Reklama

Reklama

Ostřílený bývalý šerif Hooker (G. Cooper) je jedním z několika dobrodruhů, kteří v honbě za bohatstvím vypluli hledat zlato do Mexika. Kvůli poruše lodi, ale museli zakotvit v mexické zapadlé vísce Puerto Miguel, která rozhodně nevypadá, že by nabízela jakoukoliv cestku k vysněnému bohatství. V místní hospodě ale po chvíli k Hookerovi, a ještě ke gamblerovi Fiskovi (R. Widmark) a námezdném lovci Lukeovi (C. Mitchell), přichází Leah Fullerová (S. Haywardová), která mužům nabízí odměnu, když zachrání jejího muže ze zavaleného zlatého dolu. Problém je v tom, že důl stojí na posvátné půdě Apačů a nikdo z místních se tam neodváží. Hooker s Fiskem, Lukem, a ještě Mexičanem Vicentem (V. M. Mendoza), se i přesto vydávají na záchranou výpravu, na níž vedle neustálých hrozeb ze strany indiánů budou muset čelit i problémům uvnitř vlastních řad, neboť touha po osobním prospěchu bývá silnější než šlechetné úmysly… (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Originálny názov je určite výstižnejší a objavuje sa dokonca aj v českom dabingu, takže je otázne, prečo došlo k zmene titulu. Apači sa objavia až v závere, čo vám ale dôjde už po pár minútach, kedy zistíte, že do údolia vedie dlhá cesta. Postupom času začne každý každého podrážať, dialógy sú značne cynické a je doslova "zhodená" aj samotná zápletka vyslobodenia manžela v momente, keď sa pár po čase stretáva. Ústredné herecké trio si to užíva, dá sa však predpokladať, ako to celé skončí, respektíve kto prežije a kto sa do koho zaľúbi. Že sú Apači iba anonymné zlo snímané z diaľky patrilo k dobe, i keď už aj v tomto období to začalo pomaly pôsobiť ako "stará westernová škola". ()

reich 

všechny recenze uživatele

Předně český název je naprosto mimo, stupidní a snad vůbec pro mě nejvíce iritující. Zlato Apačů? Ani omylem, originální název Garden of Evil (Zahrada zla) je mnohem vystihující. Spoiler: Celá zápletka filmu je o tom, že parta dobrodruhů se vydává na výpravu pomoci muži, který byl zavalen v dole na indiánském území Apačů. Celé partě vévodí bývalý šerif Hooker v podání famózního Garyho Coopera, dále mu zde sekunduje Richard Widmark jako gambler Fisk nebo Cameron Mitchell a Susan Haywardová. Film má slušnou dějovou zápletku, napětí houstne, když mužům postupně dochází, že indiáni jsou jim čím dál více na blízku. Slušný western 75% ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

S utrpením jsem se dodíval do konce a to jen kvůli skvělé kameře a mému oblíbenému Garymu Cooperovi. Jinak neskutečně utahané. Gary dělal co mohl, ale s průměrným scénářem, kde nemáte co hrát, nic nenaděláte. Divím se, že to Gary vzal. Jaký rozdíl s o rok starším westernem - který se stal kultovním - V pravé poledne. za který Gary Cooper obdržel svého druhého Oscara. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Krajina je teda v tomhle filmu něco. Skvěle vybrané exteriéry i herci. Duo Cooper a Widmark k sobě pasují a hudba mi chvílemi připadala jako z filmu Predátor. Skvěle byly také zvládnuty efekty, kdy horská soutěska byla z části nafilmovaná a z části namalovaná. Vypadalo to velice hezky. Jasné pozitivum toho filmu je ovšem scéna, kdy Cooper praští tu debilku Haywardovou pěstí do xichtu a věta "we can fish in a mornings , get drunk in the afternoons and you and I play cards at the night." ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zoufalá žena si najme čtveřici lidí, co se víceméně neznají a střetnou v jedné hospodě, aby ji pomohli zachránit manžela, uvízlého ve zlatém dole. A tak putují a putují a poté zase putují a putují zpět, s bandou Apačů za zády. Každý je trošku jiný - zbabělý hejsek, karbaník, mlčenlivý hrdina, manžel co pochopil že je nemilován a žena, která motá chlapům hlavy ani neví jak. Je psychologická hra a poměrně nudná, ale zato s krásnými přírodními scenériemi a když už dojde na boj s Apači, připomíná to survival horory - Apači jsou dlouho neviděným zlem, které nespatřeno udeří a zmizí. Zkrátka nebylo to zlé, jen docela nudné. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (1)

  • Muži apačských národů byli tradičně dlouhovlasí. V tomto filmu apačští indiáni mají severovýchodní účes Mohawk. (Marek06)

Reklama

Reklama