Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Kouzelná variace na Psycho. V roli Janet Leigh se představí Angie Dickinson, za její sestru zaskočí Nancy Allen a Johna Gavina nahradí Keith Gordon. A co Norman Bates? Nechte se překvapit, chlápek s parukou na hlavě a břitvou v ruce vás ale bude strašit ve snech ještě dlouho. A samozřejmě zde nepřekvapivě najdete i kupu nadsázky, špetku erotiky a závěr, který se dá interpretovat více způsoby. Další zastávka - Kainova výchova. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Na hitchcockovskej premise vynikajúco vystavaný thriler, ktorý v niektorých obsahových a najmä technických sférach odráža filmárske unikáty Psycho alebo Vertigo. Už len keď si všimnete scénu vraždy a minimalistický spôsob jej natočenia - "sekané" pohyby, zakrytá postava vraha - náramne pripomínajúci kultovú scénu v Psycho, musí byť jasné, že v súčasnom filme by takto prevedená vražda pôsobila smiešne, bizarne a nie umelecky. Veľmi ma tiež nadchol celkový kontrast, pozostávajúci z chladného formálneho prevedenia a chvíľami z naivnej rozprávkovej atmosféry, príznačnej skôr pre Lynchove filmy. Navyše oceňujem, že po predchádzajúcom sklamaní z filmu Dvojník, ktorý napriek skvelým desivým aspektom pôsobil príliš rozvláčne a sofistikovane, mi táto de palmovka pochopiteľným súmerným a nie ťažkopádnym dejom poriadne zdvihla adrenalín. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další film z knihy 101 hororů které musíte vidět než zemřete. A já už si pomalu ale jistě začínám myslet, že nejlepší kousky co jsou v knize uvedeny jsem viděl ještě než se mi kniha dostala do rukou. Už moc nevěřím, že v knize narazím na něco o čem bych ještě neslyšel a co by stálo za to ale třeba mě ještě překvapí. Tenhle kousek Briana De Palmy šel ale naprosto mimo mě. Film je zbytečně dlouhej a na konci zbytečně natahovanej. O nějaký překvapivý pointě nemůže být ani řeč. Herectví většiny herců( jsou tu i výjimky ) je komické a stejně tak na mě působily některý scény. Když přivřu obě oči tak tomu ty 3 hvězdy dám ale je to jak se říká "s odřenýma ušima". ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskrývaně hitchcockovské. Scénářem echt hloupoučce debilní. Co však De Palma kazí jako scenárista, to mohutně dohání jako režisér. Navíc se nebojí využít schopností Bodeho a Donaggia. Nejedna scéna by se tak mohla z fleku dostat do učebnic jako příklad "kterak beze slov pomalu záběr po záběru budovat scénu navozující intenzivní podprahové napětí" či "kterak se několik minut procházet po galerii a nedýchat u toho". ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jedna z Palmových poct Hitchcockovi. Dressed to Kill je taková stylová blbinka, která je v několika momentech a scénách naprosto božská (přesně v Palmově režijním stylu), ale jako celek bohužel trochu nudná. Pokud by vám někdo vystřihal jednotlivé scény a koukli byste se jen na ně, budete mít pocit, že to je ten nejstylovější thriller ever. A takhle nějak se i celý film pokusím zapamatovat. Brian De Palma je totiž frajer. 6/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Časopis Variety, který každý týden předkládal žebříčky návštěvností, v době promítání filmu uvedl: „Snahy odpůrců přinesly opačný efekt a v době největších protestů film obsadil 1. místo v řebříčku nejnavštěvovanějších filmů.“ (Zetwenka)
  • Režisér si vysloužil kritiku za napodobování tzv. slasher movie. (Zetwenka)
  • Ve sprchové scéně Angie Dickinsonové byla použita dvojnice. (Matty)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama