Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jelikož se pomalu blíží premiéra nové adaptace Matildy, rozhodl jsem se podívat na dnes již klasickou verzi z 90. let. Matilda je prazvláštní (na poměry Roalda Dahla ale celkem tradiční) mix rodinné komedie a fantasy filmu, jehož úspěch (za mě) tkví především v hereckém obsazení. Na jedné straně máme roztomilou "doubtfireovskou" Maru Wilson a neuvěřitelně příjemnou Embeth Davidtz, zatímco na druhé straně je pekelně ďábelská Pam Ferris, jejíž pozdější potterovská teta Marge byla jen slabým odvarem ředitelky Hrůzové. Příběhově se nejedná o nic dechberoucího a humorná linie je spíše úsměvná než vyloženě vtipná, nicméně je to ve výsledku pohodová oddechovka, která neurazí ()

RLkray 

všechny recenze uživatele

Vždy som mal k tomuto filmu pozitívny vzťah. Možno niečo mohlo byť aj lepšie, ale už legendárne postavy a výroky moje hodnotenie zlepšujú. Treba pripomenúť, že slovenský dabing sa naozaj vydaril. Nájdeme tu vtipné, ale aj poučné momenty a scény. TOP postavy sú určite švihnutá riaditeľka a DeVito v roli otca Matildy. ()

Reklama

wendy221 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi zkazilo dojem, byl po několika letech shlédnutý film s jiným dabingem. slečna Trunchbullová - paní Hromasová Wormwoodovi - Brambulovi slečna Honey - slečna Krásná Jméno: Lavender - Levandule (tohle se prostě nepřekládá!) roura - dusidlo nebo počeštěná jména - Bruce - Bohoušek Novým dabingem se taky vytratilo spoustu skvělých hlášek. př. ,,Sedni si, žábo!" ,,Copak jsi indián, Amando?" ,,Tvoje máma je trdlo!" ,,Proč jsou všechny ty ženský vdaný?!" ,,A už žádného čolka!" Musela jsem to napsat, bylo hrozný to poslouchat, mám na to paměť a zkazilo to celý dojem filmu, nevím, proč se to předabovalo. Hodnotím původní dabing. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Delší dobu si chystám comment na tento film a měl jsem původně připraveny čtyři hvězdy, ale když vidím, s jakým negativním výsledkem se tato podle mě dost dobrá a hodně ulítlá komedie, musím své hodnocení poopravit směrem nahoru, už jen kvůli jedinečné roli ředitelky školy, která sype z rukávu jednu hlášku("nesnáším děti, ještě že jsem nikdy nebyla dítě") za druhou, hází děti přes plot za vlasy, zavírá je do roury, či je nechává přecpat se dortem atd. atd. Dany DeVito je typickým příkladem postrachu lidí, kupujících si laciná auta... a jak jinak, hraje výborně. Zajímavá je i vizuální stránka filmu a tempu, až na nic moc závěr(proto ten původní čtyřhvězdný záměr), také nelze nic vytknout. Výborná černá komedie, která jen tak neomrzí. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci film pre deti. Ked som bola mala, pustali nam ho v druzine a skole v prirode a videla som ho milionkrat. Vsetky dospele postavy su prehnane karikatury - tak ako deti vidia dospelych, nie ako obycajnych ludi, ktori maju rozne problemy. Je tragedia, ked sa takto odlisne dieta narodi do jednoduchej rodiny, ale scenar to rozpravkovo vyriesi. Schopnosti ako Matilda som tuzila mat a urcite aj ostatne deti. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Na jedné krabici na obědy si můžeme všimnout nápisu "Greeting from Asbury Park, New Jersey (Pozdrav z Asbury Park, New Jersey)", což je odkaz na místo, kde se narodil Danny DeVito. (mi-ib)
  • Mariska Hargitay odmítla roli slečny Krásné. (mi-ib)
  • Během natáčení bojovala matka Mary Wilson (Matilda), Susiue, s rakovinou prsu, které nakonec podlehla. Danny DeVito (Mr. Wormwood) ji navštívil v nemocnici a ukázal ji téměř hotovou verzi filmu, aby viděla svou dceru hrát ještě předtím, než zemře. (Anife)

Reklama

Reklama