Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit některé z okolních komentářů, které hovoří zcela proti tomuto novému českému filmu. To jste tak zaujatí režisérem VéKáVéček (btw. taky je nemám rád)? :P No já nevím.. Mně snímek přišel jako příjemná podívaná, které zpočátku tak trochu neseděl divadelní výkon ústřední dvojice - ono se těžko hraje neteatrálně, když studujete DAMU - ale to v průběhu naštěstí zmizelo. Mezi Marií Štípkovou a Ivanem Luptákem jsem jaksi postrádal kouzlo zamilovaného páru, což mi později připadalo jako vhodné, vzhledem k tomu, že mezi ní a Alexejem Bardukovem to zajiskřilo setsakramentsky.. a to mi dávalo smysl, protože k postavě Tomáše - dle mě - zkrátka lásku necítila. Děj byl sice pozvolný a některé části byly lehce nedovysvětlené či nevyužité (SPOILER: mrtvý bratr KONEC SPOILERU), ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout. Vladimír Drha se dosti obával reakce českého diváka na vyznění příjezdu sovětských vojsk na naše území, ale já se domnívám, že se úkolu zhostil decentně a rozhodně ne pobuřujícím způsobem. A ještě bych pochválil Tomáše Kluse, jehož ústřední píseň je skvěle dynamická a utkví vám v hlavě ještě na hodně dlouho. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ostudným způsobem promarněná příležitost. Není to nepovedené, co se nepovede, je dobře myšlené, ale nezdaří se realizace. Toto je hloupé od počátku. Od scénáře přes režii až po herecké projevy - na celém řezu. Příběh je nudný, mnohdy nejen nelogický, ale protismyslný, postavy jednají bez logické motivace, celé je to povrchní, a hlavně n e p r a v d i v é ! V celém filmu nenajdete postavu, u níž by autoři dokázali jít do hloubky, jediná postava není zpracována tak, že by k ní měli úctu. Přitom to není komedie. Ale ani drama. Je to prostě skrz naskrz špatné. Snad už tomuhle režisérovi nikdo peníze na další projekty nedá. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak trochu neprávem podhodnocený film, který tahá ke dnu ostatní pokleslá tvorba kontroverzního režiséra. Velmi křehké vztahy v roce 1968? Ano i ne. Vladimír Drha sice neobjevil Ameriku, každopádně ale nelze ani tvrdit, že by jeho umělecký konvoj cestou ztroskotal, prostě proplul už dávno objevenými námořními trasami s lodí, jež sice nedovezla čaj a kávu, z jejíhož podpalubí ale tvůrci postupně vyložili (byť nepřirozenými pastelovými barvami) vymalovaný obraz roku 1968... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 4/10/// +ústřední melodie je celkem chytlavá, překvapil Ivan Lupták a rovněž ostatní mladí herci, potěšil Vladimír Brabec, romantický trojúhelník byl zajímavý -slabší zpracování a celkem mizerné obsazení (Tomicová, Divíšková, Boudová...) prostě hrůza, rovnež otravné rodinné scény/// Obával jsem se, že to bude horší. Nakonec je to skoro za 3* a to už je slušný na film od kterého jsem očekával to nejhorší. Příběh mě celkem zaujal, ovšem je to ideální pouze do televize. Z kina bych odešel./// Celkem 48%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takovéhle televizní inscenace se dnes už moc netočí ani pro televizi. Poslat to do kin je vyloženě úchylný nápad! Statická kamera, hrstka postav v pár interiérech a několika exteriérech, dva (celkem dobré) hudební motivy na střídačku pořád dokolečka, nudné prokládání dobovými černobílými záběry, prostě zoufalství. Něco zachraňují herci (Preiss, Tomicová, Divíšková a Bardukov), ale ta mladá milenecká dvojice tam víceméně jenom zaclání a zdržuje. A co že se tenkrát v srpnu '68 dělo? Kdo nechlastal tvrdej, lil do sebe pivo. Jinak vlastně nic. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)
  • Ve filmu debutovali začínající herci Ivan Lupták, Pier Orlavdin, Vjačeslav Burlac a Sergej Gherciu. (M.B)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama