Reklama

Reklama

Nezávislost Rumunska

(festivalový název)
  • Rumunsko Independența României (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Slibným začátkem rumunské kinematografie a přitom rumunskou světovou premiérou, po níž následoval trapný pád, byl film Nezávislost Rumunska z roku 1912. Ve své době to byl vůbec nejdelší hraný celovečerní film na světě. Vznikl o tři až čtyři roky dříve než mnohem slavnější (a umělecky daleko kvalitnější) Griffithovy snímky Zrození národa (The Birth of a Nation, 1915) a Intolerance (1916). V původní variantě trval 120 minut, z nichž nám zbyla jen devadesátiminutová verze.
Iniciátory myšlenky natočit tento film byli herci Constantin Nottara, Aristide Demetriade, Vasile Toneanu, Ion Brezeanu, Nicolae Soreanu, Petre Liciu a také mladý Grigore Brezeanu, vedoucí výroby a duše celé akce. Oslovili bohatého mecenáše Leona Popesca, majitele Lyrického divadla v Bukurešti, a těšili se také silné podpoře rumunské vlády a armády. Dostali tak k dispozici veškeré potřebné vybavení (včetně vojenského) a také řadu vojenských poradců. Kamery se dovezly ze zahraničí, byli pozvaní i zahraniční kameramani. Filmový materiál se zpracovával v Paříži.
Premiéra se uskutečnila 2. září 1912 v Eforii, v největším kině v Bukurešti. Přes veškeré nedostatky (mj. příliš teatrální herecké výkony, někdy až směšné chyby vojenských komparzistů, které se režisérovi nedařilo kontrolovat) se snímek setkal u diváků s kladným přijetím.
Film je přesto zajímavý obrovskými rozměry zvolené tematiky, vysokými uměleckými ambicemi, vlasteneckým záměrem, na svou dobu nesmírně profesionálním střihem a také několika inovacemi v oblasti filmové produkce a distribuce. Lze ho proto bezesporu považovat za první krok rumunské kinematografie v oblasti filmového umění.
V roce 2007 natočil režisér Nae Caranfil snímek Nakonec zůstane ticho, který celou událost věrně a podrobně popisuje. - Mircea Dan Duta (Letní filmová škola)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Khagan1389 digitální kopie
09.12.2023
DonGenero Jiné
07.07.2013
Mr.Ocek DVD
07.04.2013
NinadeL DVD
22.12.2012
Kragujevac DVD
15.07.2012
sullafelix DVD
13.03.2010
Véča DVD
18.10.2007

Reklama

Reklama