Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (256)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat spoilery Marně hledám odkaz na pokračující film neb to mělo otevřený konec a teď nevím jestli to kolem té hvězdy vyberou! Nicméně jsem byla uklidněna, že je to dvoudílný snímek, takže se má tepová frekvence brzy dostala do normálu. Co k tomu říct ... jsem nadšená! Fantastické dobrodružství, které mě snad konečně rozhoupe k zakoupení prvního dílu Zeměplochy a pak dalšího a dalšího a dalšího. Bavila jsem se od začátku. Seana jsem v roli turisty z planety Vimperk skoro nepoznala, nějak odposledně povyrostl, né? Jeho hláška při příchodu do hostince mě rozsekala "Chci vidět všechno! Chci vidět trh s otroky, kurví díru a pravou hospodskou rvačku!" Ovšem čaroděj Mrakoplach, jenž nebyl schopen od založení Nebeské univerzity dokončit první stupeň, byl krásně ztřeštěný a spolu s hruškovou truhlou tvořili zajímavou dvojici. Jeho výkřik při zásahu šípem "AU, kurnik!" mě dostal doslova pod stůl. Vtipnou kulturní vložku tady tvořil i drsný smrťák se smyslem pro houmra. Ovšem dračí doupě nemělo chybu a pokud chcete nějakého draka spatřit na vlastní oči, musíte na něj věřit! jinak ... bohužel. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Jako milovník díla Terryho Pratchetta zde musím napsat: Ach jo! Filmu se rozhodně nepodařilo na plátno přenést charakter, atmosféru či břitkou vtipnost knižní předlohy. Herci většinou přehrávají (snad jen barbar Cohen sedí). Sean Astin - ač výborný herec - se na roli Dvoukvítka protě nehodí. Film mě nezaujal - a zejména jeho první díl mě zklamal převelice. Jedná se o nesourodou změť, která se snaží držet děje knihy a možná proto selhává. Druhý díl už vyzněl lépe, a proto mohu hodnotit alespoň třemi hvězdičkami. Možná je na čase, aby Pratchetta zkusil natočit i jiný režisér - protože narozdíl od Hogfathera, kde jsem to, že mě film nezaujal, bral spíše na triko ne právě nejlepší předlohy, v případě Barvy kouzel byly obě předlohy (i s Lehkým Fantastičnem) výborné, ale výsledek na plátně nedopadl lépe. Jak moc bych si přál natočit nějakého Pratchetta pořádně - čili se zápalem, nápaditostí a osobitostí předlohy. Zatím se to bohužel nepodařilo. Zvlášť ne u Barvy kouzel - je pomalá, místy zmatečná, nudí a celkově tento film hodnotím jako zmařený potenciál. | Režie: **, Scénář: **, Herci: **, Hudba: ****, Výprava/Efekty: ***. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jak Lehké fantastično tak Barva kouzel jsou velmi pěkné knížky (Mrakoplaše mám hned za Hlídkou) a tak jsem byl velmi zvědav na zpracování, i když chápu těžkost takové činnosti. Rovnou řeknu, že výsledek je uspokojující, ačkoliv něco tomu chybí. Otec prasátek je lépe dotažený, Barva se potýká s poněkud zvláštním stříhem příběhových linií a ani se zde nepovedlo moc úspěšně převést humor vlastní Pratchettovi. Některé zastávky hrdinů jsou uspěchané a kdo nečetl předlohy podle mě musí být občas trošku dezorientovaný. Pratchett se převádí na filmového zpracování, za to jsem rád a doufám, že se konečně dočkám té Hlídky. /mágové přivolali Smrtě/ - "I was at a party, you know." ... "I hope it's a good party!" - "I think it might go downhill at midnight." - "Why?" - "That's when they'll be taking my mask off." ()

snob

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček dávám tomuto filmu jen proto, že Pratchett. Tato jediná výmluva mi bohatě stačí. Pratchett kdyby zlomil pravítko vedví, já si ho koupím, kdyby Pratchett řval po nocích do bubnu pračky a vydával to za hudbu já budu nadšený posluchač. A neúnavný posluchač. Ovšem, když se já, pomýlený obdivovatel filmařského umění Bergmanova či Kurosawova podívám čistě nezaujatě na um páně Vadima Jeana chce se mi minimálně poodejít za křoví, abych vyluzujícími zvuky nepohoršil. Jeho um je nedozrálý, možná, jeho styl je impotentní, možná, Hlavní protagonista neumí hrát, a co? Copak o tohle jde? Vždyť je to Pratchett. A tato věta mě upokojí. Je to Pratchett, osekaný, zostuzený, špatně udělaný, ale Pratchett. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tenhle film vysoko nad průměr vytahuje toliko věcí: předloha T. Pratchetta, Tim Curry, předloha T. Pratchetta, Sean Astin, předloha T. Pratchetta a už sem se zmínil o geniálním Pratchettovi? Snad jen místy rozvleklejší, než by bylo nutno, což je s podivem, vzhledem k rozsahu látky, která opravdu velká. Navíc, který fanoušek Zeměplochy nezaplesal při pohledu na Smrťe, Knihovníka, nebo Vetinariho (další skvělý Ironsovo výkon) a nezažil příjemnej pocit v podbřišku? ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Opět si zde zahrál malou roli sám tvůrce Zeměplochy Terry Pratchett jako Astrozoolog 2 (ten bílým plnovousem). (Bakllazaan)
  • Herec Richard da Costa (Zavazadlo) hraje též Knihovníka. Pro tuto roli samozřejmě studoval v ZOO pohyby skutečných orangutanů. Mimochodem v tomto snímku není nikdy vidět v lidské podobě. (Bakllazaan)

Reklama

Reklama