Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to atmosférou hodně podobné Football Factory - je to zčásti o anglických fotbalových chuligánech (tentokrát West Ham), je to násilné a naturalistické, má to výborný soundtrack (který od punku až po disco dokresluje běh doby ve filmu) a hrajou tam zčásti stejní herci. Pohled se tady víc soustředí na Carltonovu kriminální kariéru než na chuligánské začátky s West Hamem, což je pro film spíš dobře. Na rozdíl od Ritchieovského nebo třeba Tarantinovského pohledu na galerku, tady rozhodně aktéři nejsou zobrazeni jako vtipní, sympatičtí (či cokoli jiného pozitivního) - jsou to prostě agresivní, primitivní a křiví kriminálníci. Nebýt toho, že se po výborné první půlce film trochu rozdrobí do příběhů příliš mnoha postav - a přestane už sledovat jen Carltona - zvažoval bych pět kousků. Celkově je to velmi povedená ostrovní gangsterka. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Naozaj drsný film s brutálne naturálnymi zábermi zobrazujúcimi násilie všetkého druhu, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani David Cronenberg. Príbeh, ktorý je mimochodom podľa skutočných udalostí je vcelku zaujímavý (i keď treba uznať, že nie až veľmi originálny), herci hrajú tiež obstojne, nato že nepatria do prvej triedy a hudba skvele ilustruje rôzne časové obdobia, ktoré film zobrazuje. Úplne bezchyne je zobrazené predovšetkým prvé obdobie života Carltona Leacha, keď bol aktívnym "tiežfanúšikom" kladivárov z West Hamu - tak zabudnite na sračky typu Green street hooligans - toto je dokonalé vyobrazenie futbalového násilia. Nemôžem nespomenúť scénu z fanúšikovskej bitky, kde je detailný záber na hlavu dobitého fanúšika, ktorý má v ústach vizitku chuligánov z West Hamu: "CONGRATULATIONS! YOU HAVE JUST MEET I.C.F." :-) ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tohle není Leone(ho) „Tenkrát v Americe“ (resp. „Tenkrát na Západě“), tohle není ani (černo)humorná gangsterka http://www.csfd.cz/film/7698-sbal-prachy-a-vypadni/ G. Ritchie(ho) ani podrobná sonda do života jednoho mafiána http://www.csfd.cz/film/8246-mafiani/ velkého Martyho (byť pár podobných (ná)znaků by se našlo (syrovost..). Tohle je Gilbey(ho) „Tenkrát v Essexu“ aneb čemu se „v mládí“ (rowdies WHU) naučíš, „ve stáří“ (člen gangu) jako když najdeš. Další pádný důkaz toho, že z jedoucího vlaku se jen těžko vyskakuje. Min bez toho, abyste si (po)řádně (ne)nabili držku. A tohle je Essex expres. 3 slova- autenticita, věcnost, bezkalkul. Být Julian o něco zručnější scénárista (popř. si přizvat na pomoc někoho renomovanějšího (teď nemám rozhodně na mysli jeho bratra)) neměl bych výraznějších námitek. Nutno ovšem dodat, že tady se (Gilbey) sází na jiné atributy jako jsou přímočarost, syrovost a autenticita. A v těchto případech naopak panuje naprostá spokojenost. To včetně všudypřítomné (před ničím neuhýbající) kamery. 77,7% p.s. to, že jsou Turci „slaďoušci“, věděl již dávno i G. Ritchie (viz jeho Podfu(c)k......) ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Že sem těch filmů neviděl zrovna málo a že se dneska točí i dobrý prasárny, ale tohle je bezpochyby nejbrutálnější film, který jsem kdy viděl, studnice přetékající násilím, krví a zlomenými kostmi. Nemyslete si ovšem, že těch 5 hvězdiček dávám za to násilí, tak šílený nejsem, ale tenhle příběh je prostě vyprávěn bezchybně. Trošku by sem upřesnil oficiální text českého distributora, který je zavádějící s tou Hooligans složkou, nic takového tu nečekejte. Část , kdy je náš "hrdina" zapleten ve fotbalových rvačkách tvoří ani ne 10% filmu, hlavní část je věnována britskému podsvětí. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Drsný. Asi začnu chodit taky na tachovskej fotbal. Vybuduju si svůj tým chuligánů a dopracuju to přes vyhazovače v kiwáči až na drogovýho krále tachovskýho podsvětí a všichni se mě budou bát. Sem tam si dám nějakou tu čáru z umělějch koz nějaký prostitutky a pak někoho zmlátim. Nakonec sepíšu knížku a počkám, až o mě natočí film;) Pěkný 4 hvězdy ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)
  • Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)

Reklama

Reklama