Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 1

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Holubicqa

A proto jsem i psal, že je to velice matoucí a nedává to smysl. Napíšu/natočím nějaké dílo, posléze napíši/natočím něco dalšího, co se odehrává v tom samém světě, jsou tam některé stejné postavy a tak vůbec, ale ve finále je to něco docela jiného a v žádném případě se to nemá srovnávat s tím prvním dílem, ano.. ? Omlouvám se, ale tohle je prostě něco co nepochopím a ať po mě nikdo nechce, abych kvůli něčemu takovému (je to skoro až hloupost) mávl rukou nad tím, co mi do toho filmu zkrátka nesedí. Jestli to někomu stačí, prosím, ale já se u něčeho takového jen skvělým vizuálem nespokojím. Od toho tu mám Baye a jeho plecháče, rozhodně bych pro takový účel nešel a nechtěl jít na Hobita...

na příspěvěk reagoval Holubicqa

Holubicqa

Holubicqa (hodnocení, recenze)

Jakkob

Mno jo, jenže v tom tkví ten pes, víš. LotR je LotR a Hobit je Hobit. Ty dvě knížky mají sice pár věcí společných, ale v mnohem více věcech se liší, proto se nutně musí lišit i filmy. Pokud bys tedy nechtěl LotRa v bleděmodrém. Jenže to by Jackson tak jako tak nikdy neudělal.

Tauriel s Kilim .. To je úlet.. Nevím, z jakýho popudu to tam Peter střelil, jestli chtěl nalákat i ženský na to, fakt nevím. Ale jinak, co se týče právě záležitosti s Bílou radou a tak.. To je to lepší :))

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Holubicqa

Četl jsem LotRa, ale s velkými obtížemi, bohužel. Tolkienovo psaní není zrovna můj čálek a čaje, takže jsem ve finále zkončil někde v první třetině Návratu krále s tím, že dál už opravdu nee...

Pokud jde o přímé srovnání LotRa s Hobitem, tak jsem už u první části přijal nadsázkovější pojetí a tak nějak jsem schopen se přes to přenést a film si užít, ale ve finále bych to do záporů započítal. Ono přeci jen se tu bavíme o filmech a né knížkách a je mě upřímně jedno, jestli je jedna knížka vážná a druhá ne. Já ostatně nikdy nesrovnál knížku s filmem a obojí jsem bral zvlášť, tak jako teď. Nikomu to nenutím, ale je to jeden z důvodů proč se mi Hobit zase tak moc nelíbí - je to právě to rozdílné pojetí oproti LotRovi.
Komerčnost je jinak jasná, zkrátka a dobře tam je. O5 né že bych to nečekal, ale né v takové míře a vědět, že se dočkám Kiliho a Tauriel, to bych na ten film snad ani nechodil. A pokud tohle považujete za to "lepší", pak na to zcel nahlížíme každý docela jinak, jen co je pravda...

na příspěvěk reagoval Holubicqa

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

osobně by mě dost zajímalo, ja kby to vypadalo, kdyby to nechali Del Torovi.

Holubicqa

Holubicqa (hodnocení, recenze)

Mi taky přijde, že to Jakkob až příliš srovnává. LotR je uplně někde jinde než Hobit. Ono by možná vůbec nebylo od věci, kdyby si Jakkob ty knihy přečetl, tam by teprve viděl rozdíl toho, jakým stylem jsou ty příběhy napsány. ( MaedhRosin příměr s válkami se mi hodně líbí. )

 Pán prstenů je už od začátku osudový boj dobra se zlem, hlavní devítka se ocitá v zemi, která už je prakticky ve válce a je jen čím dál hůř. Naproti tomu Hobit je naivní pohádka, zlem se myslí drak (ne že by to nebyl padouch jak se patří) a celá cesta je jedno velké dobrodružství. Jackson se snažil tomu přidat váhu a proto přidal boj o Dol Guldur. Ale to pořád nemění nic na tom, že v té době byla Středozemě docela bezpečná. A vůbec, když se to tak vezme, tak řešíme pěkný hovadiny, Tolkien Hobita napsal pro děti, proto tam ani nemohly postavy umírat hned od začátku, nebo být v nějakém větším nebezpečí dřív, než dorazí k Osamělé hoře. 

 

Ovšem co se týče té komerčnosti, tak ano, v Hobitovi je hodně cítit. Ale popravdě jsem ani nic jiného nečekala. Už jen ty dohady kolem počtu filmů, vždyť to od začátku bylo jasný, že tady hrajou velkou roli peníze. A i přesto ze sebe Jackson zatím vydal spíš to lepší, než že by Hobita totálně srazil na dno.. 

na příspěvěk reagoval Ainy, Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

MaedhRos

To že je Bilbo jiný než Frodo, nebo že okolnosti pro pouť jsou jiné mi nevadí. Stále narážím na to, že epičnost v Hobitovi, pokud to měla být z tvůrčího záměru epičnost, je zbytečně přehnaná a působí příliš uměle. Nic víc, nic míň. A nejde jen o tohle, dříve jsem zmiňoval a tu okatou komerčnost (Tauriel a Kili, některé "prázdné pasáže atd.). Svým způsobem mi tedy vadí především ten "emělý" a komerční přístup...

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Některé žánry jsou dané tematicky, některé určuje především perspektiva a tón vyprávění a použité výrazové prostředky. Hobit i LotR jsou fantasy, ano. O tónu a výrazových prostředcích to ale nevypovídá nic. Dokonce i když se dejme tomu shodnem na tom, že obojí je výpravná fantasy, pořád se pohybujem ve strašně širokým poli.

Už proto, že Bilbo je úplně jiný než Frodo, a že okolnosti a počátek jeho putování byly tak odlišné, nemůžeš po Hobitovi chtít od začátku bůhvíjakou epiku. (Teda můžeš, ale nepřijde mi moudré to dělat...:-)) To by zbavilo celou tu trpošsko-hobití výpravu úplně všech známek punku...:-)

Chápu, pokud máš pocit, že epickej background a poněkud lehkovážnější foreground se trochu tlučou. Ale on i ten kontrast má cosi do sebe.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

MaedhRos , Shakers

MqedhRos: Ale to přeci není to samé, nebo aspoň mě to nepřijde jako trefné srovnání, bohužel. Žánr je u Hobita i Lotra stále stejný, rozdílné je ale to pojetí, ten přístup k tomu a to mi vadí. Nevím zda se vyjadřuji správě, tak aby mě člověk pochopil, ale snad jsem to tu již několikráte vysvětlil. Zkrátka a dobře si nemyslím, že bylo moudré a žádoucí natáčet Hobita jako nějakou komiksovku...

Shakers: Jistě že to není to samé, vůči tomu ani nemám výhrady, resp. mám, ale jen vůči některým aspektům té rozdílnosti, která je podle mého přehnaná a zbytečná. Hobit mohl být klidně akční a méně seriózní, ale né tak moc, jako je to teď...

Shakers

Shakers (hodnocení, recenze)

Jakkob

Hobit nie je Pán prsteňov ani v knihe a ani na filmovom plátne, bohužiaľ. Budme radi za to, že Jackson s toho nespravil rozprávku, ktorá Hobit je. Už nie je čo dodať.

na příspěvěk reagoval Jakkob

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Eh? O druhý světový se taky točej jak komedie, tak dramata, tak dobrodružný akční snímky. PROČ by měly dva různý příběhy z jednoho světa vyznít stejně nebo skoro stejně (kór když je mezi nima pár desítek let a jedna dramatická proměna mocenských poměrů ve světě - což není zas tak málo)?

Ne že bych něměla vůči PJovým tolkienovkám a Hobitovi zejména řadu výhrad, ale tohle prostě nepobírám...

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

MaedhRos , Shakers

 

MaedhRos: To by ve finále zase až tak moc nevadilo - jinej příběh, jiná parta, jiné motivy. Vadí mi jiné faktory, ale o těch jsem zde už psal, více méně...

Shakers: Ale to srovnání je zde docela na místě, když je to ten samý svět co v LotRovi, jen o 60 let dříve, ne.. ? Je logické předpokládat že v rámci určitých zákonitostí a faktorů by ty filmy měly být stejné, nebo aspoň si hodně podobné, ale to se zde neděje, dle mého...

na příspěvěk reagoval MaedhRos, Shakers

Shakers

Shakers (hodnocení, recenze)

Jakkob

Problém je hlavne v tom, že to až moc porovnávaš s trilógiou LotR. Snáď za pár rokov sa ti to už rozloží v hlave a budeš sa na to inak pozerať. :-)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Příspěvek byl smazán administrátorem.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Jakkob

Hobit je prostě jinej příběh, o úplně jiný a jinak motivovaný partě. A osobně bych ho od LotRa odstřelila ještě víc.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Shakers

Nic proti pohádkovosti, ale tady mi to zkrátka přijde jako příliš, jak jsem již prve psal. Nevadilo by mi více nadsázky ani nadhledu, kdyby se ale užíval s citem, což se ale v Hobitovi neděje. Je to zkrátka v mých očích až příliš velký odklon od pojetí LotRa, který mi přišel jako vyvážená kombinace vážnosti a nadsázky. A pokud jde o scény s Thorinem a Kilim, tedy ty scény, které měly něco dramatizovat... Nemohu říci že by dramatické nebyly, to rozhodně ne, ale na druhou stranu ani nepřesvědčí o tom, že by jeden či druhý měl opravdu v danou chvíli zemřít. Především u Kiliho bylo naprosto jasné, tam se žádné drama nekonalo ani v nejmenším...

na příspěvěk reagoval MaedhRos, Shakers

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Shakers

Shakers (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ako napísala Ainy - jsou to pohádky, ve kterých hlavní hrdinové většinou přežívají a rennegad - Príbeh v Hobbitovi je vlastne taká bezstarostná prechádzka Stredozemou. Bohužiaľ predloha je až príliš jednoduchá a odlišná, aby bol s toho ďalší LotR. To je fakt, ktorý skrátka musíš pochopiť. Za to Jackson sa snažil a pasáže ako na konci jednotky dostane Thorin na držku a v dvojke Kiliho trafil otrávený šíp sú pasáže, ktoré v knihe neboli, takže sa dá povedať, že Jackson tiež pochopil jednoduchosť a snažil sa to zdramatizovať.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Příspěvek byl smazán administrátorem.

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Jakkob

No tak s tým súhlasím že ten odkaz na vzrastajúce zlo tam je. Predsa len to čo sa dialo v Temnom hvozde sa nedalo označiť ako úplne normálne. Sauron je počas deja Hobita ešte príliš slabý aby sa postavil Trojici bez Veľprsteňa a tak vyprázdni bojisko a stiahne sa potajomky do Mordoru. (Toto všetko sú dodatky k LoTRovi v Hobitovi sa o Gandalfovej misii na juhu nedozvieme takmer nič. To znamená že toto Jackson pridal pre zhustenie deja.) Keď si to tak preberám v hlave tak v každom filme sa dočkáme dvoch napínavých situácií. V jednotke to bolo prepadnutie horskými Trollmi a prechod popod Hmlisté hory. V dvojke to je prechod cez Temný hvozd a útek v sudoch. V trojke by to malo byť pustošenie Jazerného mesta Smaugom a samotná Bitka Piatich armád. Len dúfam že to Jackson ukočíruje na pozerateľnú úroveň. V tej bitke trpaslíci odetý v brneniach vyrobených za dávnych čias pod horou dokázali narobiť skretom riadnu škodu ale aj za to zaplatili dosť veľkú daň takže sa asi dočkáme obmedzeného GODMODU.

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Jakkob

:-) nemyslím si to co Ty, ale to je jedno :-) mně se to prostě líbilo i přesto, že zpracování je jiné.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

renegad

Podle mě se ale právě za tou "bezstarostností" skrývalo již zlo v podobě návracejícího Saurona, a vůbec za celým příběhem Hobita a tou rádoby pohodovou cestou do Ereboru se skrývaly následky, které potom ve finále ovlivnily celou Středozemi! Ve finále tam tedy podtext je stejně tak vážný a důležitý, jako byl v LotRovi, jen to zlo tam není tak okatě na vzestupu...

na příspěvěk reagoval renegad

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Ainy

Oběti mi jsou v rámci Hobita známi, tedy aspoň pokud jde o knižní verzi příběhu, ale jak jsem psal prve, narážím spíše na to pojetí globálně, nikoli na výsledný počet mrtvých a přeživších hrdinů. I kdyby měli ve finále zemřít takřka všichni z Thorinovi družiny, nic by to neměnilo na faktu, že min. do druhého dílu trilogie jsou hlavní hrdinové neohrožení nikým a ničím, což by potom bylo sice náležitě v kontrastu se skutečností, že nám jich najednou x a y zemře (bráno hypoteticky za onoho předpokladu, že by většina zemřít měla). Proto jsem celkem dost zvědavý na třetí část a na to, jak to celé dopadne a jak to bude působit. Mám totiž strach že se to s tím předchozím "godmodem" bude krapet prát, ale upřímně doufám že se pletu!!!

na příspěvěk reagoval Ainy

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Ono je to vlastne aj kvôli atmosfére jednotlivých kníh. Príbeh v Hobbitovi je vlastne taká bezstarostná prechádzka Stredozemou kedy sem tam na vás niečo vybafne a spomalý družinu ale to najhoršie čo ich čaká je ešte kdesi ďaleko pred nimi takže DON´T WORRY BE HAPPY a ideme ďalej. Stredozem je v tej dobe vcelku pokojné miesto takže sa Trpaslíci na svojej ceste nemajú veľmi čoho obávať (až na toho draka pod horou). LoTR bol už od začiatku temnejší. Hneď z kraja sa na nás vyškierajú čierny jazdci a divák sa dozvedá že mimo hranice kraja sa zakráda temnota. Takže Stredozem ako ju poznáme z LoTRa je oveľa nebezpečnejší svet ako dajme tomu v Hobbitovi. Ak by to teda Jackson sfilmoval tak ako je to v knihe tak by to bolo ešte oveľa bezstarostnejšie ako je to teraz. Pridal tam však dodatky z LoTRa čím do príbehu zamiešal vážnejšie znepokojivé udalosti ktoré lastne vyústia do toho ako vyzerá stredozem v LoTROvi. Samozrejme okrem dodatkov z knihy sem primiešal aj mnoho kiksov (Azog, Tauriel) ktoré si mohol podľa mňa odpustiť.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Jakkob

jsou to pohádky, ve kterých hlavní hrdinové většinou přežívají. V LOTRovi víme, že umřel Boromir, všichni jsme si mysleli, že i Gandalf, na druhou stranu Ti co četli Hobita, ví jak dopadne a že to taky nezůstane bez obětí na životech. Takže nejsou zase tak nepřemožitelní. Je fakt, a to s Tebou souhlasím, že ten milostný románek mezi Kilim a Tauriel si mohli odpustit. To se mi taky nelíbí na Pítrovém zpracování.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Shakers

Jenže jiná cesta pro film ze stejného světa (pokud porovnáváme Hobita a LotRa) je tak trošku matoucí tah, protože jak jsem již psal, i přes onu skutečnost, že je to ten samý svět to ve finále vypadá přesně naopak, čili že spolu ty filmy onen svět společný nemají. Tím chci říci že zatímco v Hobitovi jsou ústřední hrdinové takřka "super" hrdinové, které nic a nikdo nezastaví (ani celá jeskyně skřetů, pád lávky z útesu, surfování na kolenou skalního obra atd.) a celé je to jak nějaký zfilmovaný komiks, tak v LotRovi byli hrdinové velice zranitelní, ani zdaleka nepřemožitelní, chvíli co chvíli jim šlo o krk a i pravidla toho světa a okolností byli mnohem serióznější, takže sme se ani nemohli dočkat něčeho jako je Tauriel a Kili a podobné komerční zbytečnosti a přeplácanosti, kterých bohužel nejsme v Hobitovi ušetřeni. BOHUŽEL!!!

na příspěvěk reagoval Ainy, Shakers

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama