Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (95)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a pan Norrell... Kniha je sice lepší, ale zlatému BBC se opět podařilo skoro nemožné a tak těch sedm dílů opravdu vykreslí dobu, atmosféru, magii i mágy. A to i přesto, že některé věci vynechá a jiné si tam (!!!) svévolně přidá, obzvláště v závěru. Je pravda, že jsem očekávala trochu více války, protože v knize to zabralo daleko víc prostoru, ale na druhou stranu televizní verze příběhu lépe vykreslila linku vztahu Jonathana a jeho manželky. Tam, kde Susanna Clarke zůstávala na papíře strohá, nám BBC podá fakt pěkný obraz, kterému uvěříte (samozřejmě i díky Bertiemu Carvelovi a Charlotte Riley). Co se povedlo na podtrženou výbornou, je obsazení, do jednoho herce tam vidíte všechny ty postavičky jak na šachovnici a po skončení se cítíte zase tak banálně jako po skončení knihy... nevíte, co teď budete dělat. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a pan Norrell jsou příjemnou civilní fantasy pohádkou s krásnou dobovou atmosférou Británie za vlády Jiřího III. Příběh o zapomenuté magii a dvou moderních čarodějích a jejich přátelství a nepřátelství je také moc hezký. Sedm epizod má dohromady sedm hodin. Klidně jich mohlo být i víc, protože každý díl stál za to. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a Mr. Norrell mi poskytli velice důležitou informaci (bez ní by mé příští kročeje životem byly o mnoho ochuzeny). Anglická magie je jedinečná, ta pravá, ta nejlepší! Nevím, nemůžu posoudit, nejsem Angličanka - což je pro tento seriál velmi podstatné. Ovšem nejsem úplně blbá a stačí to sdělit jen párkrát a ne to omílat (po pravdě, je to až otravně užvaněný) v každém ze sedmi dílů. Odehrává se tu příliš mnoho filozofických rozprav na úkor akčnosti a samotné magie. Tvůrci nevyužili potenciál, který se jim nabízel. Prostě se kamsi vytratil. Nejspíš za zrcadla. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vidím v tom hlavne premrhaný potenciál. Nie jednoduché sa vžiť do sveta s tak nejasnými pravidlami a s postavami, ktorých motivácie nie sú zakaždým pochopiteľné. Buď je to zakorené už v samotnej predlohe, alebo sa stala chyba niekde na polceste medzi ňou a adaptaciou. I keď sa dej odohráva v priebehu rokov, po skončení som mal dojem, že sa v ňom až na úvod a záver väčšinu času neudialo vôbec nič zásadné a celá línia s vojnou bola tak trochu naviac. Tretí diel The Education of a Magician odohrávajúci sa z podstatnej sčasti na portugalskom fronte pritom paradoxne považujem za vrchol celej minisérie a jeho kvality nedosiahlo ani finále. Je to škoda, pretože v jednotlivých momentoch ide o dobre zvládnuté dielo, naviac podporené výbornou výpravou a trikmi. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Perfektní. Další vysoko vysokorozpočtový projekt BBC plný naprosto luxusní atmosféry starého Londýna, starých sídel a se spoustu magie. Tmavé barvy, strhující herecké výkony, hudba, scénář, příběh... to vše na jedničku a dovedeno k dokonalosti. Knihu jsem nečetl, ale tato adaptace ve mně zájem o knížku, o které jsem si myslel, že bude strašná, probudila, a to velký. Realistické viktoriánské kulisy, drahé kostýmy, honosná mluva, anglická elegance, naprosto jiný pohled na historii, souboj dobré a černé magie i láska. To vše tahle nová série obsahuje a vše funguje na výbornou. Herci jsou sice neznámí, ale perfektní, mě se tady ale nejvíc líbí Marc Warren, který mě dostal už v Mušketýrech jako Rochefort, je to sakra sympaťák a tady to opět dokázal jako temný elf. Navíc atmosféra díl od dílu houstne, napětí stoupá a z hlavních postav jsou čím dál větší šílenci, takže mi můj instinkt říká, že finále bude opravdu stát za to. A protože druhá série asi nebude (vzhledem k rozsahu předlohy) troufám si říct, že máme nejlepší minisérii letošního roku. BBC prostě pořád neskutečně boduje a opět mi potvrdilo, že Briti jsou prostě světové jedničky. 100%. ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama