Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

uzzi 

všechny recenze uživatele

Mezi nepřáteli je přesná žánrová škatule, nic není opomenuto. Válka je svině, lidi jsou svině a všechno je špatně. Film je to určený hlavně pro Francouze, adresně pro jejich národní svědomí. Svědomí které po dlouhá léta od tzv. operace v Alžíru bylo v bezvědomí. Na filmu je tato skutečnost až moc viditelná a snaha o nasypání si co největší hromady popela na hlavu je až moc křečovitá. Rozklad osobností a nejednoznačnost toho kdo je na jaké straně, kdo je vlastně ten dobrý, jaký to vše má smysl. Odpověď je jasná válka smysl nepotřebuje, potřebuje jen dostatek masa k obědu. Průměrná režie, herecké obsazení i kamera. 65% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku v dobrodružnejšom štýle európskych vojnových filmov, napokon ale príde aj snaha o vojnovú psychodrámu v štýle Hollywoodu. Pozerá sa na to dobre, herci sú sympatickí a film si neberie servítky... Len škoda, že príbeh sa vyvýja presne tak, ako čakáte od začiatku... Vojna v Alžírsku je dôležitá téma, ale chcelo by to lepší príbeh, resp. originálnejšie postavy... ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jednoznačně oceňuji, že jsme se podívali do nové, exotické lokace a tak nedostáváme jen další pohled na Američany, Brity, Afghánistán či Vietnam. Ale zároveň je Siriho film tak naprosto nudně standardní a zaměnitelný, že jsem si ještě po první hodině říkal kde je sakra ta Diane Kruger, kvůli které jsem snímek vlastně chtěl vůbec vidět. Aha, tak nic... Naštěstí v druhé polovině dojde i na nějaké ty povinné psychomomenty, které jsou zručně natočené a klasické válečné motivy, jak vystřižené z příběhu mé nejoblíbenější (literaturu plně vykrádající) videohry. 60 % ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Francouzi nejdřív dostali kotel ve Vietnamu v Dien Bien Phu a pak museli jít udržovat pořádek do další kolonie, do Alžírska. A že to byla pěkně zkurvená válka, i když to, že tam vedli válku, oficiálně uznali až o několik desítek let později. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tohle je Četa po francouzsku. Až na pár zbytečných experimentů s kamerou je to velmi dobrý film. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tak takúto šlehu som teda nečakal. O alžírskej vojne toho bolo natočeného veľa, ale tento film môžem zaradiť medzi to najlepšie. Realistický vojnový film, ktorý sa s ničím nesere a ukáže nám v plnej paráde telá povstalcov spálené napalmom či vyvraždenú alžírsku dedinku. Rýchly videoklipový strih dáva šmrnc bojovým scénám a spoločne s hereckými výkonmi len dotvára tento jedinečný vojnový film, na ktorý len tak skoro nezabudnem. Som veľmi rád že sa mi ho konečne po dlhých rokoch podarilo zohnať na dvd. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)

Reklama

Reklama