Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Když Norsko nemá armádu, vybudujeme si svojí...!" pravil Maximo G. Manus a s partou kámošů se vrhnul do odboje, aby se posléze stal norským válečným hrdinou. A o pár let později natočili Norové příběh o hrdinství, přátelství a umírání za 2. sv. války. Film má ve chvílích boje relativně svižné tempo, akčním scénám nelze upřít napínavost, jenže pak je tu taky dost vatoidních řečí a nudnějších pasáží z "obyčejného" života, které srážejí body z celkového hodnocení. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Když jsem tak koukal na třetí sérii Battlestar Galactica, zachtělo se mi popatřit nějaký odbojářský film z druhé světové. I padl jsem nikoli za vlast, ale právě na tento film, anžto jsem si vzpoměl, že před časem jsem slyšel, že Švédové - totiž pardon, Norové (to víte, to už je taková Věc) něco takového točí. Tož, špatné to nebylo, ale válečné kříže, tedy hodnotící hvězdy, to získává spíše za komornější prvky a poukaz na některé morální aspekty odboje (třeba když po útoku na lodě je v přístavu zastřeleno několik dělníků, zatímco odbojáři slaví). Akční scény bohužel působí i přes slušnou technickou stránku trochu naivně, např. ta naháněčka mezi motorkou a kolem, kdy střelec z mg-34 Manuse netrefí, zatímco on stengunem kulometčíka ano střelbou naslepo dozadu (jeden norský list to v recenzi popsal jako "norský Rambo", tak daleko bych ovšem zas nešel). Ostatně celkově na mě okupace působila dost mírně, třeba v porovnání s tím, jak je líčena atmosféra protektorátu v Atentátu. Nutno říct, že se objevilo pár kritických historických hlasů, norský vojenský historik Lars Borgersrud (nutno dodat, že je prý považován za kontroverzního) např. tvrdí, že Manus ve skutečnosti v Zimní válce vůbec nebyl na frontě. Na druhou stranu při prvním útěku z Norska Manus prchal přes Švédsko a SSSR, těžko říct, jestli z toho něco dovozovat. Takže nakonec ano, slušný film na jedno podívání, ale např. zmiňovaný Atentát je o dost výš, i holandská Černá kniha se mi líbila víc, byť je někdy její akční stránka ještě nevěrohodnější. Ještě budu muset dát konkurenční dánský Plamen a Citron a hlavně Armádu stínů. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Max Manus a těžký život odbojářův. Sice je to sympaticky nekompromisní, ale když v podobném druhu filmu převažují spíše lidsky sbližující scény, tak něco není dobře. A když navíc absentuje i pořádné napětí a strach o postavy, tak to už je vzhledem k žánru v loji úplně. Holt vrcholy la resistance snímků se i nadále nacházejí jinde (konkrétně zde a zde). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je naprosto neomluvitelné pokusit se natočit film o národním hrdinovi, když na natáčení neumíte sehnat peníze. Musíte se potom vyhnout veškerým akčním scénám, tudíž přijdete i o napětí. Přesně tohle se stalo snímku Max Manus. A vrcholem všeho je závěrečná projížďka, kde bylo třeba ušetřit i na komparzu a tak byl nahrazen gumovými panáky. Film postrádá nejen napětí, ale postavy jsou i neživotné a nelze se s nimi ztotožnit. Tragická filmařina. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Norská patriotická odpověď na americké válečné filmy. Max Manus přichází se svou severskou tváří války, epickými výjevy a klasickými klišé, které od tohoto filmu očekáváte. Nebudu vám věšet bulíky na nos, je to přesně takový film, který glorifikuje válečné odbojáře. A jedním dechem dodávám, že zde to dělá skutečně kvalitně. S Maxem se sžijete, budete mu fandit i bát se o něj a jeho přátele. Prostě kvalitní počin severského filmu, který potěšil jak srdce, tak oko mé. 75% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně kdy Max (Aksel Hennie) a Gregers (Nicolai Cleve Broch) dostávají od krále Haakona (Stig Hoffmeyer) vyznamenání, je muž předávající vyznamenání do rukou krále Espen Sandberg, jeden z režisérů filmu. (Adrai)
  • Na filmu pracovalo 2 tisíce lidí a 1 800 komparzistů. (morgos)
  • Poté, co Max Manus (Aksel Hennie) utekl gestapu z nemocnice v Ullevilu, nedostal se do Anglie přímo přes Švédsko. Ve skutečnosti tato jeho cesta trvala 7 měsíců a vedla přes Švédsko, SSSR a Afriku, odkud se lodí dostal do Kanady a odtud se s vojenským konvojem dostal do Anglie. (Adrai)

Reklama

Reklama