Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01-S05: Pro milovníky prehistorie je tohle povinnost! Aby si to však člověk užil, musí přistoupit na pravidla hry. Je to totiž hrozně cheesy, a to především v úvodních epizodách, nicméně seriál neustále šlape na plyn, výběr pravěkých potvor je rozmanitý (CGI se postupně zlepšuje) a krásně se tu pracuje se vývojem jednotlivých postav. Body count je celkem vysoký, což se dá čekat od seriálu o "příšerách". Navíc se v průběhu děje ukazuje, že nejen komparz, ale ani žádná z hlavních postav si nemůže být jistá svým přežitím. Kolem a kolem se jedná, navzdory prvotním dojmům, o minimálně výbornou sci-fi jednohubku, která toho ale nakonec nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá. PS: James Lester je motherf*cking badass. 8/10 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Primeval je takový malý televizní Jurský park. A to doslova. Velice průměrné efekty, absolutně neznámé tváře (snad až na Jacksona z Bratrstva neohrožených) a prehistorická zvěř na každém kroku. Docela svižný rozjezd se někde v polovině (3. epizoda) zasekne a seriál začne působit dojmem, že již divákovi nemá co nabídnout. Ovšem tento pocit trvá jen krátce, závěrečná (šestá) epizoda je jakýmsi čtyřicetiminutovým strhujícím finišem, kterému se nevyrovná většina nejen současné televizní produkce. Stejně jako v jiných, prehistoricky zaměřených výtvorech se divák dozví něco o životě nejrůznějších tvorů a i když získané informace nijak nevyužije, alespoň se dozví pár zajímavých faktů. Prý se natáčí druhá sezóna, já si nedokážu představit, jak autoři navážou na uzavřený děj té první. Zřejmě mají v rukávech pár es a já si na ně s radostí počkám. PS (27.02.2008): Po shlédnutí druhé řady přidávám čtvrtou hvězdičku, druhá řada byla prakticky bezchybná. ()

Reklama

david666 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že před posledním dílem 1. série už jsem byl celkem unaven s těch "skvělých" herců a hlavně některých přiblblých dialogů. Jediné, co mě drželo u sledování byly příšerky z minulosti. Ale poslední díl zmíněné série mě nadchl - to, co přišlo z budoucna má hodně do sebe a proto se budu dívat i na 2. řadu. Snad se to zlepší. 2. a 3. řada sice nic moc nového nepřinesla, ale jinak se na to dá dívat. Pouze však kvůli zvířeně z minulost/budoucnosti. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +čas od času hodně zajímavá část, akce, napětí, záhadno -herci nejsou tak charismatičtí, méně zajímavé postavy, je tu moc cítit britský rukopis, některé triky působí hodně levně (hlavně v prvních částech)/// Tak konečně dokoukáno všech 13 částí z první řady (v originále to byly řady 2). Nejednu chvíli jsem s tím chtěl seknout, protože se často dostavovala nuda. Občas však seriál překvapil a když jsem si dal více částí naráz, tak mě to i začalo zajímat. Někam se to aspoň vyvíjí. Pořád ale ještě není vše řečeno, takže jsem i celkem zvědav na zbývajících 10 dílů. Snad je brzy odvysílají. Bohužel ale nemohu říct, že by mě výrazněji zaujala některá z postav. To na čem většina seriálů staví (pozn. na vašich oblíbených postavách) tu celkem ztrácí a táhne seriál spíš k zemi. Efekty jsou občas hodně úsměvné, ale s tím se u takového seriálu musí počítat. Když zapojíte fantasii, tak se to celkem dá. Uvidíme co bude dál. Mimochodem má to hezký ukázky "co uvidíme v další části"./// Celkem 67%/// ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Za odvahu a nápad majú tvorcovia Primevalu uznanie. Spočiatku je naviac potenciál zúžitkovávaný zaujímavým spôsobom, tématika anomálií a cestovania v čase baví a veľkým plusom je aj typický britský humor, bez ktorého by seriál asi nefungoval. Jedinou výraznou slabinou je vlastne len kvalita trikov. Lenže všetky spomenuté pozítíva platia len do istej doby. Neustále zmeny v hereckej zostave, sú aj napriek čiastočnému oživeniu problematické a seriál postupne straca akékoľvek zaujímavé smerovanie, vrší jedno klišé na druhé a ešte k tomu dosť nezaujímavým spôsobom. Pád do priemerných a časom až podpriemerných vôd, z ktorých sa vytráca humor a už aj tá naivita prekáža čoraz viac, bol vlastne len logickým vyústením. 50% ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)
  • Jediným herci, kteří se ojevili ve všech dílech, jsou Andrew Lee Potts a Hannah Spearritt. (jh666)
  • K seriálu bylo vydáno i několik knih. V češtině jsou k dispozici knihy "Ztracený ostrov" a "Velké vymírání". (jh666)

Reklama

Reklama