Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (215)

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Emily Blunt robí z Victorie neodolateľnú mladú ženu. A tu končia klady snímky. Film so svojím nepovzbudivým vtipom a zle spracovanými postavami nestojí za pozretie. Je to film, ktorý nie je poučný ani zábavný. Prispieva tak k reprezentácii kráľovnej Viktórie ako k nekultúrnej ikone. Film sleduje život „mladej Viktórie“ od detstva po deň, kedy sa stala schopnou kráľovnou. Jej život je bojom o získanie moci, premýšľanie o prosperite krajiny, pochopeniu politiky, zvrhnutiu patriarchátu a správneho zastupovanie rozširujúcej sa ríše. Láska, romantika, filmový aparát cez kostýmy, dialógy a prostredie sú stále dobre vykonané, ale snímok je len jedna veľká sračka, pri ktorej 5x zaspíte. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No nevím, přišlo mi to trochu o ničem. A královna Viktorie v podání Emily Blunt mi neseděla vůbec, i když jí mám hodně ráda. Celé to bylo až příliš hrané a vůbec ne realistické. Mužské zastoupení se svých rolí ujalo více než dobře, do to bych vůbec nemluvila a byl na ně i skvělý pohled. Ovšem, hodně mi tam toho chybělo. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film je sice zařazen do kategorie historické drama, ale nejsem si jista, jestli je to správné, podle mě se jedná spíše o romantický historický film, s prvky celkem inteligentního britského humoru (ukázky některých vtipných dialogů nebo prostě jen hlášek je možné nalézt v mém Deníčku zde)... A taky můžeme slyšet pěknou němčinu, kterou spolu mluví sasští princové Albert s Ernestem: "To si mám myslet, že si jedeš do Londýna užívat počasí?..." Ač film působí skoro jako pohádka, až se tak moc neliší od reality, neboť hloubka citů mezi Albertem a Viktorií nezůstala utajena ani pro další generace, dokonce ani historikům. I když pánům by někdy mohl film připadat příliš sladký, dámám se bude určitě líbit, já byla spokojená zcela. Emily Blunt byla jako mladá Viktorie velmi půvabná a Rupert Friend?..., byl jako princ Albert doslova k sežrání. Vážný a dramatický byl jen samotný závěr filmu, kdy Albert zachrání (vlastním tělem - sic) svou těhotnou manželku, na kterou byl spáchán (nejen díky pohotovému zásahu Alberta, ale i špatné mušce střelce) nepovedený atentát, včetně pak posledního rozhovoru královny Viktorie s lordem Melbournem při jeho odchodu z funkce premiéra, kdy jí čestně a spravedlivě pochválí její volbu Alberta za chotě a spoluvladaře. V mých očích si tak poněkud srovnal předchozí negativní hodnocení, byť hlavně ve srovnání s Albertem (jež nám film stále nabízel) byl Melbourne pěkný sobec a dokonce ani s tím Viktoriiným čoklem to neuměl (film také pěkně a zajímavě srovnával, jak Viktorie malovala svého psa (teda čokla, když už jsem ho tak nazvala) a později “svého” Alberta, oba teda neposeděli) :-) Opravdu za sebe nemám, co vytknout, snad jen, že se tím jejich životem mohli zabývat déle... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Scénář Juliana Fellowese těsně před downtonovským startem v režii jindy žánrově přesného Valléeho, pohádkově úžasný Eshkeriho soundtrack a málokdy selhávající dvojice Blunt-Friend v roli ústředního páru - a přesto je z mírně idealizovaného příběhu mladé královny těžké zklamání. Romantice věřím jen z poloviny, historické reálie přichází téměř komplet vniveč a koncept milostného dopisování selhává úplně, stejně jako nečitelný (a v důsledku pak i zbytečný) lord Melbourne. Až je jednomu smutno, že tolika velkým slovům a citům nemám jak věřit. Třetí hvězda tentokrát čistě sobecky jen za hudbu. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Z pestrého trojlístku Valléeho feature zárezov predstavuje tézovité CV mladej Viktórie zárez najmenej hlboký. Pripadá mi to tak, že Jean si proste chcel natočiť drámu odohrávajúcu sa v historií, lenže nanešťatie mu z toho vyšla len páčivo nasnímaná a aristokraticky ošatená glosa bez väčších ambícii. Ešteže to nie je tak podpantoflácky zaprdené, resp. odmerane seriózne akoby sa sprvu mohlo zdať a nájde sa pár použiteľných scénok spoza kráľovského dvora ktoré by však neboli príliš funkčné bez onoho režisérskeho kumštu tohto sľubne sa profilujúceho Francúza. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Dcera producentky Sarah Ferguson, princezna Beatrice z Yorku, si ve filmu zahrála malou roli jedné z dvorních dam Viktorie. Beatrice je skutečná pra-pra-pra-pra vnučka královny Viktorie. (Lenny.M)
  • Smrt prince Alberta Viktorií silně otřásla a až do své vlastní smrti se s touto ztrátou nedokázala plně vyrovnat. Začala se vyhýbat veřejnému životu a na princovu památku nosila po zbytek života černé šaty. (Petulka88)
  • „Prímorské“ scény boli skutočne natočené na zámku Belvoir pomocou importovaného piesku a digitálne renderovanej morskej vody. (Svadbos)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama