Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Shakeus odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud by se mě někdo někdy zeptal, jaký nejhorší scénář jsi kdy viděl převedený na plátno, řekl bych Anglické jahody. Takové dialogy mohl napsat jen žáček páté třídy po opici. Navíc, jak je herci jen přeříkávají a snaží se do nich vžít, bylo děsivé sledovat. A ty postavy? Jakože vtipné. NO DĚS TO BYL! Z TOHO BYCH BLIL. Tak, k dementnímu filmu, dementní komentář. ()

Guzo odpad!

všechny recenze uživatele

Větší blbost jsem už dlouho nedokoukal do konce. Zpracování a herci mi přišli asi jako z nějakého podprůměrného televizního seriálu, scénář hrůza, opakující se písnička v každym druhym záběru taky ne zrovna ideální.. Ale hlavně ty postavy a jejich jednání, no některé scénky jsem absolutně nepochopil. Jenom jsem rád, že jsem na tom nebyl v kině, jak jsem původně plánoval..! ()

Reklama

Baxt 

všechny recenze uživatele

Obrovská sračka, která se snaží neobvyklým způsobem okupaci odlehčit a převyprávět ji jako velkou legraci. Celá akce sovětských vojsk vypadá tak, že přijede asi 10 vojáků v jednom džípu a v náklaďáku, udělá dva stany, postřelí fakana a čekaje rozkazů ho drží v polorozpadlém domě. To ale není celá zápletka, je tu ještě jiná! To (ne)milenecká dvojice chodí po přírodě a utahuje si z toho, jakou vědu z okupace dělají jejich rodiče. Pak je navštíví ruský emigrant a navzájem se shledávají a odhánějí. Ale ještě nekončíme, zmínění rodiče sedí doma a strachy se třesou, co se jim stalo se synáčkem. No prostě - všichni herci přehrávají, obzvlášť z Tomicové mi bylo na zvracení, hudba se opakuje v řádu desítek (nebo mi to alespoň tak připadalo) a scénárista si rád pro sebe opakuje důležité i nedůležité věci (přece nebude riskovat, že ztratí diváka v takovém tempu! :). Nuda je všudypřítomná. S tímhle bych se nevydal ani do televize, natož do kina. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ostudným způsobem promarněná příležitost. Není to nepovedené, co se nepovede, je dobře myšlené, ale nezdaří se realizace. Toto je hloupé od počátku. Od scénáře přes režii až po herecké projevy - na celém řezu. Příběh je nudný, mnohdy nejen nelogický, ale protismyslný, postavy jednají bez logické motivace, celé je to povrchní, a hlavně n e p r a v d i v é ! V celém filmu nenajdete postavu, u níž by autoři dokázali jít do hloubky, jediná postava není zpracována tak, že by k ní měli úctu. Přitom to není komedie. Ale ani drama. Je to prostě skrz naskrz špatné. Snad už tomuhle režisérovi nikdo peníze na další projekty nedá. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Srovnám-li to s běžnou nedělní produkcí České televize, tak tento film, který se dokonce objevil v kinech, je bohužel velmi podprůměrný. Nevěrohodné postavy, nevěrohodné zdlouhavé dialogy, amatérské "kulisy", typický film, u kterého člověk musí dělat ještě něco jiného, aby se zabavil. Nemá smysl si cokoliv nalhávat, tohle se nepovedlo. Jediným kladem je výkon Viktora Preisse. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)
  • Pro postavu vojáka lebeděva našli režisér a producenti na zahraničním konkurzu herce Alexeje Bardukova, který je ve své zemi označován za ruského Brada Pitta. (Elisebah)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v obci Davle v Stredočeskom kraji. (dyfur)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama