Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Záhadný příběh o vrahovi, který vraždí břitvou, ale jeho úmysly jsou více nenormální než se zdá. Režisér si zahrává s kombinací krásných žen a vražedné břitvy. Vždy trochu erotický náboj a poté se vrah vynoří ze stínu velkoměsta. Brian De Palma vytvořil nebezpečnou atmosféru, která je téměř cítit ve vzduchu jako spálený leták, který štípe v očích i v nosu. Připomíná to pocit, jako když vás stále někdo pronásleduje a vy se nedokážete bránit. Vyvolává naprostou bezradnost, chuť se rozplakat, vrátit se do dětství a být v bezpečí. Jenže zlo je v určité formě stále kolem. Jen čeká, kdy přestaneme dávat pozor. Angie Dickinson opět královna filmu a to nejen tělem, ale i scénou v muzeu, kde dokázala skvěle zahrát ženu v pozdním věku, která si chce ještě dokázat, že je atraktivní. Ta scéna je tak nepříjemná, zraňující i vzrušující. Budu si tu scénu ještě dlouho pamatovat. Hudba pomáhá zvýšit napětí a je velmi dramatická. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskrývaně hitchcockovské. Scénářem echt hloupoučce debilní. Co však De Palma kazí jako scenárista, to mohutně dohání jako režisér. Navíc se nebojí využít schopností Bodeho a Donaggia. Nejedna scéna by se tak mohla z fleku dostat do učebnic jako příklad "kterak beze slov pomalu záběr po záběru budovat scénu navozující intenzivní podprahové napětí" či "kterak se několik minut procházet po galerii a nedýchat u toho". ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pracně budovaná hitchcockovská atmosféra dostává velmi brzy první trhliny. Což je samozřejmě problém, protože pak to šokující odhalení nefunguje tak, jak by fungovat mělo. Inspirace Psychem je zřejmá: všechny herečky se tu ocitají ve sprše, kde se dlouho a velmi detailně myjí a mydlí... Jako bychom o každém druhém filmu říkali, že je inspirován Pánem prstenů, protože v něm chlapi nosí prstýnky... Nooo nic. Oblečen na zabíjení je spíš lehce podprůměrný film, ale Michael Caine to zkrátka umí a jeho přítomnost film vytahuje na tři hvězdy. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Strašlivě špatná režie, děsivě hloupý scénář, příšerně tupé postavy, hrozivě vyřvávající hudba, odporně debilní konec. Ty psychedelické scény, ty softcore scény, ty pseudogore scény. Tak špatný film jsem už dlouho neviděl. A to jsem se tak těšil na Michaela Cainea. Ten je zbytečný. Mohl to být třeba kačer Donald. Nic by to na tomhle tupém filmu neměnilo. Jediná scéna, která mě jakž takž dostala, byl závěr v koupelně. Jinak je to ztráta času. Tenhle film měl úspěch jen proto, že na tehdejší dobu tam je přeci jen dost nahotinek. To už dnes dobrý film neudělá. Hudba vyloženě v některých chvílích ruší. Hrátky s vnímáním postav jsou zdlouhavé a nudné. Jo a nemylte se. Angie Dickinson měla na nahé scény modelku. Jde to poznat z toho, že není vidět zároveň tělo a hlava. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Perfektní De Palmova variace na Hitchcocka, který shodou okolností zemřel v den, kdy snímek Oblečen na zabíjení přišel do kin a oblíbená podívaná všech feministek. Je to uhrančivý, sexuální thriller s hororovou atmosférou a výborným hereckým obsazením (září především Michael Caine a Angie Dickinson). Nezapomenutelné jsou pak zejména mistrovsky natočené scény ve výtahu, v metru či v galerii, ale celý příběh jako celek je dobře zpracovaný a kdo ho ještě neviděl, ať to rychle napraví. Stojí to za to. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Premiéra proběhla 25. 7. 1980 v 660 amerických kinech a během pouhých 19 dnů činil výnos na tržbách 15 milionů amerických dolarů. (Zetwenka)
  • Ve sprchové scéně Angie Dickinsonové byla použita dvojnice. (Matty)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama