Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"Když stane se, že kamarád zaváhal nebo zklamal snad a ty bys prostě věděl rád, zda ještě na něj můžeš dát - vezmi ho do hor, uvidíš!" Vysockij to kdysi hezky napsal, M.Hollý ml. na dané téma stejně tak zfilmoval a právě prostředí Vysokých Tater dodává jeho poetickému snímku neodolatelné Genius loci. Motiv přátelství, solidarity a neuchopitelné krásy přírody konfrontován s tím, že když čert nemůže do jisté nadmořské výšky, nastrčí babu. A po čertech pěknou. Slovenský kinematografický klenot, jenž díky úchvatné kameře spíše připomíná něco francouzského.. "Když ale zuby zatíná, vzteká se a přitom šlape dál, nezřítíš se s ním z žádných skal - on by tě nenechal. Až k vrcholům se bude drát, až tam tě bude podpírat, pak vedle něho pevně stůj a vždy mu důvěřuj..." ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík...Pil jako Dán a hrál jako Bůh. Z pití a depresí nikdy nevzejde nic dobrého, a tak se i stalo. Obrovská škoda vynikajícího herce. Ale zpět, tatranská nádhera, chata horské služby a tři nerozluční kamarádi. A nebyl by to urostlý Štefan Kvietik, aby se nezamiloval. Chlapské kamarádství je narušeno, i když krásná Saška je milá, příjemná, a cesty všech se musejí k sobě nějak nalézt. Jenže kam to občas z hor chodí ? Důvěra dostává trhliny, aby vyvrcholila tragèdií. Tak, co se zpracování týče, vše na vysoké úrovni. Jen mi šla od poloviny ta nádherná Liškova hudba trochu na nervy, bylo jí tam moc, ten stejně se opakující motiv jen se stoupající gradací. Ale jinak zážitek. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Človeka to prostredie proste tak obmäkčí, že by tomu dal najradšej hneď plný počet. Krásna panenská príroda, život v nej, nádherná hudba, výborná kamera a známi slovenskí herci, vytvárajú skvelé zázemie pre film. Problém nastáva u scenára, je to malá komorná dráma o žiarlivosti a hlúpom vyrovnaní sa so situáciou formou samovraždy, lebo inak nevedel chlap dosiahnuť pokoj v duši. Je to také komunistické celé, nie je v tom nič extra ohľadom deja. Samozrejme aj ja musím vyzdvihnúť citát, ktorý znie nejak tak: "Človek môže do hôr zutekať pred ľuďmi, ale neutečie pred sebou." Tak, či tak, je to kvalitný československý film, ktorému treba dať ešte prívlastok slovenský. Po ňom si treba pustiť Pieseň o rodnej zemi alebo ak chcete Najkrajší kút v šírom svete od Gejzu Dusíka a Pavla Braxatorisa, najlepšie ako ju spieva Peter Dvorský a atmosféra je tu. Kiežby sme aj dnes točili aspoň takto zaujímavé filmy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi silné drama o životě, o lásce a o nádherné a drsné přírodě. Slovensko zde ukazuje svou nejkrásnější stránku, a to jsou nádherné hory, které vám v některých záběrech vyrazí dech a možná i způsobí závrať. Do toho je pak vložený příběh o kráse a žárlivosti, který je skvěle, až minimalisticky zahrán. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nádherný prenádherný snímok , ktorý sa právom radí medzi to najlepšie v slovenskej kinematografii. Pekný a zároveň trpký príbeh silného priateľstva a lásky zasadený do prekrásnej a zároveň drsnej scenérie je natoľko fastinujúci a pohlcujúci, že by som nedbal keby mala Medená Veža aj tri hodiny. Podmanivé, silné, hypnotické dielko... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Ivan Rajniak (Valér) bol aktívny lyžiar a horolezec, a preto je vo filme aj láska k horám a obdiv k Tatrám. (Raccoon.city)
  • Počas filmovačky ochorel Ivan Mistrík (R) a režiséra Martina Hollého nútili, aby pokračoval v nakrúcaní. Pokúšal sa síce postavu preobsadiť, ale výsledok bol katastrofálny a tak musel vyčkať, kým sa Mistrík nevyzdravel. (pravo)

Reklama

Reklama