Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Stalingradu jsem čekal mnohem silnější film. Zvlášť když měl k dispozici příběh bratří Messnerových a přírodu Kašmíru. Bohužel jsem viděl jen zředěné dobrodružství s patetickým začátkem, slušným prostředkem a nedůrazným finále. Silných scén je jen minimum. Nepomohlo jim že scénář hned z kraje vyžvanil pointu a dorazilo je nedostatečně znázorněné vysílení horolezců. Nordwand a Everest jsem s hlavními postavami protrpěl, ale tady jsem na pocit autenticity čekal marně. Hlavním kladem jsou kupodivu herci. Florian Stetter je opravdu dobrý a chameleónský Karl Markovics přímo výborný. ()

ladyDOOM 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší dílo o horolezcích, které jsem zatím viděla. Možná tomu trochu ubírá ta němčina, ale hold byli pánové Němci. Nějak tomu chybělo napětí a dynamičnost a vlastně jsem se i docela těšila, až film skončí. Nedokázala jsem se s bratry Messnerovými zžít a namachrovaný Reinhold mě štval (což asi možná měl?).... Prokládání scén z boje o sestup scénami z domoviny a vyprávěním přeživšího hlavního hrdiny mi přišlo zbytečné a konečná fakta o dalších osudech hrdinů, společně s pohledy na hory, zase jako nejzábavnější část. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Technicky fajn, ale atmosféra byla hutnější u nich doma v Dolomitech než v Himálaji, což sice v reálu klidně může bejt, jenže v rámci tohohle příběhu to beru jako špatně založený postupový jištění. Z kluků jsem měl pocit, že na úpatí Nanga Parbat hledaj ztracený lyže s hůlkama, ne že lezou na osmikuli a bojujou o život. Mnohem poutavější je poslouchat samotnej dokument o Messnerovi; tam jsou teprve ty pravý emoce... ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Pro začátek tu byly dva záporné faktory: 1) nemám rád němčinu 2) tvůrci nám hned v úvodu filmu prozradí, jak to vlastně dopadne... Ale fakt, že mě film přinutil na obě negativa zapomenout, zaslouží poklonu. Když připočítám velice povedenou hudbu, nádhernou přírodu a vlastně i inspiraci skutečným příběhem, je to s odřenýma ušima nadprůměrných 70%. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jméno Reinhold Messner minimálně jednou za život slyšelo určitě dost lidí. Jeho životní příběh ale většina dozajisté nezná (sem patřím i já), takže jsem osobně ocenil tento životopisný snímek od našich západních sousedů. Líbilo se mi, že se tvůrce nesnažil tlačit moc na pilu na poli emocí, takže z toho vznikl místy až dokumentaristicky laděný snímek házející na diváka nepřeberné množství informací a historických faktů. Když tohle překousnete (třeba takový Everest daleko více fušoval do emocí), tak vás čeká poctivé drama. Záběry na zasněžené kopce a vrcholy okolí hory Nanga Parbat mají něco do sebe. Té samotné tragédie, tedy ztráty vlastního bratra, se dočkáte ke konci filmu. Takže suma sumárum...Fajn film na doplnění znalostí, ale na vyšší hodnocení mi chyběla přítomnost nějakých pamětihodných scén, přišlo mi to trochu více sterilní než bych si ideálně představoval (asi to souvisí s tím režisérským stylem, jak jsem o tom psal). 6,5/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)
  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)
  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)

Reklama

Reklama