Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

kinej 

všechny recenze uživatele

Největší hodnota tohoto filmu spočívá v jeho poselství. Vypovídá o tom jak válka deformuje charaktery lidí. Svým způsobem ani čtveřice vojáčků za ty zvěrstva, co páchali vlastně ani nemohla. Vinen by měl být spíš ten, kdo je vytrhnul z jejich poklidných obydlí, dal jim do ruky zbraň a rozkázal jim střílet po lidech. Pak se občas stane, že se ve zvěřinci v člověku probudí zvíře. Nikdo z nás neví a nemůže říct, jak by obstál v podobné zkoušce jako vojín Ericksonn. Já si jen můžu přát, abych já byl natolik silný a dokázal to. Nikdo neví, jakého Hitlera, v něm může poct moci společně s odebráním zodpovědnosti vzbudit. Jinak se jedná o setkání několika výtečných herců. Sean Penn je zde vysloveně animální, Don Harvey je děsivý. Dobře zahrály i Reilly a Rhames. Trošku mi zde jen neladila hudební kulisa, která byla ve svých eskalacích spíše patetická, než pochmurná. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vietnamsko-americký svět bez pravidel, složitý boj proti systému a válečný konflikt, který zůstane zbytkem světa nepochopen. DePalma tohle válečné drama staví především na vynikajicích hercích v čele s Pennem a Foxem a solidním scénáři, podloženým skutečnými fakty. Další působivý film na téma války ve Vietnamu. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Válka mění vojákům charaktery a rozhodně to není k lepšímu. Je možné, že kdyby Eriksson nebyl nováčkem na rýžovém bitevním poli, tak by mu nedělalo takový problém splnit rozkaz seržanta Meserva ke znásilnění unesené vesničanky. Eriksson však ještě nerozumí pokřivené logice zkušeného mazáka a když dojde ke zbytečnému rozstřílení probodané zajatkyně, tak se rozhodne najít uši, které by mu pomohly zajistit spravedlnost navzdory zkušenému nezájmu velitelů. Jedná se o poněkud schematicky rozehrané drama plné vymazlených kamerových záběrů. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo, De Palmu a jeho práci s kamerou můžu. Režisér si tentokrát vzal do parády vietnamskou válku a šílenství, které v ní některé vojáky postihlo. Hlavním hrdinou je voják, který se postavil svým spolubojovníkům, když unesli a znásilnili vietnamskou dívku. Jistě je to příběh o lidském šílenství, zlobě a násilí, kterého je člověk v krajní situaci schopen, ale zároveň je to příběh o lidské odvaze. Ono postavit se svým kamarádům, kteří s vámi procházejí peklem, navíc vám zachránili život, vyžaduje možná větší odvahu než se postavit nepříteli. Ne každý by toho byl schopný a možná ani ne hlavní hrdina v podání Michaela J. Foxe, kdyby nebyl ve válce krátce a neměl tak posunuté priority a zničenou morálku. Fox i Penn hrají naprosto famózně. Jen Foxovi jsem jeho roli moc nevěřil. Pořád jsem viděl toho komedianta a cestovatele časem. De Palma je za kamerou také sebejistý a skvělý a ještě hudba stojí za pochvalu. Jednu hvězdičku strhávám pouze za rozvleklé a pomalé finále. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Hystericky prvoplánové. Keď už, tak potom s iným koncom - aspoň by dotiahli čo začali a zostali verní svojmu zámeru. Takto je to ku všetkému ešte aj podvod! Jedine prispievatelia "RobRoy" a "dale" vystihli vo svojich komentoch problémové miesta, ostatní toho asi z vojnových drám veľa nevideli a nečítali. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film pôvodne šiel do vývoja v spoločnosti Paramount, ale nakoniec ho dokončila Columbia. (Smok)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno