Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (250)

draggo 

všechny recenze uživatele

Průměrné romantické drama, které sice nenudí, ale dějově je neuvěřitelně řídké, takže pokud si na půl hoďky odběhnete, budete po návratu stále v obraze. Co skutečně stojí za pochavlu, jsou herecké výkony Leonarda DiCapria a Davida Thewlise, za které dávám všechny ty tři hvězdičky. Jejich herecký um a působivost, s jakou ztvárnili sebezničující lásku (či spíše vzájemnou posedlost) posílá jinak nepříliš zdařilý film vysoko. Bohužel, vše ostatní je, jak jsem již řekl, průměrné až podprůměrné - od dobové výpravy po scénář. A těch sexuálních scén tam klidně mohlo být méně, byly spíše kontraproduktivní. /viděno na DVD: 55% a 3*/ ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu zklamání. Agnieszku Holland mám moc rád, Rimbauda zbožňuju, Leonarda DiCapria uznávám (už mnohokrát dokázal, že to je Pan Herec) ... Tady mi ale prostě pořád něco drhlo - zbytečně zdramatizované postavy a okamžiky (celý Verlaine je karikaturou toho, co jsem o něm četl) a oproti tomu rozvláčné nebo naopak strohé pasáže tam, kde rozhodně bylo o čem vyprávět (např. Rimbaud čte Opilý koráb, Rimbaud cestuje na Jávu). DiCaprio místy drobet přehrává, pro mne je zde jednoznačnou hvězdou David Thewlis. Chtěl jsem víc poezie, víc dřeně, provokace a syrovosti, dostal jsem - a teď se omlouvám za výrazivo - více nebo méně zábavný záznam eurotripu dvou teploušů. A tohle si dva geniální básníci opravdu nezasloužili. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Všechno začalo nevině: učitelka na češtinu nám řekla, ať někdo přinese tenhel film, takže jsem se toho ujal a stáhnul to. Během stahování jsem zjistil, že v tom hrajou Lupin a DiCaprio - říkám si fajn, to bude dobrý. Jenže pak jsem zjistil, že je to o prokletých básnících, tedy těch, kteří spolu spali. Říkám si dobrý, to bude v pohodě, zajímavý, proti homosexuálům nic nemáš, je to historický a je to pravda, těšíš se. A že bylo na co - úchvatný výkon Leonarda DiCapria dva roky před osudovou srážkou s ledovcem jako fakana, který využívá svého staršího Lupina a dělá mu ze života peklo. Lupin, ten tam měl fakt hrozně pěknou (a vyvinutou) ženušku - díky, že ukázala - a rozhodně ne stylový plnovous. A teď musím říct něco, co už tady někdo napsal, a já to zopakuju, protože je to pravda - mám já to ale ohromné štěstí, že jsem HP sérii viděl dřív než tohle, protože obráceně by to asi způsobilo poněkud lehce zvráceněji... No nevadí, mě se to líbilo a má intuice se nemýlila, když řekla, že to bude zajímavé. Co mě ale naopak vůbec zajímavé nepřišlo (a nezajímalo to ani mě) byl nahatej DiCaprio (dobře, zkousnu, to už jsem párkrát viděl) ale vidět nahatýho mého nejoblíbenějšího učitele z Bradavic holdujícího s ním sexu? To už fakt ne, díky, tohoto druhu scén mohlo opravdu být méně i když chápu, že především o tom ten film byl, ale čím déle to trvalo, tím mi to přišlo zvrácenější (samozřejmě až na ta odhalená prsa) a i konec, zhruba poslední čtvrt hodina, mi přišla dost natahovaná. Ale jinak pěkný a po historické stránce (snad, možná) poměrně přesné, za mě ale "jen" 75%. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě to neuvěřitelně nadchlo a zasáhlo, napodruhé jsem si začal všímat detailů, které nebyly zas až tak košer. I přesto je to "umělecké nadechnutí" mezi Rimbaudem a Verlainem fascinující melodram a jedinečný důkaz toho, že i čítankové mohyly měly svou lovestory. Vyřčenou pochvalu tu bezesporu zasluhuje mladinký Leonardo DiCaprio, který tu zcela nečekaně a možná i trochu předčasně přesvědčil o svém výrazném talentu dávno před kasaštykem jménem Titanic. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Hampton je velice dobrý dramatik a scénarista (a objeví se zde v roličce soudce) a věřím mu (jak se píše na začátku), že vše ve filmu vychází věrně z historických pramenů a korespondence obou básníků. Přesto film zůstává spíše ilustrací Schopenhauerových tezí o geniovi (Svět jako vůle a představa) a DiCaprio uchopuje svou roli spíše vnějškově. Jakoby pod tou krásnou tváří už nebylo nic a tak film musí názorně dovysvětlit, že básníkova duše je poušť, kterou se Rimbaud marně svým dílem a svojí neutuchající touhou snaží přetvořit v živoucí mořskou pláň. Mou veškerou pozornost měl tak Thewlis, který přesně odstiňuje slabošského a labilního Verlaina a jeho potřebu závislosti na ženách, mužích a alkoholu. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)

Reklama

Reklama