jsem zklamán. Mám z toho velmi rozporuplné pocity, i když hodnocení po jednom díle je trochu klamavé. Např. „zpěvák“ Korn, který zde hraje německy mluvícího občana mě moc nepřesvědčil. A to ještě chudákovi uřízli nohu! Za jediný klad považuji nasazení Krajča, který mě nedávno mile překvapil v seriálu Hraběnky. Jeho setkání s Abrhámem bylo docela i vtipné. Krajčova motorka je zaparkovaná u auta Abrháma, tak natěsno, že Abrhám nemůže vyjet. Přichází Krajčo a Abrhám mu říká: „To je vaše? Krajčo: No. Děje se něco? Abrhám: Já nemůžu odjet. Krajčo: No tak sorry, se zas tolik nestalo, ne? Abrhám: Pražský číslo, to jsem nezavádějte, pražský móresy. Krajčo na to: Klídek strejdo, nebo vás chytne žlučník.“ Nevím proč se rozhodli autoři nechat hned v prvním díle umřít pana Sovu. Podle mě to měli udělat asi v polovině seriálu. Tento seriál zatím hodnotím pouze dvěmi hvězdičkami. Možná, i když tomu moc nevěřím, za pár dílů jednu přihodím. Ale co musím uznat, že Nemocnice i tato nová, je 100krát lepší než Ordinace v růžovce. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (9)

  • Během 149 dní natáčení se v seriálu vystřídalo celkem 60 herců a dalších 170 účinkujících ve vedlejších rolích. (Agatha)
  • Seriál měl velmi slušnou sledovanost. Každý díl vidělo kolem 1,5 milionu diváků. (cariada)
  • Zuzana Vejvodová, Zuzana Bydžovská, Josef Abrhám a Hartmut Krug se spolu na natačecím place setkali již o rok dříve při filmování seriálu Hraběnky (2007). (karda1)

Reklama

Reklama