Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrný De Palma, přestože látka je pro něj ideální a dává to docela dost znát. Bohužel trochu více důvtipný divák si pointu i myšlenku (holt ten Hitchcock...) domyslí vcelku rychle a pak je to jen pěkně udělané čekání na (očekávaný) konec. Technicky tento film není tak extrémní jako Kainova výchova, což je na škodu, protože zrovna zde by se technické perličky vyjímaly a filmu dodávaly na nějaké výjimečnost (o což se snaží snad jen otevřenost k ženským tělům:)). Úchylné, ale ne na tolik, aby to dostatečně zaujalo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Erotický thriller vo svojich začiatkoch a hneď s ohromnými kvalitami. Žiadne lacné, či prvoplánové sexuálne scény. Možno jemná a trošku šokujúca zvrhlosť, ale hlavne kvalitný scenár originálnej kriminálky, dodatočne okorenený hitchcockovským štýlom, mrazivou hudbou a perfektne zvládnutým záverom, kde pointa a zvrat zohrávajú absolútne jednoznačne titulnú úlohu. Stredná výplň filmu by sa dala trošku zhutniť, ale aj tak to De Palma zvládol nad očakávania a takmer kvalitou lízol náznakmi uctievané 'Psycho'. 80%. ()

Reklama

amirgal 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyvážený, což mne ostatně dost zamrzelo. Od skvělých snových scén a scén pronásledování se propadá do nepříliš důvěryhodných druhořadých konverzačních vystoupení. De Palmovi protagonisté by se neměli pouštět do větších rozhovorů, možná by nemuseli mluvit vůbec ... síla filmu je všech scénách beze slov. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

PRE DOMÝŠĽAVÝCH MOŽNO NEPRIAMY SPOILER !!!!! DePalma sa snaží byť o krok pred divákom ale je bohužiaľ 20 rokov za Hitchcockom. Priznaná variácia na istý maestrov film , tak snaživá a dôsledná až si zničí moment prekvapenia ohľadom závečného twistu a navyše sa kvalite originálu nevyrovná. Ale inak veľmi pekná prácička a povinnosť pre každého filmového fanúšika. Len by ma zaujímalo kto na úvod filmu pristrihol 5 minút nemeckého 70´s porna :) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Perfektní De Palmova variace na Hitchcocka, který shodou okolností zemřel v den, kdy snímek Oblečen na zabíjení přišel do kin a oblíbená podívaná všech feministek. Je to uhrančivý, sexuální thriller s hororovou atmosférou a výborným hereckým obsazením (září především Michael Caine a Angie Dickinson). Nezapomenutelné jsou pak zejména mistrovsky natočené scény ve výtahu, v metru či v galerii, ale celý příběh jako celek je dobře zpracovaný a kdo ho ještě neviděl, ať to rychle napraví. Stojí to za to. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Režisér si vysloužil kritiku za napodobování tzv. slasher movie. (Zetwenka)
  • Scénář původně napsal Brian De Palma podle článku "Cruising" od Geralda Walkera, ale nezískal práva potřebná ke zfilmování. Toho se ujal William Friedkin a natočil s Al Pacinem film Na lovu. De Palma nicméně některé prvky použil i v tomto snímku. Jak Oblečen na zabíjení, tak i Na lovu se kvůli kontroverznímu obsahu setkaly se smíšenými reakcemi diváků. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama